Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Koprivnica, Bjelovar, Velika Gorica | 30. 4. 2021.

Ministri će idući tjedan predstaviti NPOO u svim županijama

Premijer Plenković boravio je u Bjelovaru, Koprivnici i Velikoj Gorici, gdje je podržao kandidate HDZ-a za gradonačelnike i župane na lokalnim izborima, kao i sve kandidate Županijskog odbora HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke i Zagrebačke županije

Fiskalnom decentralizacijom Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 115 milijuna kuna više sredstava

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković u petak je podržao kandidate i kandidatkinje HDZ-a na lokalnim izborima u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, među ostalima, kandidata za župana Marka Marušića i gradonačelnika Bjelovara Zorana Bišćana.

Istaknuo je kako je Vlada politikom poduprla ravnomjeran regionalni razvoj, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji reformom zakona o financiranju lokalne i područne samouprave osigurali su 115 milijuna kuna više nego prije 2017., a ugovoreno je i 235 milijuna eura iz europskih projekata.

U izjavi medijima, na upit o objavljenim porukama iz USKOK-ove istrage o slučaju vjetroelektrane Krš-Pađene, kazao je da neće komentirati detalje kaznenog postupka, dodavši da je kredit HBOR-a odobren sukladno pravilima i analizama.

"Neću komentirati detalje bilo kojega postupka pa ni ovoga. Bitno je da su cijeli taj proces odobravanja kredita od strane HBOR-a u konačnici realizirali i odobrili sukladno pravilima i analizama svih službi HBOR-a i svih članovima u tom tijelu, a tu su i svi ministri", kazao je Plenković u Bjelovaru..

Upitan je li iznenađen njezinim porukama i takvim ponašanjem, Plenković je kazao da ministri imaju jedinu zadaću kada dođu na dužnosti, a to je "raditi na provedbi programa i ponašati se sukladno zakonu".

Nastavljamo podupirati ravnomjerni ravzvoj svih krajeva Hrvatske

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u Koprivnici se sastao s koprivničko-križevačkim županom Darkom Korenom te s HDZ-ovim kandidatima za načelnike i gradonačelnike podravsko-prigorskih općina i gradova. U pratnji je bila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Izjavio je da će resorni ministri sljedećega tjedna po županijama predstaviti detalje Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i projekte koji su dio njega.

"Sad smo u fazi finalnog usuglašavanja s Europskom komisijom i vjerujem da će kroz idućih 15 dana plan biti konačno završen, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je HDZ je spreman na nove izazove, a da Vlada nastavlja podupirati ravnomjerni razvoj Hrvatske. "To smo učinili ovdje i s fiskalnom decentralizacijom u protekle četiri godine u odnosu na razdoblje prije 2017, županije, gradovi i općine ovdje imaju 108 milijuna prihoda više nego ranije. Ugovoreno je tri milijarde kuna projekta iz EU fondova", rekao je premijer Plenković te dodao kako se nastavlja gradnja željezničkog pravca prema Mađarskoj kao i brze ceste između Koprivnice i Križevaca.

Na novinarsko pitanje smatra li primjerenim prijedlog Nadzornog odbora Podravke o isplati dividende od devet kuna po dionici, s obzirom da je država pojedinačno njezin najveći dioničar, a pred tom kompanijom su velike investicije, predsjednik Vlade je rekao da nije danas bio u toj tvrtki. Kako je istaknuo, zna da je u posljednjih nekoliko mjeseci skočila cijena dionica te da su povećane plaće radnika u pogonima pa da Podravka zahvaljujući svojem poslovanju ostvaruje dovoljno dobiti i za ulaganja i za plaće i za isplatu dividende.

Novinare je zanimalo i hoće li predsjednica Podravkine Uprave Martina Dalić ponovno otvoriti nekadašnju Podravkinu klaonicu te pekaru koje su zatvorene u vrijeme kada je tvrtku vodio SDP-ov Zvonimir Mršić, a premijer je rekao da ne ulazi u operativno poslovanje tvrtke, ali je zadovoljan poslovnim rezultatima i povećanjem plaća radnika.

"Meni su važni ukupni rezultati, da radnici imaju veće plaće, da Podravka i dalje bude motor i kičma gospodarskoga razvoja Koprivničko-križevačke županije, ne samo ovdje nego i u Varaždinskoj županiji i Istri odakle su kooperanti. Ono što sam zadnji put čuo, imam dojam da je Podravka na dobrom putu", odgovorio je.

Ponovio je da će od sljedećega tjedna na raspolaganju svim županijama biti znatno više količine cjepiva, oko 350.000 doza tjedno i da će se do kraja lipnja moći cijepiti svi koji to žele.

Po pobjedu u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji

U Velikoj Gorici Plenković se sastao sa stranačkim kolegama iz županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izrazivši snažnu potporu Krešimiru Ačkaru, kandidatu HDZ-a za gradonačelnika Velike Gorice, Stjepanu Kožiću kojeg HDZ podupire u utrci za župana Zagrebačke županije te svim kandidatima HDZ-a uoči lokalnih izbora.

Teme