Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 11. 2021.

Protiv covida se možemo boriti samo svi zajedno jer on pogađa sve nas

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj, premijer Andrej Plenković istaknuo je da od 66 osoba koje su nažalost preminule u protekla 24 sata njih 50 nije bilo cijepljeno

Otvarajući 84. sjednicu Vlade, premijer Andrej Plenković osvrnuo se na aktualne teme u proteklome tjednu.

Govoreći o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, istaknuo je da Hrvatska i danas bilježi vrlo visoko broj novozaraženih, a nažalost i 66 preminulih osoba, što govori koliko je intenzivan ovaj četvrti val epidemije.

Istaknuo je pritom važan podatak: od 66 preminulih, 50 nije bilo cijepljeno nijednom dozom, dvoje samo jednom, a 14 objema. Dodao je da su osobe koje su bile cijepljene, a nažalost su preminule, uglavnom starije dobi i s komorbiditetima.

Posebno je alarmantan podatak, upozorio je premijer, da od osam najmlađih od 66 preminulih, u dobi između 48 i 59 godina, nitko nije bio cijepljen.

"Taj podatak još jednom govori koliko je važno da se intenzivira cijepljenje", poručio je premijer upozorivši da ova bolest ne bira koga će pogoditi.

"Naša privrženost osobnim slobodama mora ići u korak s odgovornošću i solidarnošću", istaknuo je poručivši kako se radi o kolektivnom naporu.

Covid-potvrde još su jedan pokušaj da se dodatno zaštiti zdravlje građana

Još je jednom poslao poruku svim građanima da se protiv covida možemo boriti samo svi zajedno jer on pogađa sve.

Na tom se tragu, kao što je najavljeno, od ponedjeljka uvode covid-potvrde za ulazak u javne ustanove i državne institucije, što je još jedan pokušaj da se dodatno zaštiti zdravlje građana, kao i da se potakne one koji još dvoje na cijepljenje.

Pojasnio je da covid-potvrda ima tri elementa – cijepljenje, preboljenje ili testiranje.

Još je jednom podsjetio da je i cijepljenje i testiranje besplatno, stoga bi prilagodba na covid-potvrde, koje su već u uvedene u sustave zdravstva i socijalne skrbi, trebale biti rutina.

Naveo je i da je dosada više od dva milijuna građana izvadilo covid-potvrde, a istodobno smo nadomak 2 milijuna cijepljenih građana, a proteklih nekoliko dana raste broj ljudi koji se cijepe prvom dozom. U protekla dva dana bilo ih je preko 32 tisuće, što znači da su vidjeli koliko je ovaj val intenzivan, poručio je premijer Plenković.

Za razliku od predsjednika Republike, Vlada vodi računa o svim segmentima funkcioniranja države

Od ostalih tema izdvojio je sjednice Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost, koje su održane prije dva dana.

Istaknuo je da je Vijeće za nacionalnu sigurnost, čiju je sjednicu inicirala Vlada, bilo sadržajno, kvalitetno, u visokom stupnju suglasnosti što se tiče stavova.

Sjednicu Vijeća za obranu ocijenio je dobrom – u smislu identificiranja stanja u Oružanim snagama – i divergentnim – u ocjeni toga stanja i ulaganja u Hrvatsku vojsku.

Premijer Plenković podsjetio je da, nakon rebalanasa, ove godine proračun MORH-a iznosi preko 7 milijardi kuna.

"U procesu smo nabave višenamjenskih borbenih aviona, a ulaganja idu u sve grane Hrvatske vojske. Privrženost Vlade, koja je bitna i ključna i zbog proračuna i zbog ulaganja, jačanju položaja Hrvatske vojske i naših obrambenih sposobnosti je jasna, kontinuirana i potvrđena konkretnim postignućima u zadnjih pet godina", istaknuo je premijer.

