Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 6. 2021.

Odbijena žalba ratnog zločinca Ratka Mladića

Hrvatska vlada pozdravlja današnju presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora

Tom presudom Ratko Mladić je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga za to što je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih pothvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja s namjerom da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine.

Vlada Republike Hrvatske ipak izražava nezadovoljstvo zbog toga što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije također utvrđeno sudjelovanje najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je rezultirao najtežim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava.

Vlada Republike Hrvatske također izražava žaljenje i nezadovoljstvo zbog toga što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena u agresiji na Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod koji je nastavio u Bosni i Hercegovini.

Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji.