Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Novska | 12. 1. 2022.

Gaming-industrija nova je, moderna priča Sisačko-moslavačke županije

Premijer Plenković istaknuo je da je više od pola tvrtki koje se bave gamingom registrirano u Novskoj, a zahvaljujući Vladinu razvojnom programu taj će grad biti magnet za mlade, koji će onamo dolaziti i ondje ostajati

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Novskoj, a uz njega su bili ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Posjet je započeo sastankom s gradonačelnikom Grada Novske Marinom Piletićem i sisačko-moslavačkim županom Ivanom Celjakom.

Potom je sudjelovao na otvorenju Učeničkog doma Srednje škole Novska. Premijer Plenković je tom prigodom istaknuo da je preko 50% tvrtki koje se bave gamingom registrirano u Novskoj.

Razvojna koncepcija kao magnet za mlade

"Privukli ste mlade iz cijele Hrvatske da dođu u Novsku i da žive ovdje, a i tržište nekretnina je dobilo novu dinamiku", kazao je.

Naglasio je i da se Vlada prema Sisačko-moslavačkoj županiji odnosi s posebnom brigom, afinitetom i programom.

Jedan segment usvojenog programa je obnova nakon potresa, naveo je Plenković, a drugi je razvojni, u okviru kojeg je Vlada do maksimuma digla gospodarske potpore za male, srednje i velike poduzetnike.

Smatra da će cijela ta koncepcija razvoja, koja uključuje i suradnju s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, ali i veliki broj novih obrta i mnogo veću zaposlenost u posljednjih pet godina u Novskoj, predstavljati magnet za mlade koji će ovdje ostajati, ali i dolaziti.

"To je ta dodana vrijednost koju vidim. Vlada će kroz programe stajati uz vas i podržavati vas i činiti život mladima ovdje još kvalitetnijim i boljim", poručio je premijer.

Poduzetnički inkubator brendira i razvija Novsku

Predsjednik Vlade obišao je i Poduzetnički inkubator PISMO 2.

U izjavi za medije, premijer Plenković izrazio je zadovoljstvo posjetom Poduzetničkom inkubatoru koji je, prije svega, posvećen gaming-industriji. Dodao je da je riječ o projektu koji brendira i razvija grad Novsku, ali i Sisak i Sisačko-moslavačku županiju.

Rekao je i da je projekt pokrenut od Razvojne agencije Simora, koja je u razvoju digitalne industrije prepoznala nišu i priliku za gospodarski razvoj gaming-industrije.

Vlada je uvrstila gaming-industriju u hrvatski zakonodavni okvir

Premijer je podsjetio da je Vlada 2017. godine u hrvatski zakonodavni okvir o audiovizualnim djelatnostima uvrstila i gaming-industriju, a ministarstvo gospodarstva financijski je podržalo izgradnju Poduzetničkog inkubatora.

Dodao je da Hrvatski zavod za zapošljavanje svojim sredstvima prati programe po kojima svakih šest mjeseci dolazi 40 mladih koji se ovdje usavršavaju i to po konceptu Peer to Peer, što znači da oni koji su već nešto napravili u gaming-industriji pružaju edukaciju onima koji se žele profilirati.

Premijer je kazao i da program za tehničare videoigara u Srednjoj školi Novska, koji je odobren od Ministarstva znanosti i obrazovanja, ali i danas otvoreni Učenički dom omogućuju ciklus obrazovanja od srednje škole pa na dalje.

"Na taj način dajemo jednu novu, svježu, modernu i suvremenu sliku okrenutu budućnosti Sisačko-moslavačke županije", poručio je Plenković.

Nastojat ćemo sustavno podržavati razvoj Sisačko-moslavačke županije

Napomenuo je da se često o ovoj županiji govori u kontekstu svih poteškoća, od tranzicijskih, gospodarskih, preko šteta koje su nastale u vrijeme velikosrpske agresije u Domovinskom ratu, do demografskih problema, potresa i Covida.

Zato razvoj gaming-industrije na ovom području premijer Plenković vidi kao zaokruženu priču u kojoj Sisačko-moslavačka županija i grad Novska na vrlo cjelovit način idu u korak s četvrtom industrijskom revolucijom i digitalnom tranzicijom i daju pogled u svijet budućnosti onako kako ga vide najmlađi, a ujedno i najkreativniji.

"Mi ćemo nastojati sustavno podržavati razvoj Sisačko-moslavačke županije, a osobito kroz projekt Kampus gaming-industrije, čije je financiranje predviđeno iz Fonda za pravednu tranziciju, čime bismo dodatno osnažili put od Inkubatora prema Kampusu do središta gaming-industrije u Hrvatskoj, upravo ovdje u Novskoj", poručio je Plenković.

Predsjednik Vlade je naglasio da je gaming-industrija stopostotno izvozno orijentirana i na taj način pridonosi rastu hrvatske ekonomije.

U Novskoj je u posljednje četiri godine otvoreno 500 novih radnih mjesta

Direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije Simora Mario Čelan zahvalio je premijeru Plenkoviću na posjeti, izrazivši uvjerenje da će sa svime što rade promijeniti ne samo Sisačko-moslavačku županiju, nego i cijelu Hrvatsku.

Gradonačelnik Novske Marin Piletić naglasio je kako je ovo primjer da jedna priča o novoj industriji u malom slavonskom gradu može promijeniti tijek razvoja, istaknuvši da je u Novskoj u posljednje četiri godine otvoreno 500 novih radnih mjesta.

"Poduzeli smo sve da Novsku učinimo nacionalno prepoznatljivom sredinom, otvorenom za nove industrije", kazao je Piletić, zahvalivši Vladi na podršci i financijskoj potpori.

Predsjednik Vlade završio je posjet Novskoj obilaskom tvrtke Ante Mijić – Quercus.