Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 15. 6. 2021.

Svjetska banka podržat će projekte za obnovu Banovine i Zagreba

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s Annom Bjerde, potpredsjednicom Svjetske banke za Europu i Srednju Aziju

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, dok su uz potpredsjednicu Svjetske banke bili regionalna direktorica Svjetske banke za države Europske unije Gallina Andronova Vincelette, voditeljica Ureda Svjetske banke za Republiku Hrvatsku Elisabetta Capannelli, novi voditelj Ureda Svjetske banke za Republiku Hrvatsku Jehan Arulpragasam, te posebna pomoćnica potpredsjednice Svjetske banke Fanny Weiner.

Predsjednik Vlade izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom sa Svjetskom bankom te potporom koju je Svjetska banka pružila Republici Hrvatskoj vezano uz proces obnove nakon potresa koji su pogodili područje Zagreba i Banovine u 2020., kao i nastavku suradnje na projektima čiji je cilj podržati oporavak izvoznika u privatnom sektoru od posljedica pandemije koronavirusa.

Pritom je predsjednik Vlade posebno zahvalio Svjetskoj banci na dosadašnjoj podršci u pripremi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti RH 2021–26. te naglasio važnost nastavka daljnje suradnje u njegovoj implementaciji, kao i u projektima obnove Zagreba i revitalizacije Banovine.

Potpredsjednica Svjetske banke Bjerde izrazila je spremnost Svjetske banke da nastavi podržavati Hrvatsku na projektima važnim za revitalizaciju područja pogođenih potresima, uz nastavak postojećih projekata čiji je cilj unaprjeđenje poslovnog okruženja, razvoj infrastrukture te modernizacija pravosuđa.