Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 19. 10. 2021.

Potrebne su promjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dr. Dragana Čovića

Na sastanku je bilo riječi o nastavku europskog puta Bosne i Hercegovine, suradnji Hrvatske i BiH u borbi protiv COVID-a 19, promjenama Izbornog zakona BiH, kao i o uspješno završenim projektima, poput nedavno otvorenog mosta Svilaj i spojenog mosta Gradiška. U povodu nedavnog posjeta Dragana Čovića Petrinji zajedno sa Stožerom civilne zaštite RH, predsjednik Vlade Plenković zahvalio je Hrvatima iz BiH na donacijama i pomoći u obnovi oštećenih zgrada na potresom stradalom području.

Govoreći o promjenama Izbornog zakona BiH, Dragan Čović istaknuo je da rješenja koja je ponudio na prethodnim razgovorima s političkim akterima u BiH i predstavnicima međunarodne zajednice u potpunosti implementiraju sve odluke Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te su zasnovana na načelu kojeg obje presude izdvajaju kao temelj ustavnopravnog uređenja - konstitutivnosti naroda.

"Izborni zakon BiH mora razriješiti postojeću situaciju nametanja političkih predstavnika, osobito na razini Predsjedništva i Doma naroda Federacije BiH te osigurati legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda na jednak način uz omogućavanje potpunih aktivnih i pasivnih biračkih prava svim stanovnicima BiH", poručio je Čović.

Predsjednik Vlade Plenković poručio je da je Hrvatska najsnažniji zagovornik nastavka puta BiH prema članstvu u EU, koji jedini garantira reformski i razvojni smjer BiH. Naglasio je kako je za promjene Izbornog zakona važno postići dogovor svih političkih aktera u BiH, poštujući i duh i slovo Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma te legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda u BiH.

"Naša pozicija je vrlo jasna – želimo da se ispravi anomalija koja Hrvate dovodi u nepravedan položaj. Nije dobro da se jedan konstitutivni narod, a to su Hrvati, ne osjeća dobro i da se ne osjeća zastupljeno", kazao je Plenković.