Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 16. 9. 2021.

Potpisan memorandum o razumijevanju s tvrtkom AWS

Državni tajnik Bernard Gršić ovlašten je da potpiše Memorandum o razumijevanju između Vlade i tvrtke Amazon Web Services

Memorandum je rezultat razgovora između Vlade Republike Hrvatske i tvrtke Amazon Web Services i prvenstveno je namijenjen razvoju tzv "cloud computinga" u javnom sektoru, što će pridonijeti implementaciji Nacionalne razvojne strategije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se u srpnju ove godine u Sofiji s predstavnicima AWS-a te razgovarao o suradnji u području digitalizacije.

Memorandum o razumijevanju odnosi se na suradnju AWS-a i hrvatske Vlade u sljedećim područjima:

  • Uvođenje niza programa za edukaciju i certifikaciju kako bi se ubrzalo učenje u vezi s "cloudom" i razvile kompetencije ljudskih potencijala.
  • Potpora provedbi hrvatske Nacionalne strategije kroz podršku naporima Vlade u digitalnoj transformaciji društva.
  • Podrška razvoju hrvatskih "cloud" politika: AWS je spreman surađivati s Vladom u razvoju svih politika koje su izravno relevantne za pružanje usluga računalstva u oblaku slijedeći međunarodne primjere i razmjenjujući prethodno iskustvo AWS-a.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je potpisivanje Memoranduma kao prvog koraka u suradnji s tvrtkom AWS.

"Očekujemo suradnju na području inovacija sa svrhom jačeg gospodarskog razvoja. Posebno nas veseli činjenica da tvrtka AWS u Zagrebu otvara novi Centar za projektiranje podatkovnih centara, drugi takve vrste u cijeloj EMEA regiji. Ovakav centar doprinijet će razvoju digitalnog gospodarstva naše zemlje, što je prioritet Vlade, a računalstvo u oblaku imat će važnu ulogu u tome."

Potpredsjednica AWS-a za javni sektor (EMEA) Isabella Groegor-Cechowicz pozdravila je potpisivanje Sporazuma, kao i Vladine planove za digitalnu transformaciju države, najavivši da će AWS tim ciljevima ponosom dati svoj doprinos.

"Ovaj Sporazum o suglasnosti daje okvir unutar kojeg ćemo surađivati s Vladom, ali i hrvatskim građanima kako bismo potaknuli rast i razvoj radne snage spremne za rad u računalnom oblaku te kako bismo podržali želju Hrvatske za modernizacijom u području informacijskih tehnologija. Kao dio našeg daljnjeg ulaganja u Hrvatskoj drago nam je što možemo najaviti da ćemo u Zagrebu otvoriti i novi ured za dizajn podatkovnih centara, stvarajući tako nove poslove i radna mjesta koja će podržati razvoj i poslovanje vezano za AWS-ove usluge u oblaku u Hrvatskoj."