Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 5. 2021.

Za razliku od Mosta i DP-a, HDZ pokazuje zrelost i odgovornost

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković posjetio je Varaždinske Toplice, Križevce, Bjelovar i Zaprešić kako bi pružio podršku HDZ-ovim kandidatima u drugom krugu lokalnih izbora

HDZ je najsnažnija stranka u Varaždinskoj županiji

U Varaždinskim Toplicama Plenković je istaknuo da su kandidati HDZ-a ostvarili izvrstan rezultat u prvome krugu, da predano rade i da imaju potporu birača.

"Prošlogodišnji rezultat, a to je bilo prije samo deset mjeseci kad smo na parlamentarnim izborima prvi put u povijesti osvojili pet mandata u 3. izbornoj jedinici, potvrda je da ovdje ogroman broj birača podržava politiku HDZ-a i da će se to reflektirati u rezultatima drugoga kruga izbora", naglasio je Plenković.

Izrazio je zadovoljstvo brojnim projektima realiziranim u Varaždinskoj županiji.

"Zadovoljni smo što je ovdje ugovoreno više od 2,1 milijarde sredstava iz EU fondova, a posebno me kao premijera veseli da smo kroz angažman Vlade i sredstva Hrvatskog zavoda za zapošljavanje dosad isplatili 412 milijuna kuna za 33 tisuće radnika u Varaždinskoj županiji", rekao je.

Kandidat za varaždinskog župana Anđelko Stričak naglasio je da je HDZ pobjednik prvog kruga izbora.

"A tako će biti i u drugom krugu, o čemu nam govore brojni pokazatelji", rekao je Stričak podsjetivši da je u Varaždinskoj županiji HDZ osvojio šest gradonačelničkih i načelničkih pozicija, HNS- pet, tri su kandidata bila nestranačka, a po jednog imaju SDP, HSS i Reformisti.

Toplička gradonačelnica Dragica Ratković zahvalila je Plenkoviću i Vladi na velikim investicijama u Varaždinskim Toplicama, podsjetivši da ukupno ulaganje iznosi više od 366 milijuna kuna.

HDZ-ov Zdenko Đuras, kandidat za gradonačelnika Ivanca Zdenko Đuras, zahvalio je predsjedniku HDZ-a Plenkoviću što je u ivanečkom području prepoznao veliki potencijal i mogućnost postizanja dobrih rezultata.

Darko Koren zalog je za povjerenje građana Koprivničko-križevačke županije, a Mato Devčić ima izvrsne ideje za razvoj Križevaca

U posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji premijer Plenković dao je podršku kandidatima HDZ-a, koji su ušli u drugi krug lokalnih izbora 30. svibnja.

Predsjednik koprivničko-križevačkog HDZ-a i saborski zastupnik Darko Sobota kazao je kako je siguran u pobjedu Darka Korena i Ratimira Ljubića za župana odnosno dožupana.

Kandidat za gradonačelnika Križevaca Mato Devčić zahvalio je premijeru Plenkoviću na bezrezervnoj podršci.

"Želio bih istaknuti veliku ulogu premijera i Vlade u svim projektima od nacionalnog interesa koji se događaju u našoj županiji i svi ti projekti izravno su u kontaktu s Križevcima. U naredne četiri godine ažurirat ćemo i maksimalno realizirati te projekte", kazao je Devčić.

Kandidat za župana Darko Koren zahvalio je HDZ-u na potpori u borbi za četvrti mandat te istaknuo kako je pobijedio u polufinalu, a očekuje i pobjedu u finalu 30. svibnja.

"Vjerujem da ćemo ostati na čelu županije kojom upravljamo uspješno, ali prije svega odgovorno, a ono što je posebno bitno i sigurno. Hvala Andreju Plenkoviću prvenstveno kao premijeru, jer se na području županije realiziraju projekti odnosno sve skupa će se realizirati 5 milijardi kuna", kazao je Koren.

Premijer Andrej Plenković naglasio je kako dosadašnje iskustvo Darka Korena je zalog za povjerenje većine građana Koprivničko-križevačke županije.

"Gospodin Devčić je iskusan i ugledan liječnik, član HDZ-a, koji sa svojim timom ima izvrsne ideje za razvoj Križevaca i siguran sam da će u drugom krugu dobiti povjerenje birača", kazao je Plenković.

Podsjetio je da je u protekle četiri godine u Koprivničko-križevačkoj županiji ugovoreno 3 milijarde kuna vrijednih projekata iz EU fondova i da su u vrijeme COVID-19 krize očuvana radna mjesta i isplaćeno 118 milijuna kuna za 9 tisuća radnika u županiji.

