Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Split | 27. 5. 2021.

Nema velike razlike između Škorine i Milanovićeve retorike

Premijer Andrej Plenković posjetio je Splitsko-dalmatinsku županiju kako bi uoči drugog kruga lokalnih izbora dao podršku HDZ-ovim kandidatima za župana, gradonačelnike i načelnike

Potpora Mihanoviću i Bobanu

U Splitu Plenković daje podršku HDZ-ovu kandidatu za župana Blaženku Bobanu i kandidatu za splitskog gradonačelnika Vici Mihanoviću te drugim kandidatima. Zajedno s HDZ-ovim kandidatima na lokalnim izborima prošetao je Rivom i razgovarao s građanima.

U Splitu je premijer dao i izjavu za medije.

,,Zadovoljstvo mi je biti u Splitu uoči drugog kruga lokalnih izbora i dati podršku našem kandidatu za gradonačelnika Vici Mihanoviću i kandidatu za drugi mandat župana Blaženku Bobanu. Želim zahvaliti Andru Krstuloviću Opari na protekle četiri godine predanog rada za boljitak Splita. Uvjeren sam da ćemo u nedjelju obnoviti većinsko povjerenje u drugom krugu i da će Mihanović imati prigodu realizirati svoje znanje, entuzijazam i program za budućnost Splita. U debatama je bilo jasno da Vice zna što je u nadležnosti grada, ovlasti gradonačelnika i uvjeren sam da će s iskustvom ravnatelja Lučke uprave, čovjeka koji se dokazao u biznisu i radio na javnim funkcijama te dobro poznaje sve teme ovog grada provesti program koji će Split učiniti boljim i kvalitetnijim. Siguran sam da će Blaženko Boban od njegovog Solina pa do priobalja, Zagore ili otoka, obnoviti mandata i nastaviti posao za unaprjeđenje života u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Obojica će imati potporu Vlade RH'', kazao je Plenković.

Premijeru je postavljeno pitanje zašto je Dalmaciju izabrao za završnicu kampanje za lokalne izbore.

,,Znate da ja dolazim iz Splitsko-dalmatinske županije i ja osjećam jednaku vrstu identifikacije i identiteta s Dalmacijom i Zagrebom i svim drugim krajevima RH. Došao sam jer je Split bitan, bitan je program HDZ-a, važno je da upravljanje drugim najvećim gradom u Hrvatskoj preuzmu ljudi koji to znaju i da nema eksperimenata koji će usporiti razvoj Splita, nego da se realizira sve što je spremno i pomognemo kvalitetnijem životu grada'', kazao je premijer.

Premijer je kazao da se HDZ osjeća kao pobjednik u Dalmaciji.

,,Pobijedit ćemo i u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Zadarskoj županiji, Šibensko-kninskoj županiji. Svi postaju svjesni koliko je cijela Dalmacija napredovala, koliko je ovdje investirano. Ono što sada radimo s procjepljivanjem stanovništva je da staramo preduvjete da imamo ozbiljnu turističku sezonu i rast gospodarstva'', kazao je.

Na pitanje što ako tako ne bude, Plenković je kratko kazao: -Bit će.

,,Najoštrije osuđujem sve prijetnje koje su bile. Bila je prijetnja gradonačelniku Brkanu, to ne smije biti dio kampanje i kulturne komunikacije koja može biti oštrija u kampanji ali ne smije prelaziti crtu'', kazao je komentirajući retoriku u kampanji.

Huškač Milanović pravi se nevješt

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u četvrtak u Splitu da je kampanja koja se služi huškanjem, neprihvatljiva, no, da su zagrebački ljevičari šutjeli na uvrede predsjednika Zorana Milanovića prema njemu, a sada plaču kada ih napada Miroslav Škoro.

Plenković je danas u Splitsko-dalmatinskoj dao podršku kandidatima HDZ-a uoči drugog kruga lokalnih izbora, za župana Blaženku Bobanu, za splitskog gradonačelnika Vici Mihanoviću te drugim HDZ-ovim kandidatima.

