Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 13. 10. 2021.

Neću prihvatiti etiketu Sanadera i korupcije, uplatit ćemo sredstva

U vezi s presudom Vrhovnog suda u slučaju Fimi media premijer Andrej Plenković izjavio je da HDZ poštuje pravni poredak te će platiti kaznu

"HDZ poštuje odluke hrvatskih sudova i postupit će po presudi Vrhovnoga suda. To znači da će uplatiti izrečenu kaznu tj. novčani iznos u državni proračun. Kao legalisti, mi prihvaćano donesenu presudu, žao nam je da nisu uvaženi svi elementi koje su naši pravni zastupnici i odvjetnici podnijeli u žalbenom postupku", rekao je Plenković u središnjici HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković otklonio je povodom presude u slučaju Fimi media odgovornost aktualnog vodstva stranke za radnje pojedinca i nekih drugih ljudi između 2004. i 2009. poručivši da neće prihvatiti "etiketu Ive Sanadera niti bilo kakve kriminalne organizacije".

"Mi s onim što se tada zbivalo, kada je riječ o aktualnom vodstvu i politici koju vodimo, osobito ja osobno kao predsjednik stranke od 2016. nemamo nikakve veze niti želimo preuzeti bilo kakvu vrstu odgovornosti za aktivnosti pojedinaca", komentirao je Plenković presudu Vrhovnog suda u ponovljenom postupka u slučaju Fimi media.

Poručio je i da neće prihvatiti etiketu Ive Sanadera niti bilo kakve kriminalne organizacije. "Član sam stranke od 2011, a više od pola staža sam predsjednik stranke, i vodimo stranku na transparentan način, podmirujemo sve obaveze i nemamo nikakvih kredita niti bilo čega što bi dovodilo u pitanje naše financijsko poslovanje", kazao je.

Odbacio je i optužbe iz redova oporbe da je pravosuđe HDZ-ovo te istaknuo da je današnja presuda Vrhovnog suda "dokaz da ne postoji HDZ-ovo pravosuđe". Ako ima i jedan primjer koji otklanja tu tezu, rekao je, onda je to ovaj današnji.

"Brojne populističke, netočne tvrdnje koje smo slušali u posljednje vrijeme o utjecaju HDZ-a na pravosuđe danas su na ovaj način više nego konkretno osporene i pokazale su se floskulama i najnižim političkim oponiranjem HDZ-u", kazao je.

Što se tiče političke cijene za ovaj slučaj, Plenković je rekao da je HDZ nju platio na parlamentarnim izborima 2011. godine kada su birači stranku nakon osam godina na vlasti poslali u oporbu. "Ta cijena je u političkom smislu plaćena", poručio je.

Oporba će pokušati nešto ušićariti, ali to neće dugo trajati

Upitan za komentar reakcije oporbe koja poručuje kako je presuda potvrdila da je HDZ kriminalna organizacija, Plenković je uzvratio da je HDZ današnju oporbu dva puta uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima, da se ona raspada sama od sebe te nije konstruktivna ni po jednoj bitnoj temi.

"Naravno da će koristiti ovu situaciju i pokušati današnjem HDZ-u ovakvom kakvim ga mi vodimo i vidimo, koji se nosi sa svim izazovima koji su danas važni za hrvatske građane, da će pokušati nešto ušićariti. Ali neće to dugo trajati", poručio je.

Teme