"Ulagat ćemo još, ali za razliku od drugih, konkretno mislim na predsjednika Republike, mi vodimo računa o svim resorima i svim segmentima funkcioniranja države. Kao što poštujemo hrvatskog vojnika, kao što poštujemo hrvatske branitelje, kao što poštujemo hrvatske policajce, brinemo i o zdravstvenom sustavu, brinemo o socijalnom sustavu, brinemo o infrastrukturi, brinemo o poljoprivredi, mislimo o kulturi, o školstvu, o obrazovanju, o svim mogućim temama koje su na dnevnom redu. I to je ta razlika između luksuza o forsiranju jednog malog segmenta ukupnog funkcioniranja i onih koji imaju puno širu odgovornost ", poručio je istaknuvši kako je siguran da većina javnosti to zna, razumije i vidi, a posebno zapovjednici Hrvatske vojske.

Posebno priznanje za Vladine mjere očuvanja radnih mjesta

Od ostalih tema izdvojio je tradicionalno, 29. savjetovanje Hrvatskog društva ekonomista, na kojem je jučer predstavio ekonomsku politiku Vlade.

Predstavljeno je trenutno stanje ekonomskih pokazatelja, uz perspektivu aktivnosti u budućnosti.

Istaknuo je da Vlada stoji pri svojoj procjeni da će rast BDP-a u ovoj godini biti na razini od 9%, a bit će još dobrih vijesti u sljedećim danima o prognozama Hrvatske i gospodarskom oporavku, najavio je.

U tom je kontekstu naveo i važan projekt Deep Sea Terminala, odnosno koncesiju vrijednu 20,5 milijardi kuma, uz fiksnu koncesijsku naknadu od 2 milijuna kuna, koji će od Luke Rijeka učiniti najznačajniju luku za prekrcaj tereta u sjevernom Jadranu. To će, dodao je, predstavljati i poticaj za daljnja ulaganja, prije svega u nizinsku prugu i općenito u prometnu infrastrukturu.

Čestitao je svim dobitnicima Zlatne kune, a posebno ministru Aladroviću, cijelom tome sustavu i Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, koji su dobili posebno priznanje za sve što je Vlada učinila prošle godine u politici očuvanja radnih mjesta, a očuvano ih je 700 tisuća zahvaljujući pravodobnim mjerama koje je koristilo 120 tisuća poslodavaca. Za plaće i doprinose koji su otpušteni taj je iznos ukupno oko 17 milijardi kuna.

Klimatske promjene politička tema stoljeća

Nakraju je podsjetio da su nakon prošlotjedne sjednice Vlade, kao nastavak sudjelovanja na Konferenciji o klimatskim promjenama u Glasgowu, članovi Vlade sudjelovali u jednom "izrazito popularnom, informativnom, zanimljivom i sadržajnom" dijalogu s predstavnicima nevladine udruge Tatavaka.

Oni su im predstavili klimatski kolaž, u kojem se dobiva uvid u cjelinu problematike klimatskih promjena, koja će biti politička tema stoljeća, naglasio je premijer.

Iz obveze i prema generacijama danas, ali i prema mladim generacijama koje dolaze, istaknuo je premijer, svi moramo dati svoj doprinos da se smanji dinamika globalnoga zatopljenja.

Covid-potvrde nisu pojedinačna prava, nego očuvanje života i zdravlja

Ministar Vili Beroš izvijestio je da je do sada cijepljeno 58,67 odraslog stanovništva, a dodatnom dozom cijepljeno je 61.356 osoba, terenskim radom patronažnih sestara cijepljeno je 49% kontaktiranih starijih osoba, što je povećanje od 25% u odnosu na tjedan ranije. Izrazio je uvjerenje da ovaj skok u cijepljenju pokazuje sve veću svjesnost građana o ozbiljnosti situacije i ključnoj ulozi cjepiva u očuvanju zdravlja. Iznio je i podatak da je u razdoblju od 1. lipnja do 4. studenoga ove godine izdano 2.635.968 covid-potvrda.

