Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Čakovec, Varaždin, Krapina | 5. 5. 2021.

Očekujemo još bolje rezultate HDZ-a na sjeveru Hrvatske nego 2017.

Uoči lokalnih izbora premijer Andrej Plenković posjetio je Čakovec, Varaždin i Krapinu, gdje je podržao HDZ-ove kandidate u Međimurskoj, Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji

U COVID-19 krizi 225 milijuna kuna za plaće 20 tisuća radnika u Međimurju

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je u Čakovcu dao potporu kandidatu za župana Goranu Gotalu i njegovom zamjeniku Nikoli Hrenu, kao i kandidatima za gradonačelnike i načelnike u Međimurskoj županiji.

Za Gotala je istaknuo da je riječ o mladom, energičnom, obrazovanom čovjeku s iskustvom rada na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini.

"To je čovjek s programom koji treba pridonijeti kvaliteti života svih Međimuraca. Uvjeren sam da će rezultati 16. svibnja pokazati da ima veliku potporu i da će njegova kandidatura dodatno osnažiti HDZ i ovdje na samom sjeveru Hrvatske, a osobito u Međimurskoj županiji", kazao je premijer.

Plenković je posebno pohvalio Gotalov naglasak na osjetno snažniju podršku međimurskom realnom sektoru, jačanje Međimurskog veleučilišta, uvođenje platforme e-Investicije te micanje Županije sa dna prema kriteriju ugovaranja i povlačenja europskih sredstava.

,,Što se tiče naša dva iskusna gradonačelnika, Dražena Srpaka i Ljubomira Kolareka, mogu samo reći da su se dokazali svojim projektima i kvalitetnim upravljanjem. Svaki put kad dođem u Mursko Središće i Prelog uvijek vidim određene korake naprijed, što se tiče infrastrukture, obrazovanja i sadržaja - rekao je između ostalog i zaključio da im svima želi puno uspjeha"", poručio je Plenković.

Podsjetio je da je Vlada radi COVID-19 krize poslodavcima osigurala 225 milijuna kuna za plaće 20 tisuća radnika u Međimurju, dok je na razini Hrvatske ukupno za plaće 700 tisuća radnika osigurano 10 milijardi kuna.

HDZ-ov kandidat za međimurskog župana Goran Gotal rekao je kako je u kampanji ljudski i argumentirano progovorio o temama koje se 20 godina guralo pod tepih.

"Međimurke i Međimurci su najmarljiviji ljudi u Hrvatskoj, a imaju gotovo najniže plaće u Hrvatskoj. Identificirali smo problem – mali udio poslova više dodane vrijednosti, a prevladavajući poslovi ponižavajuće niskih plaća", rekao je Gotal.

Ističe kako nudi rješenja, hrabre projekte te snažno kretanje svih međimurskih generacija naprijed.

Kandidat za gradonačelnika Čakovca Tomislav Marković rekao je kako je u sjedištu Međimurske županije vrijeme za promjene na bolje.

Ugovoreno 525 milijuna eura EU projekata

Predsjednik Vlade i HDZ-a Plenković u Varaždinu i Krapini dao je podršku kandidatima HDZ-a za župane, gradonačelnike i načelnike u Varaždinskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, rekavši da je u mandatu Vlade u tim županijama ugovoreno 525 milijuna eura EU projekata.

Na predstavljanju stranačkih kandidata uoči skorih lokalnih izbora, Andrej Plenković je u Varaždinu istaknuo kako je bitno nastaviti četiri temeljna načela politike prema lokalnoj i područnoj samoupravi, a to su dijalog sa županijama, gradovima i općinama, fiskalna i funkcionalna decentralizacija te projektna suradnja.

Podsjetio je kako je u mandatu njegove Vlade ugovoreno skoro 300 milijuna eura europskih projekata u Varaždinskoj i 225 milijuna eura u Krapinsko-zagorskoj županiji.

"A u vremenu korona krize za očuvanje radnih mjesta osigurali smo 400 milijuna kuna u Varaždinskoj županiji i 222 milijuna kuna u Krapinsko-zagorskoj županiji", rekao je Plenković.

Kandidat za varaždinskog župana Anđelko Stričak rekao je da dosadašnji izborni rezultati govore o sve većoj potpori birača HDZ-u, koji s koalicijskim partnerima vodi polovicu gradova i općina u županiji, a svaki treći vijećnik je iz redova HDZ-a.

Kandidat za varaždinskog gradonačelnika, Alen Runac ocijenio je da su se u Varaždinu proteklih godina nagomilali brojni problemi i da su nužne promjene. Najavio je da on sigurno neće odustati od besplatnih dječjih vrtića za svako dijete u Varaždinu.

Ernest Svažić, kandidat za krapinsko-zagorskog župana, svoj je program predstavio na konferenciji za novinare u Krapini. Rekao je da je ta županija tek na 17. mjestu u Hrvatskoj po efikasnosti povlačenja europskih sredstava te da će se uz konstruktivnu suradnju županijske vlasti i Vlade RH, ta pozicija poboljšati.

Zoran Gregurović, aktualni gradonačelnik Krapine i kandidat za još jedan mandat, istaknuo je da neke projekte sami ne bi mogli ostvariti te zahvalio Vladi na dosadašnjoj, ali i pomoći u budućem razdoblju.