Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 10. 2. 2022.

Hvala Grčkoj na potpori za članstvo u Schengenu, eurozoni i OECD-u

Premijer Andrej Plenković i njegov grčki kolega Kyriakos Mitsotakis pozvali su na smanjenje napetosti u ukrajinskoj krizi i podržali diplomatske napore međunarodne zajednice

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima predsjednika Vlade Grčke Kyriakosa Mitsotakisa, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

U izjavi za medije nakon sastanka, premijer Plenković kazao je da je s grčkim kolegom, s kojim se bilateralno susreo četiri puta u zadnje dvije godine, razgovarao o svim aspektima suradnje, ustvrdivši kako su gospodarski odnosi i ekonomska razmjena značajno poboljšani.

Trgovinska je razmjena, naime, u prvih deset mjeseci 2021. iznosila 360 milijuna eura, što je značajno više nego u cijeloj 2019. ili 2020. godini. Za usporedbu je naveo podatak da je u 2017., u prvoj godini mandata prve Vlade premijera Plenkovića, ona iznosila 150 milijuna eura.

Na sastanku je, dodao je, bilo riječi i o temama regionalnog značaja te pitanja međunarodne sigurnosti.

Samnjenje napetosti između Ukrajine i Rusije

"Zahvalio sam grčkom premijeru Mitsotakisu na snažnoj potpori Grčke i za članstvo Hrvatske u Schengenu, članstvo u eurozoni i za članstvo u OECD-u, kao i na potpori za članstvo u EU Med 9 u koje smo ušli u Ateni prije četiri mjeseca", kazao je premijer Plenković.

Posebno je, naglasio je, iskoristio prigodu da pojasni stav Hrvatske u vezi Bosne i Hercegovine, u kontekstu razgovora o situaciji u jugoistočnoj Europi.

"Imamo visok stupanj razumijevanja da se postigne limitirana reforma Ustava i izbornoga zakona i to na način da se osigura ravnopravnost svih konstitutivnih naroda, osobito ravnopravan položaj Hrvata", rekao je.

Što se tiče situacije između Rusije i Ukrajine, premijer Plenković istaknuo je da su se založili za deeskalaciju napetosti.

"Podržavamo napore međunarodne zajednice da dođe do smirenja situacije korištenjem svih diplomatskih i političkih kanala", poručio je.

Izrazio je zadovoljstvo time što će i Grčka i Hrvatska biti jedne od najbrže rastućih ekonomija u 2021. godini, pri čemu Hrvatska očekuje rast BDP-a od 10 posto.

Suradnja na području energetike i obrane

Razgovarali su i o rastu cijene energenata, a razmijenili su iskustva politika grčke i hrvatske Vlade u cilju ublažavanja udara na standard građana.

Bilo je riječi i o pomoći Hrvatske Grčkoj, kada je u pomoć gašenju velikih požara koji su zahvatili tu zemlju u ljeto prošle godine poslala svoje kanadere. Premijer Plenković istaknuo je da je Hrvatska spremna svoje resurse civilne zaštite i dalje staviti na raspolaganje prijateljima i partnerima u susjedstvu i na Meditera, a Grčkoj je zahvalio na potpori nakon potresa u Hrvatskoj.

"Zahvaljujemo vladi premijera Mitsotakisa na odlučnoj politici borbe protiv nezakonitih migracija, budući da je upravo takav stav znatno smanjio intenzitet migracijske istočno-mediteranske i zapadno-balkanske rute", naglasio je premijer Plenković.

Bilo je riječi, dodao je predsjednik Vlade, i o suradnji u energetskom području, osobito trans-jadranskom plinovodu, a razgovarali su i o obrambenoj suradnji, s obzirom da su i Grčka i Hrvatska odlučile osnažiti svoja ratna zrakoplovstva kupovinom francuskih Rafalea.

Grčka i Hrvatska kao saveznice dijele iste vrijednosti i ciljeve

Grčki premijer Mitsotakis ovom je prigodom premijeru Plenkoviću zahvalio na brzoj pomoći slanjem kanadera tijekom požara u toj zemlji prošloga ljeta, a izrazio je i nadu da će se u Hrvatskoj uskoro sanirati posljedice potresa.

Kao saveznici dijelimo iste vrijednosti i ciljeve u politici, a jedni drugima želimo blagostanje, istaknuo je premijer Mitsotakis.

"Grčka je podržavala ulazak Hrvatske u euro-atlantske integracije, kao što sada podržavamo ulazak Hrvatske u eurozonu, Schengen i OECD", poručio je i dodao kako mu je drago što se Hrvatska nedavno priključila inicijativi EU Med.

Što se tiče gospodarske suradnje, premijer Mitsotakis naveo je da postoje brojna područja za njezino daljnje jačanje, istaknuvši kao primjer jednu grčku tvrtku koja sudjeluje u prometne izgradnji infrastrukture u Hrvatskoj. Obje se zemlje, dodao je, nadaju odličnoj turističkoj sezoni.

Podrška europskoj budućnosti zemalja u regiji

Razgovarali su i o izazovima u regiji zapadnog Balkana te istaknuli podršku toj regiji u njezinoj europskoj budućnosti.

Grčki premijer Mitsotakis kazao je da ga je hrvatski kolega Plenković upoznao s nepovoljnim položajem Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Što se tiče izazova koje nosi migrantska kriza, premijer Mitsotakis istaknuo je da je u njihovom rješavanju važna sigurnost i suradnja zemalja unutar Europske unije, zaštita nacionalnih i europskih granica, ali i spašavanje ljudskih života.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, također je istaknuo zajednički stav o zalaganju za smanjenje razine napetosti.

Na kraju je izrazio želju za daljnjim jačanjem suradnje između dvije zemlje na svim područjima, a dvojica predsjednika vlada razgovore će nastaviti poslijepodne tijekom radnog ručna.