Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 12. 12. 2021.

Podrška Mladeži HDZ-a u političkom angažmanu za boljitak mladih

Mladež Hrvatske demokratske zajednice održala je XVI. Opći sabor, u kojemu je sudjelovao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Andrej Plenković te novoizabrani predsjednik Mladeži Maksimilijan Šimrak

Općem saboru prisustvovali su također predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednici Hrvatske demokratske zajednice Branko Bačić i Zdravka Bušić, glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a "Dr. Franjo Tuđman" Mario Kapulica, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba Mislav Herman te prijašnji predsjednici Mladeži Ivan Vidiš, Josip Bilaver i Margareta Mađerić, uz goste iz sestrinskih organizacija Mladeži HDZ BiH, Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini te Mladeži Slovenske demokratske mladine.

Opći sabor Mladeži, održan u Zagrebu uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, okupio je stotinu članova Mladeži Hrvatske demokratske zajednice, uz još četiristo članova koji su sudjelovali putem video linka, koji su zajedno birali novi saziv Nacionalnog i Nadzornog odbora. Podsjetimo, u studenome je Mladež po prvi puta održala izbore po načelu "jedan član – jedan glas" gdje su izabrani predsjednik Maksimilijan Šimrak, zamjenik predsjednika Domagoj Ćorić, potpredsjednici Livia Maduna, Tin Jurak, Leon Lukinić, Josip Ukalović i Josip Gojak te članovi Predsjedništva Mladeži Jakov Stanić, Domagoj Kelović, Emanuel Sinković, Marko Brnjić i Mateja Čutura.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković uvodno je istaknuo kako živimo u razdoblju u kojem, kao stranka desnog centra, trebamo prepoznavati nove trendove i odgovoriti na izazove, uvijek vodeći računa o našim vrijednostima demokršćanstva, narodnjaštva, domoljublja i državotvornosti.

Plenković je također naglasio nastavak borbe protiv pandemije i povećanje broja cijepljenih kao zajednički prioritet radi povratka normalnijem životu što svi priželjkujemo.

"Primjenom upravo načela modernog suverenizma - koristeći nikad jači međunarodni položaj i nikad veći utjecaj Hrvatske - ostvarujemo nove strateške ciljeve i realiziramo ključne projekte. Iduće godine dovršit će se izgradnja Pelješkog mosta, što je suverenistički projekt trajnog spajanja državnog teritorija. Iza nas je i sadržajan politički tjedan u kojem je donesena važna odluka na Vijeću ministara o spremnosti Hrvatske za primjenu schengenske pravne stečevine. Hrvatska je time na pragu članstva u Schengenskom prostoru, a ispunjavamo uvjete i za ulazak u europodručje, koji očekujemo 2023. Nabavom višenamjenskih borbenih aviona Rafalea, koji u Hrvatsku stižu 2024, dugoročno ćemo osnažiti Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Hrvatsku vojsku. U idućih 10 godina osigurali smo 25 milijardi eura iz Europske unije. Uz investicije i reforme koje ćemo provoditi, ta sredstva bit će snažan zamašnjak razvoja Hrvatske u svim područjima", poručio je Plenković.

Predsjednik Mladeži Maksimilijan Šimrak u svom se govoru dotaknuo i dosadašnjih postignuća Mladeži, kao i na ciljeve koje Mladež planira u novom dvogodišnjem mandatu ostvariti.

"U protekle tri godine aktivno smo i odgovorno oblikovali politike za mlade te ponudili kvalitetne kandidate za različite izborne procese što je potvrda snažnog potencijala Mladeži. Okosnica našeg dosadašnjeg zalaganja za mlade je program Mladeži za parlamentarne izbore 2020. – Odgovorno za mlade, koji čini uporište za naše politike te je sastavni dio programa HDZ-a Sigurna Hrvatska za mandatno razdoblje do 2024. Zadovoljni smo učinkovitom sinergijom s Vladom predvođenom premijerom Plenkovićem, koja poduzima niz projekata za uključivanje mladih u društvu, kvalitetnije obrazovanje kao i aktivne mjere zapošljavanja mladih. Pred nama je nastavak rada na jakoj političkog organizaciji mladih koja odgovorno zastupa prioritete mladih te ih uključuje u političke procese", zaključio je predsjednik Mladeži Maksimilijan Šimrak.