Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 20. 5. 2021.

Pobjednički HDZ u Karlovačkoj, Ličko-senjskoj i Zadarskoj županiji

Uoči drugog kruga lokalnih izbora premijer Andrej Plenković podržao je HDZ-ove kandidate u Karlovcu, Gospiću i Zadru

Premijer Andrej Plenković s ministrima Olegom Butkovićem i Tomom Medvedom te suradnicima u Karlovac je stigao dati podršku HDZ-ovim kandidatima u drugom krugu izbora; županici Martini Furdek-Hajdin, kandidatu za gradonačelnika Karlovca Damiru Mandiću, nezavisnoj kandidatkinji za gradonačelnicu Ozlja Lidiji Bošnjak te kandidatu za načelnika Josipdola Draganu Rudančiću.

,,Vlada je do sada imala izvrsnu suradnju s Karlovačkom županijom i Gradom Karlovcem. Ovdje je održana i sjednica Vlade, učinili smo puno za obranu Karlovca od poplava, posebno je tu bio angažiran ministar Ćorić i njegovo ministarstvo, Ministarstvo prometa s Hrvatskim cestama provodi niz investicija u cestovnoj infrastrukturi, a jedan od najvećih projekata koji se financiraju europskim sredstvima treba spojiti Karlovac sa Zagrebom željeznicom, prema tome činimo sve što je u našoj moći da se Karlovac i Karlovačka županija što više razviju i da kvaliteta života naših sugrađana ovdje bude još veća. Uz to, u vrijeme covid krize osigurali smo oko 180 milijuna kuna za plaće 13.000 radnika kroz mjere Vlade RH za očuvanje radnih mjesta. Povećali smo proračunske prihode županija, gradova i općina za 23 posto, a ukupno je u ovoj županiji iz EU fondova ugovoreno za sada 3,3 milijarde kuna i mislim da sve to daje puno optimizma i elana kod budućih i aktualnih i županice i gradonačelnika i svih ostalih da nastavimo tu suradnju prateći rad Vlade i prateći rad novoizabranih čelnika'', kazao je Plenković u Karlovcu.

Martina Furdek-Hajdin i Damir Mandić pozvali su birače da im 30. svibnja daju podršku kako bi, kako kažu, mogli nastaviti projekte kojima žele osigurati bolje uvjete života i više radnih mjesta za stanovnika Karlovca i županije.

Potpora Petryju koji je nova snaga za Liku

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u četvrtak je u Gospiću dao "snažnu potporu" kandidatima za župana i gradonačelnika Ernestu Petryju i Mariju Stilinoviću, a za Petryja je rekao kako vjeruje da će građanima "pokazati zašto bi on trebao biti novi ličko-senjski župan".

Čestitajući Petryju i Stilinoviću na odličnom rezultatu u prvom izbornom krugu, Plenković je rekao kako se Petry među novim HDZ-ovim kandidatima pokazao "najpolitičnijim od svih" te kako vjeruje da će građanima u idućim danima do izbora "pokazati zašto bi on trebao biti novi ličko-senjski župan". Plenković je pohvalio i izborne rezultate HDZ-a u Novalji, Senju i u nekim općinama.

"U godinama pred nama očekujem nastavak kvalitetne suradnje, da se omogući gradovima i općinama više prihoda", rekao je, ističući da je od 2017. do sada za tu županiju osigurano 37 posto više novca.

"Lika zajedno s Dalmatinskom zagorom, Gorskim kotarom i Banovinom spada u prostor za koji će se napraviti ekstra napor za ravnomjerniji regionalni razvoj", rekao je Plenković, dodajući da to zahtijeva "jedan stalni partnerski dijalog".

Ponovni dolazak predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u Gospić, nakon što je nedavno bio i podupro kandidata HDZ-a na lokalnim izborima za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Marijana Kustića, pokazuje koliko stoji iza Ličko-senjske županije i koliko je podržava. Lokalni je HDZ "definitivno u prvom krugu pokazao da smo utvrda i da je HDZ najjača politička opcija u Lici", rekao je Kustić.

Također je rekao da u drugom izbornom krugu očekuje da će 30. svibnja slaviti "novog župana Ernesta Petryja", te da u Novalji očekuje pobjedu HDZ-ova kandidata Ivana Dabe i promjenu u Otočcu, a stranka će, kako je rekao, učiniti sve da i u Gospiću Mario Stilinović ostvari dobar rezultat.

Stilinović je pak istaknuo izborne rezultate HDZ-a u Gradskom vijeću, koji "osiguravaju kvalitetan rad", te je najavio "rad na konsolidaciji stranke i na daljnjem povratku povjerenja birača".

Pozvao je birače da izađu na izbore i u drugom krugu te da izaberu "najbolje, one koji osiguravaju sinergiju državne, županijske i gradske vlasti da bi mogli ostvariti što bolje rezultate i Gospić i županiju učiniti boljim mjestom za život".

Petry je ocijenio da je, kada se zbroje glasovi, 67 posto stanovnika glasovalo protiv sadašnjeg župana te da u drugome krugu očekuje "velebnu pobjedu". Istaknuo je da se njegov protukandidat - župan Darko Milinović za vrijeme mandata ponajprije bavio "sam sa sobom urušavajući HDZ na lokalnoj razini, nakon toga osnivanjem stranke LiPO", te više, kako je rekao, "neće dopustiti da radi cirkus od Ličko-senjske županije".