Zbog suradnje SDP-a i DP-a Marko Marušić će uvjerljivo pobijediti

Premijer Plenković u Bjelovaru je ponovio da će HDZ-ov kandidat za župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić uvjerljivo pobijediti u drugom krugu lokalnih izbora

"U ovoj županiji dominira plava boja zajedno s našim partnerima. Siguran sam da će birači u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji dati većinsku podršku našem kandidatu u drugom krugu. Mislim da je javnost imala priliku vidjeti koliko je spreman raditi za svoju županiju i grad. Vodstvo stranke će mu, naravno, pomoći", kazao je Plenković.

Dodao je da mu je drago da je jučer nastupio jedan važan događaj za županiju, a to je da su izabrani izvođači za projekt povezivanja Bjelovara sa Zagrebom brzom cestom.

Osvrćući se na koaliciju SDP-a i Domovinskog pokreta u BBŽ, kazao je da takva suradnja sama po sebi govori da će Marko Marušić biti uvjerljivi pobjednik 30. svibnja. Upitan što kaže na izjavu glavnog tajnika DP-a koji je danas u poslijepodnevnim satima ipak rekao kako su otvoreni pružiti ruku svima, odgovorio je da nije upoznat s tom izjavom.

"Što se toga tiče, za razliku od ovih stranaka koje su pokazale ogromnu nezrelost ne tako davno. Njima je jedini cilj doći na mjesto HDZ-a. Nemaju druge političke misije. Jedan dio birača nažalost to gubi iz vida. To su ljudi koji su u drugom krugu predsjedničkih izbora direktno sugerirali da se ne glasa za Kolindu Grabar Kitarović. Mi smo samo puno zrelija stranka. Poštujemo svakog birača. Nitko ne posjeduje birače i mi tako nešto nećemo nikada učiniti", rekao je Plenković pa podsjetio da je Miroslav Škoro imao krilaticu "s HDZ-om može, s predsjednikom HDZ-a ne."

Upitan za komentar "nespojive koalicije" Mosta i SDP-a u Dubrovniku protiv HDZ-a i župana dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića, poručio je da je to "zdravo za njih" jer će ih Dobroslavić poraziti.

"Tamo je čak čelnik Mosta Božo Petrov, što je jako zdravo za njih da im ide čelnik stranke u izbore za župana koje će izgubiti. To će ih puno ohrabriti, a SDP dolje ima kandidata koji nije ušao u drugi krug i koji je na najvugarniji način vrijeđao čelnike HDZ-a. Pa će biti u oporbi i jedni i drugi", rekao je Plenković.

Vijeće za obranu sastat će se u četvrtak

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u vezi sa sutrašnjom sjednicom Vijeća za obranu da će se vidjeti zna li predsjednik Republike Zoran Milanović sve o nabavi novih bojnih zrakoplova.

"Ne znam što on nagađa. Imat ćemo sutra u 10,15 sati Vijeće za obranu pa ćemo čuti što on misli o toj temi. Ja sam čuo da on sve zna o tome", rekao je Plenković novinarima u Bjelovaru upitan je li Dan državnosti prilika de se objavi odluka o nabavi novih borbenih zrakoplova ili to samo predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović nagađa.

Podsjetio je kako je Milanović neki dan o toj temi rekao da sve zna te je kratko poručio: "Vidjet ćemo sutra je li zna sve".

Predsjednik Milanović je danas za posjeta Međimurju na pitanje kada očekuje odluku o nabavi aviona rekao da je jučer poslao dopis s namjerom da to bude na Dan oružanih snaga, 28. svibnja.

Potpora Kožiću i Turku

U Zaprešiću se predsjednik HDZ-a Plenković sastao sa stranačkim kolegama iz Zagrebačke županije i izrazio snažnu potporu aktualnom županu Stjepanu Kožiću i gradonačelniku Željku Turku uoči drugog kruga lokalnih izbora. Naglasio je da se radi o dvojici najiskusnijih kandidata u Zagrebačkohj županiji koji su pokazali da uz potporu Vlade znaju predano raditi za razvoj Zaprešića i Zagrebačke županije.

Podsjetio je na to da je u suradnji s Vladom puno učinjeno za razvoj Zagrebačke županije. Reformom financiranja jedinica lokalne i područne samouprave, Zagrebačkoj županiji povećani su prihodi za 28%, a ugovoreno je 4 milijarde kuna iz fondova EU-a. Plenković je poručio i kako je radi COVID-19 krize Vlada poslodavcima u Zagrebačkoj županiji isplatila 612 milijuna kuna za plaće 46 tisuća radnika.

"Uvjeren sam da će Kožić i Turk potvrditi prednost koju imaju iz prvog kruga i ponovno pridobiti većinsko povjerenje građana kako bi nastavili raditi za boljitak svojih sugrađana", zaključio je Plenković.

Izvor: Hina

Teme