Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 9. 2021.

Prema izvješću SOA-e Hrvatska je sigurna zemlja

Osuđujem najteži zločin koji se dogodio u Zagrebu, gdje je ubijeno troje djece, izražavamo sućut, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a

Istaknuo je na koji će se način zakonskim intervencijama i konkretnim koracima pokušati spriječiti takve situacije:

Otkrio je o čemu su razgovarali na današnjoj sjednici.

"Izrazili smo zadovoljstvo recentnom anketom prema kojoj HDZ nakon pet godina mandata naše Vlade im 30, 8 posto potpore, što je visoka i snažna potpora, a ujedno i obveza za daljnji rad i aktivnosti koje idu za tim da se gospodarski i socijalno unaprijedi stanje naših sugrađana, brz ekonomski oporavak, daljnje suočavanje s posljedicama pandemije covida-10, kao i napori usmjereni na obnovu Zagreba i Banovine", rekao je Plenković dodajući da su razgovarali i o ovotjednoj sjednici Sabora na kojoj je niz zanimljivih tema.

Sutra će se u 12 sati sastati koalicijski partneri kako bi se konzultirali o nekoliko zakonskih prijedloga o kojima se raspravlja ili glasuje ovoga petka

Govoreći o izborima u Njemačkoj, predsjednik Vlade kazao je da su čuli analizu članova Nacionalnog vijeća koji su Hrvati iz Njemačke.

"Konstatirali smo određenu promjenu raspoloženja birača u Njemačkoj, većinu koju su dobili socijaldemokrati, CDU/CSU vrlo blizu, ali nešto manje,. sa zanimanjem ćemo pratiti daljnji razvoj događaja oko formiranja buduće koalicije i vlade, naravno očekujući nastavak vrlo dobrih odnosa između Hrvatske i Njemačke što nam je prioritet i za političke odnose i gospodarsku suradnju, za suradnju na razini EU kao i na situaciju u kontekstu zbivanja na jugoistoku Europe", rekao je Plenković.

Hrvatska je sigurna zemlja

Upitan o izvješću SOA-e, predsjednik Vlade kazao je da je riječ o redovitom izvješću s kojim je Vlada upoznata.

"Hrvatska je, kao što je i bila naša poruka prije godinu i tri mjeseca, sigurna zemlja, to je najvažnije i to se u najvećoj mogućoj mjeri reflektira i na naš međunarodni položaj. Naravno da osluškujemo, imamo otvorene oči na sve što se zbiva u susjedstvu. Posebno nam je bitno da se odnosi sa srpskom manjinom u Hrvatskoj, rješavaju u duhu tolerancije, uključivosti, suživota i unapređivanja prava na najprimjereniji mogući način. Isto tako vodimo i o pravima Hrvata u Srbiji kao nacionalne manjine i u BiH kao konstitutivnog naroda, to je konstanta naše politike, to ćemo činiti i dalje", rekao je Plenković.

"Što se tiče prijetnji terorizmom i hakerskih napada, to su fenomeni vremena u kojem živimo, to su globalni fenomeni koji se reflektiraju na sve zemlje, tu smo budni i uvijek u poziciji da jačamo naš civilno-obavještajni sustav, sposobnosti hrvatske vojske i policije. To je sve u kontekstu naših napora ulaska i u Schengenski prostor i nabave višenamjenskih borbenih aviona 2024. godine", kazao je.

"Ako postoji sustav koji je u vremenu naše Vlade unaprijeđen, onda je to sustav domovinske sigurnosti i zaštite nacionalnih interesa", dodao je premijer.

O jačanju ekstremizma u kontekstu Kosova i ultimatumu Vučića, Plenković poziva na zdrav razum.

"Deeskalaciju situacije koja se zbiva na granici Srbije i Kosova, na sjeveru Kosova. Šaljemo poruke smirivanja tenzija i nedoprinošenja rastu napetosti", rekao je.

Kazao je kako sutra neće biti govora o kandidatima za predsjednika Vrhovnog suda.

Uspješna turistička sezona

U prigodi današnjeg Svjetskog dana turizma, premijer je kazao da smo, što se tiče ovogodišnje turističke sezone, napravili maksimalne napore.

"Prema podacima koje sada imamo i podacima o fiskalizaciji, mi smo na 90 posto fiskalizacije što se tiče djelatnosti u turizmu u odnosu na 2019., rekordnu godinu.

Ne znamo gdje ćemo biti s ukupnim prihodima. No, prihodi od turizma će biti veći po gostu koji je došao u Hrvatsku. Osjetilo se da je potrošnja bila veća. Mislim da smo kroz epidemiološke mjere, kroz COVID-potvrde, kroz sve što smo radili kroz cijeli koncept sigurnog boravka u Hrvatskoj omogućili da turistička sezona praktički bude ili u zelenom ili u narančastom što je maksimum maksimuma koji smo mogli izvući u odnosu na komparativne brojeve drugih sredozemnih destinacija. S te strane smo izrazito zadovoljni. Mislim da je to velik poticaj brzom gospodarskom oporavku i da ćemo dobro pripremiti iduću sezonu i imati jako dobre rezultate, rekao je. I naravno maksimalno iskoristiti goste koji dolaze u posezoni", kazao je predsjednik Vlade.

Osuda najtežeg zločina koji se dogodio u Zagrebu

Upitan o zahtjevu zaklade Solidarna da se proglasi Dan borbe protiv nasilja nad djecom Plenković je izrazio osudu najtežeg zločina koji se dogodio u Zagrebu te izrazio sućut s majkom i drugim članovima obitelji.

"To su iznimke, takve situacije su strašne. Nije bilo intervencija centara i drugih institucija jer nije bilo ni signala da bi se nešto događalo. Ispitat ćemo sad što se zaista sve dogodilo, strašan je slučaj. Za inicijativu sam vidio naslov. Vidjet ćemo o čemu se radi. Prošli tjedan je bio Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, kada smo evocirali na konferenciji visoke razine koju je organiziralo Ministarstvo rada i drugih resora, gdje smo ponovili sve što smo u proteklih nekoliko godina na tom tragu učinili. I ratificiranjem Konvencije Vijeća Europe o zaštiti žena i obitelji od nasilja , izmjenama nacionalnog zakonodavstva , boljoj koordinaciji resora , boljim djelovanjem policije, stavljanjem žrtve u središte. Sve su to konkretni pomaci u partnerstvu s organizacijama civilnoga društva i potvrda naše političke volje da je taj fenomen prisutan i da ga moramo rješavati", rekao je, dodavši da će Vlada sagledati sve inicijative vezane za ovu tragediji, istaknuvši da će se zakonskim intervencijama i konkretnim koracima pokušati spriječiti ovakve situacije.

"Idemo u veliku reformu sustava socijalne skrbi, nekoliko zakona će ići u javno savjetovanje. Radimo na tome sustavno i bit će vrlo skoro i prezentacija javnosti", rekao je predsjednik Vlade Plenković.

Teme