Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 12. 2021.

Tuđman je udario temelje razvoju hrvatske demokracije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i izaslanstvo HDZ-a na zagrebačkom su Mirogoju položili vijenac i zapalili svijeću pred grobom prvog predsjednika Hrvatske i HDZ-a dr. Franje Tuđmana u povodu 22. obljetnice njegove smrti

Premijer Plenković izjavio da je Franjo Tuđman preuzeo odgovornost za Hrvatsku i hrvatski narod u vrlo složenim međunarodnim okolnostima, bio na čelu države kad su se oslobađala okupirana područja i udario temelje razvoju hrvatske demokracije.

"Danas, 22 godine nakon što je preminuo prvi predsjednik Republike Hrvatske, HDZ-a i jedan od njezinih utemeljitelja, dr. Franjo Tuđman, došli smo iskazati poštovanje velikom državniku, čovjeku koji je preuzeo odgovornost za Hrvatsku i hrvatski narod u vrlo kompleksnim međunarodnim okolnostima i okolnostima gdje se otvorio prozor mogućnosti da Hrvatska, nakon dugih stoljeća, stekne svoju samostalnost, svoju neovisnost i svoje međunarodno priznanje", rekao je Plenković.

Istaknuo je kako je Tuđman, uz veliku plebiscitarnu potporu hrvatskog naroda te uz hrabrost i odvažnost hrvatskih branitelja, bio na čelu zemlje kada su se oslobađali okupirani teritoriji, bio je onaj koji je postavio temelje razvoja hrvatske demokracije, izgradnje institucija, pluralizma, socijalno-tržišnog gospodarstva te dao smjer prema Europskoj uniji i NATO-u.

Naglasio je kako sada, više od 20 godina nakon njegove smrti, možemo realno ocijeniti Tuđmanov značaj u povijesti hrvatskog naroda i povijesti suvremene hrvatske države.

"Stoga smo danas ovdje i kao sljednici njegove doktrine i njegove ideje o Hrvatskoj s velikom obavezom da, u vrijeme kada mi uživamo povjerenje hrvatskih birača, nastavimo raditi na dobrobit hrvatskog naroda I stoga mu još jednom zahvaljujemo za sve što je učinio za Hrvatsku u presudnim trenucima", poručio je Plenković.