Nakon uvodnog obraćanja premijera Andreja Plenkovića na 84. sjednici, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izvijestio je o aktualnom stanju vezanom za potres.

Kazao je da Stožer nastavlja sa svim redovitim aktivnostima.

Medved je izdvojio mjere koje su važne "u svijetlu pravovremenih priprema za zimski period" kako bi se pomoglo stanovništvu na potresom pogođenom području.

Kazao je da je osobama, koje to žele, tijekom zimskog perioda, osiguran smještaj u Termama Topusko.

Središnji državni ured nadležan za kompletan proces obnove na Banovini

Nastavlja se i s uklanjanjem objekata na potresom pogođenom području. Dosad je uklonjeno 415 objekata koji prijete sigurnosti ljudi.

Medved je izvijestio i da su u punoj mjere implementirane izmjene i dopune Zakona o obnovi, gdje je propisano kako je Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje nadležan za kompletan proces obnove na Banovini.

Naglasio je da se nalazimo u procesu obnove, dodavši da su izvođači uvedeni u rad na 1067 obiteljskih kuća, od kojih je dosad obnovljena 751, a radovi su u tijeku na njih 316.

"Ovo pokazuje da su radovi intenzivni bez obzira na loše jesenje vrijeme i tako ćemo nastavati svaki put kad nam vrijeme to dozvoli", zaključio je Medved.

Beroš: delta-plus soj na tri lokacije, 10% zaraznija varijanta delte

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je da se delta-plus soj koronavirusa, 10% zaraznija varijanta od brzoširećeg dosadašnjeg delta soja, pojavio u Hrvatskoj na tri lokacije, u zemlji se bilježe rekordni brojevi novozaraženih i umrlih, pa je pozvao građane da se što prije cijepe.

Delta-plus soj pojavio se prošloga tjedna u Hrvatskoj i dosada je zabilježen u Čakovcu, Splitu i Zagrebu, rekao je Beroš na sjednici Vlade iznoseći to kao dodatni argument za cijepljenje.

Od ključne je važnosti da se građani što ranije upute po treću dozu cjepiva kako bi bili maksimalno zaštićeni od postojećih i novih varijanti koronavirusa, kazao je i dodao kako je treća doza osobito značajna u sredinama s velikim brojem novooboljelih.

Visok broj novozaraženih, ali i rekordi u cijepljenju

Ustvrdio je da u Hrvatskoj i dalje bilježimo nepotrebno visoke brojeve novozaraženih, hospitaliziranih i umrlih, ali isto tako i rekorde u cijepljenju. Tako je samo jučer utrošeno više od 27 tisuća doza, od toga više od 16 tisuća prvih doza cjepiva. U zadnja 24 sata udio novozaraženih među testiranima je 42,48%.

Beroš je iznio i podatak da je do sada cijepljeno 58,67 odraslog stanovništva, a dodatnom dozom cijepljeno je 61.356 osoba, terenskim radom patronažnih sestara cijepljeno je 49% kontaktiranih starijih osoba, što je povećanje od 25% u odnosu na tjedan ranije.

Izrazio je uvjerenje da ovaj skok u cijepljenju pokazuje sve veću svjesnost građana o ozbiljnosti situacije i ključnoj ulozi cjepiva u očuvanju zdravlja.

Ustvrdio je i da su detektirana 583 zaražena djelatnika u zdravstvenom sustavu nakon uvođenja sigurnosne mjere upotrebe covid-potvrda.

"To najbolje pokazuje utemeljenost i potrebu te mjere jer je u toliko slučajeva spriječeno širenje zaraze u zdravstvenom sustavu", istaknuo je.

