Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 11. 2021.

Cijepljenje je najbolji i najučinkovitiji način zaštite od COVID-a 19

Na sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a bilo je riječi o epidemiološkoj situaciji i širenju primjene covid-potvrda te o presudi Vrhovnog suda u slučaju Fimi media, čiju ustavnost ne namjerava dovesti u pitanje

Premijer Andrej Plenković kazao je da su ministri Davor Božinović i Vili Beroš izvijestili o protuepidemijskim mjerama koje se poduzimaju te još jednom apelirao na građane da se cijepe jer je to najbolji i najučinkovitiji način zaštite od koronavirusa.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković odgovarao je takođerna pitanja novinara o aktualnim temama.

Odbacio je tvrdnje iz Ureda predsjednika da je danas organizirao "stranački sastanak s vojnim zapovjednicima" i "otišao najdalje dosada u politizaciji Hrvatske vojske" naglasivši da je priopćenje iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića suvišno, dosadno kao i uvijek i krajnje nebitno.

Premijer Plenković je podsjetio je na to da je još na Vladinoj sjednici prošlog četvrtka najavio današnji sastanak s vojnim zapovjednicima, u kojemu su sudjelovali svi relevantni ministri i njegovi savjetnici, s obzirom na to da je tema obrane i Hrvatske vojske trenutačno u žarištu.

Naglasio je kako je htio da se zajednički pripreme za sutrašnju sjednicu Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost.

"Predsjednik Hrvatskog sabora je također sutra na sastanku Vijeća za obranu, on iz svog kuta ima još manje prilike da se upozna i s detaljima, i nema ništa logičnije od tog sastanka koji je bio sadržajan i detaljan, na kojem su vojni zapovjednici temeljito, uz načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga i njegovog zamjenika, dali prikaz prioriteta i potreba", dodao je.

Plenković je na novinarsko pitanje da komentira Milanovićevu tvrdnju da se "radilo o stranačkom skupu jer na sastanak nije pozvan SDP-ov predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović", ponovio kako je to dosadno priopćenje iz Ureda predsjednika RH Milanovića, krajnje nebitno, odbacivši tvrdnje o politizaciji vojske.

Dodao je kako je predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković tamo bio na njegov poziv, ali ne u stranačkom svojstvu, te da za razliku od njega, predsjednik saborskog Odbora za obranu Vidović ima vrlo sustavnu mogućnost i praksu da se sustavnije bavi obrambenim pitanjima pa je na nedavnoj sjednici razmatram rebalans državnog proračuna i povećanje izdvajanje za obranu.

Upitan o sastanku predsjednika Republike s vojnim zapovjednicima, Plenković je odgovorio kako mu je sasvim svejedno koliko će Predsjednik imati takvih sastanaka i da nije ljubomoran na to.

Vlada je od 2016. do danas povećala proračun vojske za 80%

Na novinarsko pitanje treba li izjavu ministra obrane Marija Banožića da je u obrambenom resoru zatekao loše stanje shvatiti kao kritiku na račun bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića Plenković je pojasnio da Banožić sasvim sigurno nije mislio na Krstičevića, nego na duže vremensko razdoblje.

"Danas smo još jednom prošli što je on radio, došli smo do zaključka da smo od 2016. godine do danas povećali proračun vojske za 80 posto. Damir Krstičević, koji je i sam bio vojnik, napravio je nešto što su drugi ukidali, a to je da je vratio nekoliko naknada. Stavio je hrvatskog vojnika u prvi plan", naglasio je Plenković.

Plenković je istaknuo kako je na sastanku zaključeno da je funkcionalnost Hrvatske vojske, njezina opremljenost i sposobnosti izrazito važna te podsjetio na to da je proračun Ministarstva obrane 2016, kada je postao premijer, iznosio 3,8 milijardi kuna. Sada, nakon rebalansa, iznosi 7,19 milijarda kuna. Podsjetio je također na Vladinu odluku o nabavi eskadrile višenamjenskih bojnih aviona Rafal.

Sutra očekujemo kvalitetnu raspravu i na temu Hrvatske vojske i sposobnosti Oružanih snaga, daljnjih ulaganja i razvoja te sve druge uobičajene teme kad je riječ o Vijeću za obranu i nacionalnu sigurnost, rekao je Plenković.

Cijepljenje je najbolji i najučinkovitiji način zaštite

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na trenutnu epidemiološku situaciju. Kazao je da su ministri Davor Božinović i Vili Beroš izvijestili o protuepidemijskim mjerama koje se poduzimaju te još jednom apelirao na građane da se cijepe, jer je to najbolji i najučinkovitiji način zaštite od koronavirusa.

Podsjetio je kako se nalazimo u jeku četvrtoga vala epidemije. Napomenuo je kako je u subotu bio s ministrom zdravstva Vilijem Berošem u KBC Dubrava, poručivši neka svi oni koji pretendiraju da je to "karijes ili gripa", da "korone nema", neka si samo zamisle da 15 sekundi pogledaju pacijente na respiratoru u intenzivnoj njezi koji se bore za svaki udah.

Kada to vidi netko tko nastoji negirati bolest koja je uzela pet milijuna života, koja će uzeti 10 tisuća života u Hrvatskoj, taj se onda tako ne bi ponašao. Takvi su stavovi loši, ignorantski, politikantski, ocijenio je Plenković, procijenivši ustvrdivši da to kod ogromnog broja naših građana ne može proći.

"Uvjeren sam da velika većina ljudi zna o čemu se radi", rekao je premijer, dodavši kako se ponovno dinamizira cijepljenje. Nadam se da će se ubrzati još kazao je te ponovno pozvao sve građane da se cijepe.

Vlada će maksimalno promovirati tranziciju smanjenja uporabe fosilnih goriva

Hrvatska Vlada i HDZ će maksimalno promovirati tranziciju smanjenja uporabe fosilnih goriva i okretanje niskougljičnim izvorima energije u godinama koje dolaze, najavio je premijer vezano uz klimatsku konferenciju u Glasgowu.

Plenković je napomenuo kako su u HDZ-u odlučili vezano uz presudu Vrhovnog suda kojoj je stranka pravomoćno osuđena, da neće preispitivati njezinu ustavnost na Ustavnom sudu, jer je procijenjeno da to nije potrebno. Zaključio je da je ta priča u pravnom i u smislu obveze stavljena "ad acta".

Teme