Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 4. 11. 2021.

Zagrebački Pravni fakultet posebno je važan za razvoj Hrvatske

Premijer Plenković čestitao je Dan Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu istaknuvši da je pravo temelj država i društava, a da uloga pravnih fakulteta u Hrvatskoj, osobito najstarijega među njima, ima posebnu važnost

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas na svečanosti obilježavanja Dana Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i njegove 245. obljetnice.

Tom je prigodom premijer Plenković istaknuo je da je pravo temelj države i društva, a da uloga pravnih fakulteta u Hrvatskoj, a osobito najstarijeg svojom tradicijom, stečevinom i utjecajem, ima posebnu važnost.

Čestitao je na ulaganju u obrazovanje mladih pravnika, na znanstvenom i izdavačkom opusu, na razgranatoj međunarodnoj suradnji s drugim pravnim fakultetima, kao i svim ostalim uspjesima, te zahvalio na doprinosu koje Pravni fakultet daje kroz razne radne skupine Vladi i Saboru u pojedinim reformama i zakonima.

Premijer Plenković podsjetio je da su brojni profesori Pravnoga fakulteta u Zagrebu u proteklih 30 godina hrvatske samostalnosti imali važan utjecaj u svim presudnim trenucima.

"Vaše katedre za međunarodno pravo, početkom devedesetih godina, bile su najutjecajnije u ključnim pregovorima pa i procesu stjecanja samostalnosti, kreiranja naše službe vanjskih poslova i diplomatske mreže", istaknuo je dodavši kako su i druge katedre dale ogroman doprinos u proteklih 30 godina.

Pozvao je profesore Pravnoga fakulteta da s tim doprinosom nastave te da u svom radu i javnim nastupima stručno daju doprinos društvenoj raspravi, dijalogu, kritičkom dijalogu, razmjeni stajališta uvijek utemeljenoj na istinoljubivosti koja je, istaknuo je, najvažnija odlika znanstvenika.

Članstvom u Europskoj uniji dobili smo novu dimenziju pravne kulture

Hrvatska je, kazao je predsjednik Vlade, kao članica Europske unije dobila jednu novu dimenziju pravne kulture.

Dugo smo se i vrlo intenzivno prilagođavali tome procesu, a u Hrvatskom je saboru proveden jedan "pravi reformski tsunami", gdje je u samo nekoliko godina usvojeno skoro 700 zakona i više od tisuću podzakonskih akata koji su jako utjecali na čitav pravni sustav.

Prema njegovoj procjeni bit će potrebno još desetak godina kako bi se sedimentirala ta nova realnost, a iza 2030. u svim segmentima bit ćemo potpuno integrirana članica Europske unije i duhom i tradicijom pa i pravnom kulturom i obrazovanjem.

To će nam omogućiti, dodao je, puno iskoraka i u gospodarstvu i u trgovinskoj razmjeni, u međunarodnom utjecaju i institucionalnoj prisutnosti kvalitetnih, hrvatskih ljudi. Tu, istaknuo je, Pravni fakultet ima izniman utjecaj i uvjeren je da će nastaviti davati značajan doprinos.

Izrazio je žaljenje što je u potresu u Zagrebu teško oštećena zgrada Pravnoga fakulteta i Rektorata, a podsjetio je da su nedavno uručeni vrijedni ugovori za obnovu.

Čestitavši uime Vlade obljetnicu Pravnoga fakulteta, poručio da je Vlada tu da s pravnim stručnjacima i dalje vodi kvalitetan dijalog i suradnju na dobrobit Hrvatske.