Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Čakovec | 5. 5. 2021.

Daljnje otvaranje ako to epidemiološke prilike dopuste

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je da ne vidi zašto bi uloga predsjednika Republike Zorana Milanovića bila da ušutkava struku, kao u slučaju zamjenika predsjednika Vrhovnog suda Marina Mrčele

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Mrčela je u Dnevniku HTV-a rekao kako bi se prijepori o izboru predsjednika Vrhovnog suda mogli izbjeći tako da se promijeni sustav, da suci sami biraju predsjednika Vrhovnog suda kao što je to s izborom predsjednika Ustavnog suda, a predsjednik Milanović izjavio je danas kako je taj prijedlog potpuno besmislen i opasan.

Premijer Plenković je u Čakovcu popodne na pitanja novinara izjavio kako nije slušao što je predsjednik govorio, a vidi da on svašta govori ovih dana.

"Osim što huška na pojedine zastupnike manjina, zadnjih nekoliko mjeseci, što vrijeđa druge političke aktere ili što nastoji ušutkati struku - ono što mi je bilo interesantnije od ovoga je bio pokušaj ušutkavanja zamjenika predsjednika Vrhovnoga suda Marina Mrčele koji je nastupio jučer na jednom od dnevnika, gdje je čovjek rekao svoj stručni stav o tome što on, kao sudac, ujedno jedan od naša tri kandidata za suca Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i predsjednik GRECO-a na razini Vijeća Europe, misli o tome kako birati predsjednika Vrhovnoga suda", rekao je novinarima Plenković.

"Ne vidim da je uloga predsjednika Republike da ušutkava struku, ovo je trenutak kada bi struka trebala biti puno glasnija i razgovjetnija", dodao je.

Premijer je komentirao i kritike Milanovića kako bi obnova u potresom pogođenom Sisku mogla biti brža.

"Što se tiče obnove i sutra ćemo na Vladi donijeti odluke koje se tiču obnove", kratko je kazao Plenković. Dodao je kako svi rade svoj posao i trude se pomoći ljudima unesrećenima potresom.

Milanović ide onamo gdje želi pomoći SDP-u

Premijer je odgovorio i na pitanje o sudjelovanju ministara iz Vlade u predizbornoj kampanji lokalnih izbora, što smatra normalnim.

"Normalno je da kada je vrijeme lokalnih izbora, da podupiru kandidate u lokalnim sredinama. Oni su tu da pošalju poruku kako su uz svoju organizaciju koju vode. Nema tu nešto čudno, mislim da smo vrlo skromni u smislu kandidatura, teoretski smo mogli svi biti na listama, jer zakon to dopušta", naglasio je Plenković.

Novinari su pitali premijera je li mu onda normalno da i predsjednik Republike Milanović sudjeluje u kampanji.

"On vjerojatno dobiva pozive i odaziva se, nekad se odaziva tamo gdje je HDZ, a mahom vidim da ide gdje nastoji pomoći SDP-u da kako-tako zadrži barem poneki grad i županiju", ocijenio je Plenković.

Premijer je komentirao i zahtjeve Udruge Glas poduzetnika koja traži da se sve zatvorene gospodarske aktivnosti otvore 15. svibnja.

"Što se tiče daljnjih otvaranja, ono će se otvarati ukoliko epidemiološke prilike to dopuste. Ovakve paušalne izjave kakve sam čuo danas, su jednostavno smiješne, umjesto da kažu "hvala vam lijepa na svemu što ste učinili za radnike i poslodavce".

Dodao je kako je Vlada u proteklih godinu i tri mjeseca vrlo kvalitetno balansirala zaštitu zdravlja, gospodarske aktivnosti, društveni život, rad. Podsjetio je kako su mnoge druge zemlje imale znatno veća ograničenja, a njegova je Vlada, kaže, snažno stala iza svojih radnika i građana, a u konačnici i poslodavaca.

Ocijenio je da tako funkcionira država koja drži do svojih građana.

Premijer je također poručio kako je sada najbitnije da se intenzivira proces cijepljenja.

"Dao sam vrlo jasan signal županima, ministru zdravstva, ravnatelju HZJZ-a, svim koordinatorima koji su uključeni. Moraju znatno povećati broj procijepljenih ljudi jer sada cjepiva ima dovoljno. Mislim da je ovaj tjedan tjedan uhodavanja na veće količine", naglasio je Plenković.

Pozvao je sve sugrađane da se cijepe; cjepiva ima dovoljno, cijepljenje je dobro i korisno, rekao je Plenković. "Cijepite se što prije možete", dodao je.

Naglasio je kako će cijepljenje pridonijeti ukupnoj normalizaciji i u pogledu restriktivnih mjera, a i manjoj potrebi za kompenzacijom oni koji nisu u mogućnosti raditi kao prije korone.

O aferi Vjetroelektrane

Na pitanje je li ga bivša državna tajnica optužena u USKOK-ovoj aferi Vjetroelektrane Josipa Rimac ikada kontaktirala vezano za taj slučaj, premijer je kazao kako s tom temom nema apsolutno ništa.

Mislim da je bitno s aspekta Vlade da je poštovana sva procedura i bankarski standardi pri odobravanju tog kredita od HBOR-a, rekao je.

Na pitanje je li ministar financija Zdravko Marić bio pod pritiscima, kazao je kako to ne zna, ali zna da je taj kredit bio odobren sukladno praksi i zakonu. Podsjetio je kako je ministar Zdravko Marić danas vrlo temeljito odgovarao na pitanja o tome.

Upitan o sastanku ministra Marića, koji je ujedno predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, s poduzetnikom Milenkom Bašićem, umiješanim u aferu Vjetroelektrane, Plenković je odgovorio: "A što je problem u tome da se sastao? Ako je on potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar financija i ako postoji nekakvo društvo, neka kompanija, neki investitor koji se žele naći s njime, ja ne vidim da je tu bilo što protuzakonito. Protuzakonito bi bilo učiniti nešto što nije u skladu sa zakonom. To je poanta", naglasio je.

Dodao je kako je onima koji osjećaju da se na njih vrše pritisak, rekao da mu se takve stvari moraju signalizirati.