Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 5. 2021.

Hrvatska nastavlja jačati veze i graditi gospodarsku suradnju s Kinom

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas Yanga Jiechia, prvog čovjeka kineske diplomacije, čelnika Ureda za vanjske poslove Središnjeg odbora KP NR Kine

Uz predsjednika Vlade bili su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Predsjednik Vlade Plenković istaknuo je da je globalna pandemija pokazala važnost dobrog upravljanja i multilateralne suradnje, koja je ključna u zaustavljanju bolesti, razvijanju učinkovitog cjepiva i nabavci dovoljno medicinske i zaštitne opreme.

Predsjednik Vlade je zahvalio kineskim vlastima na suradnji u redovitom dopremanju medicinske zaštitne opreme tijekom pandemije, što je uspostavljeno slijedom razgovora koje je vodio s kineskim premijerom Li Keqiangom prošle godine, kao i na spremnosti da se nastavi suradnja u zajedničkoj borbi protiv pandemije.

Podsjetivši na uspješni sastanak na vrhu u Dubrovniku te posjet premijera Lija 2019., kazao je da okvir za suradnju Kine sa zemljama srednje i istočne Europe ima vrijedan potencijal kao jedinstvena inicijativa koja izgrađuje mostove između Europe i Azije te je komplementarna cjelokupnim odnosima između EU-a i Kine. Hrvatska je spremna aktivno se uključiti u pripremu Foruma o suradnji malog i srednjeg poduzetništva, a posebno je usmjerena i na suradnju na području infrastrukture, znanosti i inovacija, turizma i mobilnosti.

Čelnik kineskog Ureda za vanjske poslove Središnjeg odbora Jiechi naglasio je da se radi o prvom fizičkom susretu kineskog i hrvatskog izaslanstva na visokoj razini za vrijeme trajanja pandemije, zahvalivši premijeru Plenkoviću na gostoprimstvu i svemu što je poduzeo proteklih godina za unaprjeđenje odnosa Hrvatske i Kine.

Jiechi je istaknuo privrženost Kine multilateralizmu, kao i daljnjem građenju odnosa s EU-om na temelju uzajamnog povjerenja i jačanja gospodarske suradnje. Istaknuo je podršku Kine nastavku suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe, oslanjajući se na tržišna načela, radi stvaranja uzajamno korisnih projekata.

Plenković i Jiechi izrazili su zadovoljstvo radi nastavka realizacije velikih projekata u Hrvatskoj, poput Pelješkog mosta, kao i ostalih ulaganja, koja su primjer uspješne suradnje – od izgradnje prometne infrastrukture do ulaganja u obnovljive izvore energije.

U kontekstu 30. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Kine, 2022. godine, predsjednik Vlade izrazio je želju da u posjet Hrvatskoj dođe kineski predsjednik Xi Jinping, nakon što je Hrvatsku već posjetio premijer Li, te da obiđe Pelješki most čija će izgradnja do tada biti dovršena.

Ukupna trgovinska razmjena u 2020. iznosila je 1,39 milijardi dolara, a intenzivno se radi i na uspostavi izravne zrakoplovne linije Peking – Zagreb te daljnjem dolasku kineskih turista u Hrvatsku, s obzirom na to da je 2019. zabilježeno gotovo pola milijuna kineskih turista. Jiechi je naglasio otvorenost Kine za hrvatske proizvode te želju za nastavkom povećanja trgovinske razmjene.

Bilo je riječi i o suradnji na području kulture i sporta, pri čemu je kineska strana pohvalila velika postignuća Hrvatske u mnogim sportovima te pozdravio činjenicu da mnogi hrvatski treneri rade u Kini, što je dodatan doprinos jačanju veza Hrvatske i Kine. Predsjednik Vlade zaželio je puno uspjeha Kini u organizaciji Zimskih Olimpijskih igara u Pekingu.

Teme