Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 10. 2021.

Borba protiv COVID-a 19 ide u tri smjera

Na sastanku HDZ-ovih tijela razgovaralo se o borbi s COVID-om 19 i važnosti docjepljivanja, a premijer Plenković pozvao je ponovno sve građane da budu odgovorni i cijepljenjem se zaštite od težih oblika bolesti

Premijer Plenković rekao je da će daljnja borba protiv širenja epidemije koronavirusa u Hrvatskoj ići u tri smjera istaknuvši kako je cijelo vrijeme na snazi niz mjera, no da se čini kako smo svi malo relaksiraniji nego što bi trebali biti.

Prvi smjer je promoviranje treće doze cjepiva, drugi je da se što više koriste i kontroliraju maske u unutarnjim prostorima, a treći je da ministar obrazovanja Radovan Fuchs u koordinaciji sa županijskim stožerima vidi kakva je situacija u pojedinim obrazovnim ustanovama te da eventualno neki pređu na online nastavu, rekao je Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Dodao je kako se razmišlja i o produljenju jesenskih praznika na cijeli tjedan kako bi se "malo umirilo kretanje virusa".

Plenković je napomenuo kako je cijelo vrijeme na snazi niz mjera i preporuka, ali kako se čini da smo trenutno svi malo relaksiraniji nego bi trebali biti.

"Maske, higijena i distanca, to je stalno na snazi, imali smo nekoliko faza borbe s koronavirusom, od restriktivnih mjera, epidemioloških, ekonomskih i financijskih mjera, sada smo taj katalog već nekako iscrpili", kazao je Plenković i ponovio podatak da od ukupnog broja ljudi na respiratoru 77 posto nije cijepljeno.

Upozorio je da trend nije dobar i pozvao građane da se cijepe.

"Pozivam sve da se cijepe, budu odgovorni i iskoriste alate koji su na raspolaganju", istaknuo je Plenković dodavši da trend sigurno nije dobar.

Komentirao je i presudu Vrhovnog suda u slučaju INA- MOL ocijenivši da ona ide u prilog Hrvatskoj (u međunarodnom arbitražnom postupku), te poručio da će HDZ- poštovati presudu te i dalje štititi nacionalne interese.

"Obavijestili smo pravne zastupnike koji zastupaju Hrvatsku u toj arbitraži i tražili da uvrste presudu u dokumentaciju tako da očekujem da se i to uzme u obzir", rekao je Plenković.

Što se tiče procjene rasta BDP-a za ovu godinu, premijer je kazao je da će rasti više od 8 posto. "Anulirali smo pad od 8 posto u prošloj godini, u pravim trenutcima stisnuli smo prave botune međutim moramo nastaviti s gospodarskim oporavkom." Plenković je također potvrdio da ga je predsjednik Republike Zoran Milanović kontaktirao u vezi sa sazivanjem Vijeća za obranu i dodao da će zatražiti da se istoga dana sazove i Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Za novog predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića kazao je da ima pravo govoriti što god želi, a za referendum o uvođenju eura samo kazao "o tom – po tom". Reformu zdravstva nije želio komentirati.

Plenković je izvijestio je i kako je HDZ na sjednici radnih tijela izmijenio financijski plan za ovu godinu slijedom presude Vrhovnog suda u slučaju Fimi media te u njega uvrstio rashod od 14,3 milijuna kuna.

"Stranka će vjerojatno već sutra uplatiti u državni proračun cjelokupni iznos određen presudom", poručio je Plenković.

Stranačka tijela također su izrazila zadovoljstvo na koji je saborski Klub HDZ-a djelovao u prošlom tjednu, posebice u okviru rasprave o Strategiji o suzbijanu korupcije. Vezano za izbor glavnog ravnatelja HRT-a izrazila su pak očekivanja da aktivno preuzme dužnosti i da javni servis radi u najboljem interesu građana.

Raspravljalo se i o rebalansu proračuna za ovu te proračunu za iduću godinu koji će se ovaj tjedan naći na Vladi a potom i u Saboru.