U razdoblju od 1. lipnja do 4. studenoga ove godine izdano je 2.635.968 covid-potvrda

"Covid-potvrde, testiranje, pridržavanje epidemioloških mjera i cijepljenje nije priča o pojedinačnim pravima i slobodama, već zajednički odgovor kako sačuvati zdravlje i živote građana u novim okolnostima", poručio je ministar. Iznio je i podatak da je u razdoblju od 1. lipnja do 4. studenoga ove godine izdano 2.635.968 covid-potvrda.

Iako bolnice dodatno smanjuju hladni pogon i elektivne zahvate, Beroš je naveo da je do sada "u svim fazama epidemije osigurano nesmetano pružanje skrbi svim hitnim i prioritetnim pacijentima".

Ministarstvo zdravstva, naveo je, u tom je smislu zatražilo od HZZO-a analizu kapaciteta i potreba za dijagnostičkim pregledima i zahvatima onkoloških boelsnika te mogućnosti i potrebe dodatnih ugovaranja postupaka s ostalim (privatnim) pružateljima zdravstvenih usluga.

"Ovo je mjera predostrožnosti kojom želimo osigurati maksimalno moguću dostupnost zdravstvene skrbi svim teško oboljelim ne-covid bolesicima", poručio je.

Na razini primarne zdravstvene zaštite u domovima zdravlja ponovno su aktivirane covid ambulante na 46 lokacija, a ministar je zamolio sve u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da one uredno funkcioniraju.

Stožer sutra donosi odluku o obaveznim covid-potvrdama

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će sutra Stožer donijeti nove odluke o obavezi testiranja na koronavirus kao preduvjetu za obavljanje poslova i djelatnosti, od čega će biti izuzeti oni s EU digitalnim covid-potvrdama.

Podsjetio je da su zbog pogoršane epidemiološke situacije u Hrvatskoj 5. studenoga donesene odluke o ograničenju okupljanja i strožim epidemiološkim mjerama koje vrijede do 30. studenoga.

Izvijestio je i da je u proteklih tjedna dana obavljeno je 16.609 nadzora, zbog kršenja mjera izdano je 18 prekršajnih naloga, 25 pisanih upozorenja te četiri usmena rješenja i 33 obavijesti o počinjenju prekršaja, podneseno je 15 optužnih prijedloga i naplaćeno deset novčanih kazni na mjestu izvršenja.

Državni inspektorat podnio 15 optužnih prijedloga

Policija je provela 13.500 nadzora pravnih subjekata, a zbog kršenja mjera izdano je 33 obavijesti o počinjenom prekršaju. Državni inspektorat obavio je 366 nadzora i zbog nepridržavanje mjera podneseno je 15 optužnih prijedloga, izdana su četiri usmena rješenje i naplaćeno je sedam novčanih kazni.

Zbog kršenja mjere obaveznog korištenja maske naplaćeno je 19 novčanih kazni.

Utvrđeno je i 37 kršenja mjera samoizolacije, za što će biti izdano 35 prekršajnih naloga i podnesena dva optužna prijedloga.

Evidentirano je i šest kaznenih djela zbog širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Tri zakona upućena u hitnu saborsku proceduru

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila tri zakona koji se usklađuju sa zakonodavstvom EU, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Buković objasnio je kako njihovo pravovremeno donošenje jedan od preduvjeta za povlačenje dodijeljenih sredstava kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO).

Izmjenama i dopunama Zakona o cestama (EU) želi se tako osigurati interoperabilnost elektroničkih sustava za naplatu cestarine cijele cestovne mreže EU, a olakšat će se prekogranična razmjena podataka iz registra vozila u vezi s vozilima i vlasnicima ili korisnicima vozila za koje je utvrđeno neplaćanje bilo koje vrste cestarine u Uniji, naveo je ministar.

U zakon su uključene i odredbe kojima se potiče unaprjeđenje infrastrrkture za promet bicikala i pješaka, a određuju se kriteriji i uvjeti za pokrivanje troškova naplate cestarine.

Prijedlogom zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu (EU) se, istaknuo je ministar Butković pridonosi zelenoj tranziciji s konačnim ciljem očuvanja okoliša kao jedne od glavnih okosnica održivog modela rasta.

Tako se, uz ostalo, potiče uvođenje novogradnji na linije u javnom linijskom prijevozu, kao i brodova s pogonom na alternativna goriva i izvore energije, čime će se doprinijeti smanjenu stakleničkih plinova s brodova, kao i podizanju kvalitete pružanja usluga u javnom linijskom pomorskom prijevozu.

Ovim se zakonom također uvodi Centralni informatički sustav javnog linijskog pomorskog prijevoza, koji omogućuje izdavanje putnih karata u digitalnom obliku i njihovo očitavanje prilikom ukrcaja na brod, kao i prijenos podataka u realnom vremenu za statističke i nadzorne potrebe, što će od posebne koristi biti turističkom sektoru prilikom planiranja i analize turističke sezone, rekao je Butković.

Prijedlogom zakona o plovidbi i lukama unutarnjih voda unaprjeđuje se sustav stjecanja kvalifikacija posade unutarnje plovidbe, a radi mobilnosti radne snage te razvoja brodarstva i obnove flote kroz dobivanje namjenske potpore usmjerene na energetsku učinkovitost te uvođenje alternativnih izvora energije, naveo je ministar.

Smanjuju se i administrativna opterećenja jer se pojednostavnjuju postupci izdavanja elektroničkih isprava i ubrzava njihovo dobivanje što će, ustvrdio je ministar, pozitivno utjecati na poslovanje malih, srednjih i mikropoduzetnika.

Veće kazne za neprilagođenu brzinu, definiranje novih kategorija vozila

Povećanje visine novčane kazne za prekršaj neprilagođena brzina s 500 na tisuću kuna predložila je Vlada izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (EU), a definiraju se i nove kategorije vozila - "pomoćno pješačko sredstvo" i "osobno prijevozno sredstvo".

Povećanje visine novčane kazne za prekršaj neprilagođena brzina s 500 na tisuću kuna predlaže Vlada izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (EU), a definiraju se i nove kategorije vozila - "pomoćno pješačko sredstvo" i "osobno prijevozno sredstvo".

Predlagatelj, Ministarstvo unutarnjih poslova, povećanje iznosa kazne obrazlaže činjenicom da sadašnja visina novčane kazne ne ispunjava svoju svrhu odnosno počinitelje prekršaja ne odvraća od ponavljanja činjenja prekršaja.

"Nažalost, moram navesti da je u deset mjeseci 2021. najviše osoba smrtno stradalo zbog brzine neprimjerene uvjetima (35%) te zbog nepropisne brzine (3%). Ukupno je zbog neprilagođene i nepropisne brzine u ovoj godini smrtno stradala 99 osoba odnosno 38% od ukupno stradalih 259 osoba do sada u 2021.", upozorio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Izmjenama i dopunama zakona definira se da u "pomoćna pješačka sredstva" spadaju romobili bez motornog ili električnog pogona, koturaljke, role i sl, a u "osobna prijevozna sredstva" spadaju, pak, vozila koja nisu razvrstana niti u jednu kategoriju vozila - monocikli s motornim ili električnim pogonom, segwayi, howerboardi, romobili s motornim ili električnim pogonom i sl.).

Izmjenama zakona uređeno je njihovo sudjelovanje u prometu na cestama te će vozači "osobnih prijevoznih sredstava" biti dužni kretati se biciklističkom stazom ili biciklističkom trakom u smjeru kretanja, a u slučajevima da biciklistička staza ili traka ne postoje, mogu se kretati površinama namijenjenim za kretanje pješaka te zonama smirenog prometa pod uvjetom da vode računa o sigurnosti drugih sudionika u prometu.

