Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Varaždin | 27. 12. 2021.

Potpisan Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku

Sporazum je vrijedan 15,2 milijarde kuna i predstavlja razvojni okvir za sjever Hrvatske po uzoru na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

Predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je posjetio Varaždin, gdje je održao sastanak sa županima pet sjeverozapadnih hrvatskih županija Anđelkom Stričakom, Darkom Korenom, Markom Marušićem, Željkom Kolarom te Matijom Posavcem, nakon kojeg su župani i članovi Vlade potpisali Razvojni sporazum za područje sjeverozapadne Hrvatske.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak istaknula je da se potpisivanjem sporazuma stvorio zajednički okvir vrijednosti 15,2 milijardi kuna različitih strateških projekata.

"Zajednički smo s pet župana sjevera Hrvatske definirali jasne strateške i kapitalne projekte koji trebaju u značajnoj mjeri podići i razvoj konkurentnosti, ali i kvalitetu života stanovnika na ovom području", kazala je ministrica.

Varaždinski župan Anđelko Stričak zahvalio je premijeru i ministrima na podršci i kazao da je svrha potpisivanja sporazuma da se između Vlade i županije usuglase razvojni prioriteti i utvrdi način suradnje i izvori financiranja.

"Sporazumom dižemo kvalitetu života naših građana u područjima kao što su zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, digitalno društvo, turizam i kulturna baština, kreativno društvo, kultura, obrazovanje i regionalna infrastruktura", rekao je i dodao da je navedenim područjima ukjlučeno sve bitno što će doprinijeti investicijskom boomu i napretku cijelog sjevera Hrvatske.

Glavni je cilj doprinos gospodarskom razvoju i kvaliteti života

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je svim županima sjeverozapadnih županija i članovima i članicama Vlade koji su u proteklih godinu dana radili na ovom Sporazumu.

Taj je Sporazum, dodao je, dio Programa Vlade.

"To je sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjeverne Hrvatske, ali i za razvoj cijele Hrvatske", poručio je.

Istaknuvši da je Hrvatska riješila sve svoje ključne nacionalne zadaće, a nakon članstva u Europskoj uniji i NATO-u glavni je cilj pridonositi gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života građana diljem Hrvatske.

Ovaj je Sporazum inspiriran, kazao je premijer Plenković, vrlo kvalitetnom provedbom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

"Sada smo i za sjever Hrvatske uspostavili sličan razvojni okvir", kazao je i dodao da će prioritet biti korištenje nacionalnih, europskih i sredstava javnih poduzeća za projekte u tim županijama.

I u krizi gledamo naprijed

Govoreći o financijskom okviru za svaku pojedinu županiju kazao je da je za Bjelovarsko-bilogorsku županiju riječ o dvije milijarde kuna, Koprivničko-križevačku 788 milijuna kuna, Krapinsko-zagorsku 875 milijuna kuna, Međimursku 816 milijuna, a Varaždinsku milijardu i 475 milijuna plus za zajedničke projekte koje dovode cijeli okvir na 15,2 milijarde kuna.

"Činjenica da smo u koroni donijeli Nacionalnu razvojnu strategiju, prihvatili Nacionalni plan oporavka i otpornosti i sada potpisujemo ovaj Razvojni sporazum govori kako i u krizi gledamo naprijed", istaknuo je premijer Plenković.

Dodao je i da je prosjek razvijenosti ovih pet županija prema prosjeku EU-a između 41 - 57 posto.

"Najrazvijenija je Varaždinska županija, koja je najveća i upravo zato smo i tu kako bismo posebno naglasili centralnu ulogu ove županije na sjeveru Hrvatske. A i naši današnji raniji posjeti Vindiji, jednoj o naših najvećih poljoprivredno-prehrambenih kompanija, koja zapošljava više od 4000 ljudi, koja je izvozno orijentirana i u svojoj grupaciji ima 12 kompanija, poruka su o uspješnoj priči koja ovdje postoji već više od 62 godine", rekao je premijer Plenković.

Profiliranje Varaždina kao grada obrazovanja i sveučilišta

Istaknuo je i da su posjetili gradilište Medicinske škole.

"Veliki projekt, investicija od 90 milijuna kuna. To je doprinos profiliranju grada Varaždina kao grada mladih i grada obrazovanja i sveučilišta. To je profiliranje uz baštinu i kulturu pravi put konkurentnosti i lovljenja koraka s četvrtom industrijskom revolucijom", kazao je.

Uz predsjednika Vlade u Varaždinskoj županiji bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.