Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 31. 5. 2021.

Pobjeda HDZ-a u 15 županija, 45% svih gradova i općina

Na sjednici stranačkih tijela razgovaralo se o rezultatima lokalnih izbora, na kojima je HDZ potvrdio status najjače hrvatske stranke

,,Jedinstven je stav svih tijela stranke da je ovo uvjerljiva, apsolutna pobjeda HDZ-a, da smo, kada je riječ o općinama, gradovima i županijama, ostvarili premoćnu poziciju HDZ-a - 45% općina, 45% gradova, 75% županija, po prvi put u povijesti od kad se izravno biraju župani imamo čak 15. To znači da smo u toj našoj politici postupnog pobjeđivanja i dobivanja povjerenja u zapadnom dijelu Hrvatske ostvarili značajne iskorake'', rekao je Plenković nakon sjednice.

Govorio sam istinu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je novinarima da je jutros, komentirajući izbore, govorio istinu te da to nije nikakav udar na medije jer mediji, kako je rekao, nisu sveta krava da se o tome ne može govoriti.

"Ja sam samo govorio istinu," odgovorio je Plenković na pitanje novinara je li pretjerao jutros kad je komentirao izbore.

Dakle, svi oni o kojima sam govorio, uključujući vašu kuću (RTL), u vašim emisijama krivo su navodili ime kandidata HDZ-a za gradonačelnika Zagreba, rekao je dodavši kako se to dogodilo više puta, pa i na jednoj drugoj TV kući, a isto se događalo i u nekim tiskovnim medijima.

Ocijenio je kako "to nisu bili lapsusi" te dodao kako su se te stvari događale "očito namjerno". "To nije nikakva kritika, nego sam kazao istinu, nije nikakav udar na medije. Nisu mediji nikakve svete krave pa da mi ne možemo o tome govoriti", rekao je Plenković.

Milanović, istaknuo je, na puno grublji način proziva medije. Naziva HRT Yutelom, novinare HRT-a plaćenicima jedne političke stranke, dnevne listove naziva lihvarima, vaše vodstvo poziva da maknete komentatora Puhovskog pa ga nakon toga više ne vidim u vašem programu, izjavio je Plenković.

Ustvrdio je kako je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko "puno obazriviji" kad treba reagirati na Milanovića. Ovdje se usudi govoriti o meni kao o Lukašenku, napomenuo je i dodao kako je to izlaženje iz svih okvira, što se može kvalificirati kao pristranost.

"Onda ste vi umjesto Puhovskoga doveli Lalića koji je, dva dana uoči prvoga kruga izbora, kao neovisni politički komentator, inače deklarirani ljevičar, na najgori mogući način izvrijeđao baš kandidata HDZ-a", kazao je Plenković.

"Mogu li ja kao predsjednik HDZ-a reći da ne mislim kako je to objektivno, da ne mislim da je to nepristrano, niti smatram da je to politički korektno?", upitao je dodavši kako je jedna stvar kada se u političkoj utakmici sučeljavaju oni koji idu na izbore, a druga kad kandidata pred izbore na najgori mogući način karakterizira netko tko se gledateljima, a oni ne znaju plaćate li ga za to, predstavi kao neovisni analitičar.

Podsjetio je kako u medijima u svijetu, po vlasničkoj strukturi i uređivačkoj politici, nije ništa neobično da slijede jednu političku opciju.

"Nema tih novina u svijetu za koje se ne zna jesu li lijeve ili konzervativne medijske kuće", rekao je.

Ne možemo, dodao je, živjeti u uvjerenju da su svi neutralni, nepristrani, objektivni, otprilike promatrači, a da njihova linija u realnosti zauzima stav neke opcije. "Ne treba se toga sramiti, samo to treba jasno reći", dodao je Plenković.

Na tvrdnju novinara da je u kampanji bilo izrečeno puno tvrdnji za koje nema baš dokaza jer je cijela Škorina kampanja karakterizirana kao huškačka i pitanje ima li zaista čvrsti dokaz da je postojala namjera i cilj pojedinih medija da sabotiraju HDZ-ovog kandidata, Plenković je odgovorio da nije normalno da se izvrću riječi premijera pa da mu još predsjednik HND-a, kako je rekao, inače poznat kao miran, fin, pristojan, civiliziran na svom radnom mjestu, na HRT-u, kaže da je Lukašenko, što je teza koju je provlačio Milanović.

Ustvrdio je i da se ono što je RTL danas izrezao iz njegove izjave i nakon toga takav upit postavio Ivani Kekin zove medijska manipulacija koja je dokaziva.

Postoje dvostruki kriteriji

Plenković također smatra kako je HDZ kroz medije imao generiranu agresiju prema dva ključna kandidata u dva velika grada.

Odgovarajući na pitanje o izbornim rezultatima kandidata koji su izišli iz HDZ, Plenković je rekao kako je to bila "politička utakmica u istom bazenu". "Svi su oni iz HDZ-a", rekao je dodavši kako je Domovinski pokret izmišljen da bi oslabili HDZ i dovodili ljevicu na vlast.

Poručio je kako javnost mora shvatiti da postoje dvostruki kriteriji.

Zamoljen da komentira pobjedu Ivice Puljka u Splitu odgovorio je pitanjem - kako može imati antisemita za zamjenika gradonačelnika i kako ga može nositi sa sobom.

"Čovjek vam je praktično napisao opravdanje holokausta, a ako to ne shvaćate onda imate opasan problem", rekao je Plenković te dodao kako bi, da se to događa drugdje, "sve udruge graknule na Puljka".

Što se tiče političke suradnje s Radimirom Čačićem, odgovorio je kako su rekli da je to lokana utakmica i da ona ne utječe na njihovu suradnju na nacionalnoj razini te je najavio da će sutra imati sastanak koalicije i razgovarati.

Na pitanje hoće li biti smjena u županijama i gradovima gdje je HDZ izgubio, Plenković je odgovorio kako su imali stranačke izbore i da su sve lokalne organizacije dobile svježi legitimitet.

Po statutu, naglasio je, mi ćemo nakon šest mjeseci organizirati nove unutarstranačke izbore na lokalnoj razini tako da nema nikakve potrebe za smjenama.

"Nije se dogodilo ništa tako dramatično da bismo sada morali donositi takve odluke", zaključio je Plenković.

Zovko izlazi izvan okvira

Predsjednik Vlade Andrej Plenković ocijenio je izjavu predsjednika HND-a Hrvoja Zovka "bezobraznom i neprimjerenom izjavom" te ustvrdio kako je "znatno tiši, sporiji i evazivniji kad treba kritizirati Milanovića".

"To je jedna bezobrazna i neprimjerena izjava predsjednika HND-a, koji je znatno tiši sporiji i evazivniji kad treba kritizirati Milanovića, koji na puno grublji način proziva medije, naziva HRT Yutelom, novinare HRT-a plaćenicima jedne političke stranke, dnevne listove naziva lihvarima, vaše vodstvo da maknete jednoga komentatora, gospodina Puhovskog pa ga nakon toga ne vidim u vašem programu", rekao je Plenković odgovarajući na novinarsku tvrdnju da ga je HND pozvao da ne proziva medije jer mu to nije prvi put.

"Ovdje se on usudi govoriti o meni, kao da je dovoljno jedan Lukašenko u Europi. To je izlaženje iz svih okvira i to se može kvalificirati kao pristranost", poručio je Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HND-a.

Teme