Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 12. 2021.

Približavmo se ostvarenju ciljeva na području energije iz obnovljivih izvora

Premijer Plenković na daljinu je pustio u probni pogon Vjetroelektranu Senj, najveći takav projekt u zemlji, koji obuhvaća izgradnju 39 vjetroagregata i predstavlja investiciju od 230 milijuna eura u čistu energiju

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u svečanom puštanju Vjetroelektrane Senj u probni rad.

Riječ je o najvećem vjetroparku u Hrvatskoj, a uključuje izgradnju 39 vjetroagregata pojedinačne snage četiri MW na površini od 65 km², od čega se 29 vjetroagregata nalazi na području Grada Senja, a 10 na području općine Brinje. Radovi na izgradnji vjetroparka počeli su 20. srpnja 2019, a on je prva velika kineska investicija u Hrvatskoj vrijedna oko 230 milijuna eura.

Ukupna snaga budućeg vjetroparka bit će 156 MW, a godišnje će proizvoditi 530 mil. kWh električne energije. Službeni početak rada vjetroparka očekuje se do kraja godine i operativno će se koristiti barem sljedeće 23 godine.

Nakon prigodnoga obraćanja sudionicima svečanosti, premijer Plenković je pritiskom gumba, na daljinu, pustio u probni rad Vjetroelektranu.

Širi kontekst odnosa Hrvatske i Kine

Prisjetivši se da je i osobno sudjelovao u obilježavanju početka radova na izgradnji te Vjetroelektrane prije dvije godine, istaknuo je da taj projekt treba staviti u širi kontekst odnosa između Hrvatske i Kine.

Kazao je da je Hrvatska u proteklih nekoliko godina odlučila unaprijediti odnose s Kinom, pri čemu je iskoristila format Kina+17, koji je unaprijedio, intenzivirao i sadržajno popunio odnose između dviju zemalja, koje povećavaju robnu razmjenu iz godine u godinu.

Podsjetio je da je Hrvatska bila domaćin sastanka na vrhu između Kine i zemalja srednje i istočne Europe u proljeće 2019. godine, kada je Hrvatsku posjetio i kineski premijer Li, a premijer Plenković posjetio je Kinu u jesen 2018.

Tada je razgovarao s najvišim dužnosnicima tvrtke Norinco o ovome projektu i ulaganjima, koji se, unatoč okolnostima pandemije, realizirao i danas se pušta u probni rad.

Projekt Vjetroelektrane Senj nazvao jednom od dviju temeljnih pista razvoja Hrvatske, Europe i svijeta – a to su zelena i digitalna tranzicija.

"Ova investicija od 200 milijuna eura u čistu energiju zasigurno predstavlja projekt koji je vrijedan i bitan i za Hrvatsku i za Ličko-senjsku županiju i za ukupnu proizvodnju električne energije iz čistih i obnovljivih izvora", poručio je premijer.

Do 2030. udjel obnovljivih izvora energije mora iznositi najmanje 32%

Takav koncept energetskoga miksa, koji je dio Vladine politike, izrazito je važan u smislu održivoga razvoja i ispunjavanja hrvatskih ciljeva, koje je premijer Plenković predstavio i na globalnoj konferenciji za borbu protiv klimatskih promjena COP-26 u Glasgowu.

"S te smo strane na pravom putu i ovih 39 vjetroagregata ukupne priključne snage 156 MW, s godišnjom proizvodnjom od 0,5 TWh predstavljat će onaj bitni doprinos od 3,5% ukupne proizvodnje električne energije u Hrvatskoj", istaknuo je.

Naglasio je da će to doprinijeti ostvarivanju cilja da Hrvatska do 2030. godine ima minimalno 32% udjela obnovljivih izvora energije, a danas ih je 29%.

"Time ćemo pridonijeti i smanjenju uvoza električne energije i daljnjem nisko-ugljičnom razvoju s konačnim ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine", poručio je.

S tim je ciljem, dodao je premijer Plenković, Hrvatska usvojila i niz strateških dokumenata – Strategiju energetskog razvoja, Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan te Uredbu o kvotama za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora i visokoučinkovitih kogeneracija.

Važan projekt za Ličko-senjsku županiju

Usvojena je također Strategija niskougljičnog razvoja do 2030. s pogledom na 2050. te Strategija prilagodbe klimatskim promjenama do 2040. s pogledom na 2070.

"Stoga je jedan od naših glavnih ciljeva povećati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora na 30% već iduće godine. Mislim da ćemo to ostvariti upravo ovakvim projektima i ovako velikom investicijom koju je Hrvatskoj dala kompanija Norinco, koja time postaje jedan od najvećih ulagača u zeleno gospodarstvo u Hrvatskoj", kazao je predsjednik Vlade.

Dodao je da na ovaj projekt gleda u širem kontekstu – uz kontekst odnosa Hrvatske i Kine, tu je i kontekst hrvatskih napora za zelenom tranzicijom, borbom protiv klimatskih promjena, ali i ulaganja u jednu od važnih hrvatskih županija, najvećih teritorijem, a najmanjih populacijom.

Stoga je izrazio zadovoljstvo da se jedan ovako važan projekt realizira upravo u Ličko-senjskoj županiji te uvjerenje da će cijeli hrvatski elektor-energetski sustav od njega imati koristi.