Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 28. 10. 2021.

Andrej Plenković izabran za potpredsjednika CDI-a

Premijer Plenkobić izabran je u vodstvo Centrističke demokratske internacionale, međunarodne organizacije koja okuplja demokršćanske stranke i među ostalima obuhvaća Europsku pučku stranku

Danas se u Bruxellesu održao sastanak Izvršnog odbora CDI-a (Centrist Democrat International), međunarodne demokršćanske organizacije osnovane 1961, koja okuplja stranke demokratskih, tradicionalnih i općehumanističkih vrijednosti te promovira političku, gospodarsku, socijalnu i kulturnu suradnju. Na sastanku je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predložen i izabran za potpredsjednika CDI-a. Upravo je CDI bio jedna od prvih međunarodnih grupacija kojoj se HDZ pridružio još1995.

Zahvalivši na izboru u najuže vodstvo CDI-a, predsjednik HDZ-a istaknuo je da suvremeni izazovi – od borbe protiv COVID-a preko klimatskih promjena i siromaštva do sigurnosti i ilegalnih migracija – zahtijevaju snažnije globalno jedinstvo i solidarnost. "HDZ, kao stranka europskog desnog centra, vodi vladu koja je posvećena radu za gospodarski i socijalni boljitak hrvatskih građana, kao i za veću međunarodnu prepoznatljivost Hrvatske, čemu će pridonijeti i članstvo u Schengenskom prostoru i europodručju".

Suradnja i zajednička borba protiv populizma

Na današnjem sastanku, koji su vodili predsjednik Izvršnog odbora CDI-a Andrés Pastrana (Kolumbija) i glavni tajnik Antonio López-Istúriz White (Španjolska), bilo je riječi o suradnji u borbi protiv COVID-a, o važnosti što veće globalne procijepljenosti, o gospodarskom oporavku od krize prouzročene pandemijom i o klimatskim promjenama. Važna su tema također bili politički izazovi s kojima se suočavaju glavne političke stranke diljem svijeta i borba protiv populizma.

Premijer Plenković u svojem je govoru putem video-veze posebno naglasio da je potreban veći globalni angažman kako bi se svim državama svijeta pomoglo da pribave cjepivo protiv COVID-a, pri čemu je naveo da je Hrvatska već donirala više od milijun doza.