Podaci o nabavi bojnih aviona su tajni

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je odbio komentirati neslužbenu informaciju da je postignuta odluka o kupnji 12 polovnih francuskih borbenih aviona F3R Rafale, koju je poslijepodne objavio portal Jutarnjeg lista.

Po pisanju Jutarnjeg lista koji se poziva na dobro obaviještene izvore, riječ je o dvomotornim borbenim avionima, a najstariji koji bi bio isporučen Hrvatskoj ima deset godina. Hrvatska bi cijeli paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, platila nešto manje od milijardu eura. Odluku bi Vlada trebala donijeti za Dan Oružanih snaga, piše Jutarnji.

"Riječ je o klasificiranim podacima. Ne želim i neću komentirati spekulacije pojedinih medija", odgovorio je premijer u Karlovcu upitan za napise Jutarnjeg lista.

"Nijedan podatak u protekle dvije godine koliko je postojalo Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona u cijelom procesu nije izašao u javnost. Zanimljivo je da do danas nigdje ništa nije objavljeno", dodao je Plenković.

Na upit novinara u Gospiću o izboru borbenih zrakoplova je rekao: "Danas je bilo Vijeće za obranu, postoji priopćenje i o tome ne bih više. Sve smo raspravili danas i poslali priopćenje. S razlogom nema u priopćenju je li donesena odluka."

Komentirajući izjavu predsjednika države da nije šef oporbe, rekao je: "Milanović je obišao više SDP-ovih džepova nego što sam ja bio na terenu. Pitajte njega je li išao slučajno ili je išao pomagati. Citirajte i pustite njegove sve uvrede pa onda napravite uvid u ono što se zbivalo proteklih godinu dana."

HDZ ide po još jednu pobjedu u Zadru

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je večeras u Zadru kako bi podržao kandidate HDZ-a u drugom krugu lokalnih izbora za gradonačelnika Zadra i župana Zadarske županije, te načelnike i gradonačelnike još nekoliko mjesta na zadarskom području.

,,Čestitam svima na rezultatima u prvom krugu koji su bili izrazito uvjerljivi kao što je to i tradicija ovdje u Zadarskoj županiji. Uvjeren sam da će naš kandidat za župana Božidar Longin obnoviti svoj mandat iduću nedjelju i voditi županiju i u iduće četiri godine. Čestitam također na sjajnom rezultatu i Branku Dukiću, gradonačelniku Zadra, siguran sam da će mu Zadrani za desetak dana dati ponovno povjerenje i vjerujem da je svojim brojnim aktivnostima u protekle četiri godine zaslužio novi mandat i s postignućima i s programom i vizijom za razvoj Zadra u budućnosti, kao liječnik i kao gradonačelnik, društven čovjek kojega ljudi vole ovdje u Zadru. Želim uspjeh i našim ostalim kandidatima u zadarskoj županiji, a zahvaljujem i Božidaru Kalmeti koji niz godina vodi zadarski HDZ'', rekao je Plenković.

Naglasio je da je reformom lokalne samouprave Zadarskoj županiji, gradovima i općinama dano 36 posto prihoda više nego prije reforme 2017. godine, do sada je ugovoreno 3 milijarde i 360 milijuna kuna vrijednih projekata koji se financiraju sredstvima EU, a istaknuo je i važnost činjenice što je Šime Erlić državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja koji radi na novom planu višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021-2027 kao poluge snažnog ekonomskog razvoja idućih godina. U Covid19 krizi Vlada je osigurano 360 milijuna kuna za 25 tisuća radnika u Zadarskoj županiji, što znači da je Vlada snažno stala iza Zadarske županije.

,,Dobro stojimo i s planom procjepljivanja, plan Vlade je da se cijepe svi djelatnici u turizmu i uslužnim djelatnostima kako bi poslali poruku i iz ove županije gdje je turizam jedan od motora ekonomskog razvoja da je boravak u Hrvatskoj siguran. Linearni akcelerator doći će u Zadar i na taj način pomoći ćemo tretman svima kojima bude potreban'', zaključio je Plenković i pozvao građane da daju svoj glas kandidatima HDZ-a.

Prije njega, novinarima se obratio i Božidar Kalmeta koji je istaknuo kako Zadar ne smije stati s razvojem, što bi se dogodilo da vlast osvoje protukandidati, te da su Vlada i premijer Plenković kontinuirano podupirali razvoj Zadra.

,,I dalje sam favorit, ali unatoč tome u mom programu ima puno novina, pogotovo onih koji se tiču uključivanja građana u donošenje odluka. I dalje ćemo biti prvaci EU fondova, dovest ćemo linerani akcelerator zajedno s naporima Vlade, a mi ćemo se učiti i novijoj demokraciji odnosno da ćemo zajednički, na drugačiji način, donositi odluke, kako u Gradskom vijeću, vjerujem i u Gradskoj upravi i ja to naravno to vidim kao priliku i jednu da šansu da ovaj grad i dalje ide naprijed i vjerujem da hoće'', kazao je gradonačelnik Dukić.

Župan Longin izrazio je uvjerenje u svoju pobjedu u drugom krugu.

Teme