Propisuje se i obaveza liječnika koji obavio pregled ili liječio vozača te izabranog liječnika, da ukoliko na zdravstvenom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi zdravstveno stanje zbog

kojeg vozač nije više sposoban upravljati vozilom privremeno, a najduže na šest mjeseci, o tome upozori vozača, upozorenje evidentira u medicinskoj dokumentaciji i o tome obavijesti policijsku upravu ili policijsku postaju preko Centralnog zdravstvenog informacijski sustava, istaknuo je Božinović.

Radi provedbe ove odredbe ministar nadležan za zdravstvo će uskladiti pravilnik o zdravstvenim pregledima za vozača i kandidata za vozače.

"Potrebno je napomenuti da je u slučajevima kad je zdravstveno stanje vozača teže narušeno, on će i nadalje biti upućivan na obavljanje izvanrednog nadzornog zdravstvenog pregleda", dodao je ministar.

Uvodi se i definicija potpuno automatiziranog vozila te sankcije za vozače koji nepropisno koriste vozila s djelomično automatiziranim sustavima.

Moći će se izreći i sankcije nesavjesnim vozačima koji parkiraju vozila na mjestima predviđenim za punjenje električnih vozila, ukidaju se registarske pločice s crvenim i zelenim brojkama i slovima, a definira se i način prolaza vozila hitnih službi na prometnicama sa jednom i više od dvije prometne trake, pojam potpuno automatiziranog vozila.

Vlada produljila mjeru ograničenja cijene goriva za još mjesec dana

Vlada je produljila ograničenje cijena goriva za još mjesec dana, ali samo za eurosuper 95 i eurodizel, dok će se za benzine s više oktana i sva premium goriva cijene moći formirati slobodno.

Kako je objasnio državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić u razdoblju od donošenja prve uredbe do danas, cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom i mediteranskom tržištu nije pala, pa je potrebno produžiti važenje uredbe za narednih 30 dana, ali samo za naftne derivate bez dodanih multifunkcionalnih aditiva.

Prema Vladinoj uredbi, trgovci moraju omogućiti kupnju pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva na svakoj benzinskoj postaji.

Ako na benzinskoj postaji ne postoji mogućnost kupnje pojedinog naftnog derivata bez dodanih multifunkcionalnih aditiva, tada je trgovac odnosno distributer dužan i za ta premium goriva primijeniti istu maloprodajnu cijenu kao za osnovna goriva, kazao je Milatić.

Dodijeljena koncesija za pomorsko dobro u uvali Žnjan

Vlada je donijela odluku o davanju 40-godišnje koncesije trgovačkom društvu Žnjan u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže u uvali Žnjan u Splitu, a ovlaštenik koncesije dužan je u to pomorsko dobro sveukupno uložiti 225,6 milijuna kuna.

Ukupna površina pomorskog dobra koja se daje u koncesiju je 218.322 četvorna metra (m2), a vrijeme koncesije počinje se računati od dana sklapanja ugovora o koncesiji, za što je ispred Vlade ovlašten ministar mora, prometa i infrastrukture.

Na temelju obavijesti Vlade od 14. siječnja ove godine, za koncesiju na Žnjanu su pristigle tri ponude, pri čemu jedina koja je ocijenjena prihvatljivom je bila ona društva Žnjan, kojem je osnivač Grad Split.

Kako je izvijestio resorni ministar Oleg Butković, visina ponuđenog iznosa stalnog dijela naknade za koncesiju iznosi pet kuna po m2 zauzete ukupne površine pomorskog dobra godišnje, odnosno 1,09 milijuna kuna godišnje, s time da će se stalni dio koncesijske naknade nakon desete godine povećavati svakih pet godina za 0,50 kuna po m2, što za cjelokupno vrijeme trajanja koncesije iznosi ukupno 54,6 milijuna kuna.

Ponuđeni iznos promjenjivog dijela naknade iznosi 3,3% prihoda, s time da će promjenjivi dio koncesijske naknade nakon desete godine iznositi pet% prihoda ostvarenog na koncesioniranom pomorskom dobru, što će u apsolutnom iznosu, prema prikazanim ukupnim prihodima iz studije gospodarske opravdanosti, za vrijeme trajanja koncesije iznositi 34,4 milijuna kuna.

