Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Novska, Slavonski Brod, Požega, Slatina | 1. 5. 2021.

Grbin konfabulira ošamućen poraznim razvojem događaja u SDP-u

U Novskoj, Slavonskom Brodu, Požegi i Slatini premijer je Plenković podržao kandidate sisačko-moslavačkog, brodsko-posavskog, požeško-slavonskog i virovitičko-podravskog HDZ-a uoči lokalnih izbora 16. svibnja

Plenković je u Novskoj došao iskazati potporu Marinu Piletiću koji ide po još jedan mandat za gradonačelnika Novske, kao i Ivanu Celjaku, kandidata HDZ-a za sisačko-moslavačkog župana. Novska je zahvaljujući sinergijskom radu Vlade i grada izvrstan primjer povlačenja sredstava iz europskih fondova, iz kojih je u protekle četiri godine osigurano preko 200 milijuna kuna ulaganja.

Potpora Draganu Jeliću za gradonačelnika Slavonskog Broda

Nakon svečanosti u Okučanima u povodu VRO "Bljesak" predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u Slavonskom Brodu je dao podršku HDZ-ovim kandidatima na lokalnim izborima, rekavši da na čelu Slavonskog Broda treba čovjek s iskustvom iz rada u Vladi, Dragan Jelić.

Posebno su istaknuti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Slavonskog Broda - Dragan Jelić, aktualni državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, kandidat za župana, aktualni župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, i Davorin Slišurić, kandidat za gradonačelnika Nove Gradiške.

Plenković je u izjavi novinarima istaknuo da očekuje pobjedu HDZ-ovih kandidata.

Podsjetio je kako je njegova Vlada reformom financiranja jedinica lokalne i područne samouprave omogućila da na lokalnom nivou ostane 176 milijuna kuna.

U aktualnoj krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa za plaće 14.000 radnika u Brodsko-posavskoj županiji Vlada je isplatila 175 milijuna kuna, dodao je.

"Na taj smo način premostili krizu, očuvali radna mjesta suprotno najavama SDP-a iz proljeća prošle godine", naglasio je Plenković, dodajući da je broj osiguranika veći danas nego je bio prije Covid krize.

Najavio je i nastavak Vladinog projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kroz koji je do sada investirano 18,5 milijardi kuna.

Plenković je dajući podršku stranačkim kolegama posebno istaknuo Dragana Jelića, HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika Slavonskog broda, i njegovo iskustvo i znanje vezano uz funkcioniranje Vlade.

Jelić, koji je aktualni državni tajnik u Ministarstvu rada, u izjavi novinarima rekao je da Slavonski Brod stoji na mjestu.

"Nema investicija, nema novih radnih mjesta, pojedini dijelovi grada još uvijek nemaju vodu ni kanalizaciju, nema komunikacije s građanima. Gradska uprava je zatvorena, ne vidi se vizija razvoja, gradska uprava nije transparentna", rekao je Jelić, dodavši da sve to može promijeniti u jako kratkom vremenu.

Jelić kaže da u novom mandatu u Slavonskom Brodu naglasak treba biti na gospodarstvu radi privlačenja investicija i zadržavanja mladih. Dodaje kako njegov tim u idućem mandatu može osigurati promjenu i da svi osjete bolju kvalitetu života u gradu.

Grbin konfabulira ošamućen kaosom u SDP-u

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković odgovorio je u subotu predsjedniku SDP-a Peđi Grbinu kako se očito zabunio kada je rekao tko politizira Hrvatsku vojsku te istaknuo da to nije ni on niti Vlada, nego da to radi Zoran Milanović koji glumi šefa oporbe jer Grbin to očito ne može.

"Gospodin Grbin konfabulira očito ošamućen katastrofalnim razvojem događaja da nisu skupili niti dovoljno potpisa za svog željenog kandidata za župana Osječko-baranjske županije. Vidim da se zabunio tko to politizira vojsku. Dakle, sigurno je ne politiziram niti ja niti vlada HDZ-a", rekao je Plenković novinarima u Požegi odgovarajući na Grbinovu optužbu.

Dapače, mi smo ti, istaknuo je Plenković, koji smo rekli da se ni u kome slučaju ne smije dovesti u situaciju da Hrvatska vojska bude politizirana. Smatra da to radi Zoran Milanović koji glumi šefa oporbe jer Grbin to očito ne može, a nakon lokalnih izbora je pitanje hoće li biti ono što danas, kazao je Plenković u sklopu obilaska Požeško-slavonske županije i potpore kandidatima HDZ-a za nastupajuće lokalne izbore.

Peđa Grbin izjavio je, uz ostalo, danas u Puli da Milanović "čuva Hrvatsku vojsku od politizacije koju pokušavaju provesti HDZ i Plenković".

Hrvatska premašila 700 tisuća cijepljenih građana

Premijer Plenković je u izjavi novinarima istaknuo da je Hrvatska prešla ukupan broj od 700 tisuća cijepljenih sugrađana, što je više od 21 posto odrasle populacije i pozvao sve da se cijepe jer je cijepljenje "dobro i korisno".

Osigurali smo dovoljne količine cjepiva, imat ćemo na tjednoj bazi oko 300 tisuća doza raznog cjepiva, i još jednom mislim da će svi naši sugrađani koji se žele cijepiti to moći i ja ih pozivam da to učine, kazao je Plenković u Požegi.

Ona je kazao da je dao vrlo jasnu zadaću ministru zdravstva i HZJZ-u, a oni su to prenijeli na županijske zavode i mrežu primarne zdravstvene zaštite, da se proces intenzivira i "nadam se da ćemo potrošiti doze koje će nam doći, omogućiti ljudima da steknu zaštitu, i na taj način omogućiti kvalitetnu turističku sezonu i normalno funkcioniranje gospodarstva i društva".

To je zajednička zadaća, procijepimo se što više i organizirajmo se na što bolji način, kazao je Plenković i dodao da je Hrvatska kampanjom Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice poslala poruku da je boravak u njoj siguran.

Uvjeren sam da ćemo angažmanom procjepljivanja svih turističkih djelatnika poslati dodatnu poruku, i moći ćemo privući veći dio turista, kazao je premijer.

Teme