Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 10. 2021.

Francuska je naš veliki partner, podići ćemo odnose na još višu razinu

Na sastanku s predstavnicima francuskih poslodavaca premijer Andrej Plenković istaknuo je da je Vlada u koronakrizi učinila sve što je mogla da sačuva radna mjesta, te ih je danas 50.000 više nego prije krize

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predstavnike Francuske udruge poslodavaca (MEDEF). Uz premijera je u sastanku sudjelovao potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić.

Plenković je na početku sastanka istaknuo da se do početka 2020. Vlada ponosila smanjenjem duga, proračunskom stabilnošću i proračunskim viškom, što je bio smjer za uvođenje eura 2023, ali je koronakriza poremetila njezinu gospodarsku i financijsku politika.

Naglasio je da je nakon izbijanja pandemije COVID-a 19 Vlada dala sve od sebe kako bi sačuvala radna mjesta. Kazao je da je državna intervencija bila snažna, brza i efikasna.

"Važno je tošto danas imamo mnogo više radnih mjesta nego prije krize, oko 50.000, a stopa nezaposlenosti ostala je na razini od sedam posto", istaknuo je.

Uoči posjeta francuskog predsjednika priprema se nov okvir za strateško partnerstvo

Plenković je također izrazio zadovoljstvo proteklom turističkom sezonom, kazavši da se očekuje da će rezultati biti na razini od 70 do 75% turističke sezone 2019, koja je bila rekordna. Zemlju je tada posjetilo više od 20 milijuna turista, ostvareno je 108 milijuna noćenja, a poduzeća povezana s turističkim sektorom ostvarila su 12 milijardi eura profita.

Premijer je naglasio da je Francuska velik partner Hrvatske, podsjetivši na to da okvir za suradnju postoji od 2010. godine.

Otkrio je također da se uoči posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Hrvatskoj u predstojećim mjesecima priprema nov okvir za strateško partnerstvo, koji će biti mnogo dublji i napredniji i koji će odnose dviju zemalja podići na višu razinu.

Marić: otvoren je prostor za jačanje hrvatsko-francuske gospodarske suradnje

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić je nakon sastanka s predstavnicima francuskih poslodavaca izjavio da prostora za jačanje gospodarske suradnje ima, posebice na području energetike, transporta i zaštite okoliša.

Prostora za napredak gospodarske suradnje ima, kazao je Marić napominjući da je riječ o vrlo visokom izaslanstvu francuskih tvrtki. Neke od njih već su prisutne na hrvatskom tržištu, sa snažnom namjerom i interesom za ulaganje u hrvatsko gospodarstvo.

Njih možda najviše zanima sektor energetike, obnovljivi izvori energije, tema zelene i digitalne tranzicije, potom područje transporta, zaštite okoliša, rekao je ministar financija.

Dodao je da postoji interes za različite oblike suradnje, s naglaskom na korištenju europskih fondova, posebice onoga što je zapisano u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), poput zaštite okoliša, upravljanja vodom i sl.

Na sastanku je, kako je izvijestio, spomenut i politički dio, od nabave bojnih zrakoplova pa do, nadamo se, skorog posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona.

Što se tiče ulaganja u Hrvatsku, Francuzi su blizu 9. mjesta, kazao je Marić te ponovio da prostora za jačanje suradnje ima. Podsjetio je ujedno na to da su francuski ulagači od kraja 90-ih prisutni na području Istre  (Bina Istra), i da je jedna od tema o kojoj je razgovarao s francuskim tvrtkama bila pitanje ulagačke klime u Hrvatskoj.

Istaknuo je da su od početka vladina mandata u žarištu gospodarska pitanjima te da se bez jakog gospodarstva teško mogu naći adekvatna rješenja. Zbog toga je, kako je naveo, i pokrenuta porezna reforma i konsolidacija javnih financija, naime da bi država pridonijela jačanju poduzetničke i poslovne klime.

Uz NPOO naglašen je proces ulaska u Schengen i uvođenje eura, što će također pridonijeti većem interesu ulagača, rekao je Marić.

Na novinarsko pitanje koliko će nabava vojnih zrakoplova potaknuti nova francuska ulaganja u Hrvatsku Marić je odgovorio da je teško procijeniti koliki je interes francuskih ulagača, ali da današnji posjet pokazuje da je Hrvatska prepoznata na pravi način.

Izvor: Hina /Vlada