"Kampanja koja se služi lažima, difamacijama, neistinama, vrijeđanjem, huškanjem je neprihvatljiva, ali to nije prvi put da mi to vidimo ovdje sada", odgovorio je Plenković novinarima, upitan misli li da je prljava kampanja koju provodi Domovinski pokret u Zagrebu, uvod u kampanju kakvu će voditi DP na idućim izborima protiv HDZ-a.

Upitao je i koja je razlika u retorici kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Domovinskog pokreta Miroslava Škore i predsjednika Zorana Milanovića cijele ove godine

Podsjetio je kako je Milanović ovdje u Splitu "govorio da su novinari HRT-a, javnog servisa, plaćenici", a "sada govori da, ako nekome kažete da je plaćenik, u kontekstu ovoga što je Škoro govorio za Možemo!, da se to ne može. Koja je razlika", upitao je Plenković.

"Koja je razlika ako huškate i vrijeđate nekome obitelj, što je on radio meni 2016.. Koja je razlika ako nekome kažete da je komunistički gojenac; što mislite kakve će biti reperkusije na nekim krajnje desnim televizijama", naglasio je Plenković.

Upitao je pritom koliko godina taloženja mržnje, gadosti i laži može očekivati netko, tko takvu etiketu dobiva od Milanovića.

Milanović je odgovoran za napad na bugarske državljane

Za Milanovića, kojeg je nazvao huškačem i prevarantom, rekao je također kako je odgovoran za prijavu koja je došla u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH (MVEP) i Vladu RH od strane bugarskog Veleposlanstva zbog napada na troje bugarskih državljana u Hrvatskoj, zato što je Milanović 'govorio nešto na Brdu kod Kranja'.

Plenković je naglasio da ako je netko nešto učinio za Sjevernu Makedoniju, onda su to HDZ i njegova Vlada jer su deblokirali pristupne pregovore, dok Milanović tome nije ništa pridonio.

Vlada RH svojem jasno politički definiranom zagovaranju potpore Sjevernoj Makedoniji, za razliku od Milanovića, nije antagonizirala Bugarsku, dodao je premijer Plenković.

"On (predsjednik Milanović) dođe jednom i kao reperkusiju imate to da neki koju čuju njega, napadaju bugarske državljane u Zagrebu. To vam je huškanje", izjavio je Plenković novinara u Splitu.

Upitan, Plenković je rekao i kako on nije prozvao kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, ali je prateći političku scenu i medije, primijetio da toliko naricanja nije bilo jako dugo.

"Ponavljam, gdje su svi ti, koji su šutjeli na čitav niz uvreda, napada najnižeg karaktera u zadnjih nekoliko godina", kazao je Plenković, nabrojivši slučajeve verbalnog napada Milanovića na Jutarnji list, HRT, čelnice nevladinih udruga koje se bave ženskim prvima i čelnike srpske manjine u Hrvatskoj.

HRT je napao da su plaćenici jedne političke opcije, a urednici RTL su se prestravili jer im je Milanović zabranio da zovu komentatora Puhovskog i više ga nisu zvali, dodao je. "Gdje su bili ovi lijevi ucviljeni komentatori", upitao je Plenković.

"Onda nastupaju apologeti i trbuhozborci koji svu tu salvu uvreda, primitivizma, divljaštva, vrijeđanja svih aktera na sceni, pretoče kao njegovo (...) pitanje stila i onda imamo komentatore koji otprilike pišu - 'tko bolje vrijeđa', umjesto da se zgražaju, kao sad nad Škorom", zaključio je Plenković.

Premijer je za Miroslava Škoru rekao da je 'idealan kandidat ljevici', jer će ih sve što on izgovori - ekstra mobilizirati.

Plenković je novinarima odgovorio i da neće biti uvođenja obveznog vojnog roka, dodavši kako je ministar obrane već rekao da je krivo shvaćen.