Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 12. 2021.

Polugodišnji sastanak Vlade i Hrvatske biskupske konferencije

Izraženo je zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Vlade i Katoličke Crkve, kao i nastavkom dijaloga o brojnim društvenim temama te pitanjima koja se tiču Hrvatske biskupske konferencije i Vlade

Sudionici sastanka izrazili su zadovoljstvo dogovorenim prijedlogom provedbenog Ugovora o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj kojim će se urediti međusobna suradnja na području ustanova za karitativno djelovanje i društvenu skrb te će se osigurati određene trajne garancije djelovanja glede uključenosti Hrvatskog Caritasa radi obavljanja humanitarne, karitativne, zdravstvene, ljekarničke, edukativne i drugih socijalnih djelatnosti na području nadbiskupija ili biskupija ili ordinarijata.

Biskupi i predstavnici Vlade razgovarali su o temi demografije. Predsjednik Vlade izvijestio je o politikama i mjerama koje Vlada provodi na svim područjima da bi se zaustavili negativni demografski trendovi. Sudionici sastanka suglasili su se da je pitanje demografskog oporavka jedno od najvažnijih pitanja za budući razvoj Hrvatske. Predstavnici Stalnog vijeća HBK pozdravljaju napore Vlade te podržavaju provođenje sustavne demografske politike. Biskupi su izvijestili da se pitanjem demografije bavio i nedavno održani Šesti hrvatski socijalni tjedan u organizaciji Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve HBK te su iskazali interes za zajedničkim djelovanjem s Vladom i Središnjim državnim uredom za demografiju i mlade.

Vezano uz borbu s COVID-om 19, izražena je potpora i blizina svim zdravstvenim i medicinskim djelatnicima, koji od proglašenja pandemije ulažu nadljudske napore u pružanju potrebne pomoći i njege oboljelima, izlažući pritom svoje zdravlje, ali i žrtvujući svoje privatne i obiteljske živote. Iz svoje brige za čovjeka i želje za unaprjeđenjem društva u kojemu živimo, pozivamo sve građane, sve vjernike i sve ljude dobre volje da daju svoj doprinos u prevladavanju zdravstvene i društvene krize kojoj svjedočimo, ponajprije cijepljenjem kao sredstvom prevencije i suzbijanja transmisije virusa, odgovornim ponašanjem, brigom za zaštitu svojega i zdravlja svojih bližnjih, poštovanjem poziva koji nam svakodnevno upućuje medicinska struka kao i svih protuepidemijskih mjera koje idu za zaštitom ljudskih života i zdravlja. U tom duhu valja prihvatiti i obvezu testiranja za one koji nisu cijepljeni ili preboljeli, uključujući svrhovitost covid-potvrde kao sredstva koje smanjuje rizik obolijevanja i prenošenja virusa. Samo kombinacijom svih mjera na raspolaganju, koje zasebno nisu dovoljne, možemo djelotvornije suzbijati širenje epidemije.

Na sastanku se razgovaralo i o problemima vezanim za dokazivanje pravnog sljedništva crkvenih pravnih osoba, a što se negativno odražava na procese povrata crkvene imovine. Dogovoreno je da se u okviru Zajedničke komisije Vlade i HBK za pravna pitanja detaljno analizira sudska praksa u kontekstu zakona i ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske te po potrebi, unaprijedi zakonodavni okvir.

Razgovaralo se i o financijskom sredstvima osiguranima za obnovu vjerskih objekata (crkava, župnih dvorova, samostana i ostalih zgrada) te je zaključeno da će se nastaviti surađivati u procesu obnove kako bi se što prije završila konstrukcijska obnova i kako bi objekti bili sigurni.

Teme