Ovlaštenik koncesije dužan je u pomorsko dobro koje se daje u koncesiju uložiti sveukupno 225,6 milijuna kuna, od čega 2,45 milijuna kuna mora uložiti u zaštitu okoliša koncesijskog područja, napisano je u odluci Vlade.

"Očekujemo da će stavljanje ovog dijela pomorskog dobra u gospodarsku funkciju povećati prihode državnog proračuna te proračuna jedinica lokalne i područne samouprave, osigurati dodatno zapošljavanje stalnih i sezonskih radnika te povećati kvalitetu ponude i usluge turistima i lokalnom stanovništvu", rekao je Butković.

Plenković: oko ove točke je "gunđao" i gradonačelnik Splita

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je izjavio da je oko ove točke "gunđao" i gradonačelnik Splita, no i apostrofirao da Vlada ima svoje procedure i donosi odluke u skladu s procedurama i zakonom.

Pritom je ustvrdio i da je ovo zapravo postignuće bivšeg splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, jer je "ovo sve Grad Split pripremio prije izbora u svibnju".

"Da i to javnost zna, s obzirom na ova 'gunđala'", poručio je predsjednik Vlade, istaknuvši i da se iz svega može zaključiti da Vlada radi dobro za Split.

Butković je potvrdio da je postupak davanja koncesije počeo za mandata HDZ-ovog gradonačelnika Krstulovića Opare, a na premijerovo pitanje je li bilo nekog "usporavanja" kod ove odluke, ministar je odgovorio niječno.

Objasnio je da je međuresorno povjerenstvo ocjenjivalo pristigle ponude, nakon toga se krenulo u postupak traženja mišljenja ostalih ministarstava, a po njihovom pridobivanju rješenje je upućeno prema Vladi.

Od trenutka njegova pristizanja u Vladu nije prošlo više od deset dana do uvrštenja na sjednicu, napomenuo je Butković, apostrofiravši da je posao odrađen kvalitetno i da je ova odluka zaista dobra za Split.

Za Sveučilište i HNK u Mostaru 6 milijuna kuna iz proračuna

Hrvatska će iz proračuna isplatiti 6 milijuna kuna za Program potpore Sveučilištu i HNK u Mostaru, odlučila je Vlada, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da je proračun Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za iduću godinu povećan gotovo za 100%.

Današnja odluka, rekao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, nastavka je financijske potpore Sveučilištu i Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru koju Vlada RH pruža od 2017. godine.

Imajući u vidu važnost skrbi te značaj potpore Hrvatima u BiH, Ured će nastaviti pružati potporu, zajedno s drugim ministarstvima, kako bi Sveučilište i HNK mogli nesmetano funkcionirati u svim svojim djelatnostima, dodao je.

I ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman istaknuo je sinergijsko djelovanje svih članova Vlade RH radi unaprjeđenja političkog položaja Hrvata u BiH kao jednakopravnog, suverenog i konstitutivnog naroda u BiH.

Plenković: Hrvatska kontinuirano podupire bolnicu, sveučilište i HNK u Mostaru

Premijer Andrej Plenković naglasio je da Hrvatska kontinuirano podupire Bolnicu, Sveučilište i HNK u Mostaru.

"Zdravstvo, kultura, obrazovanje - stalna kontinuirana poruka. Vjerujem da će Hrvati u BiH, kao i Hrvati u svim susjednim državama gdje žive kao manjine, ali i diljem svijeta, biti zadovoljni kad vide da smo predložili gotovo stopostotno povećanje proračuna za Ured za Hrvate izvan Hrvatske za iduću godinu, a kako bismo podržali brojne projekte i programe koji se putem Središnjeg državnog urede inače financiraju", istaknuo je.

Izvor: Hina/Vlada