Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 2. 2022.

Rekordan porast rezultat je Vladinih mjera i hrvatskog gospodarstva

Podaci Državnog zavoda za statistiku potvrđuju procjene Vlade i Europske komisije o snažnom godišnjem rastu BDP-a Hrvatske u 2021: prošlogodišnja stopa rasta iznosi rekordnih 10,4%

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tom istaknuo je da će Hrvatska, prema trenutačno dostupnim podacima Eurostata (za 21 članicu EU-a), biti među prvim zemljama po rastu BDP-a i zahvalio hrvatskim gospodarstvenicima koji su pridonijeli brzom oporavku od krize prouzročene pandemijom koronavirusa.

Nedavne procjene Europske komisije pokazale su da bi Hrvatska u razdoblju od 2021. do 2023. trebala imati drugu po redu prosječnu stopu rasta (6,1%) među članicama EU-a, odmah iza Irske.

,,Hrvatsko gospodarstvo nadmašilo je razinu pretkrizne 2019. Uz snažne mjere Vlade, očuvana su radna mjesta i pružena je ruka privatnom sektoru da prebrodimo krizu koja je prijetila ugrozi egzistencije brojnih hrvatskih obitelji i poduzeća. Provedbom reformi i korištenjem osiguranih europskih sredstava usmjereni smo na daljnje ubrzanje rasta gospodarstva, a ulazak u schengenski prostor i europodručje strateški mijenjaju položaj i utjecaj Hrvatske na europskoj i globalnoj karti", poručio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Glede poskupljenja energenata i usporedivih izazova Plenković je rekao da će Vlada kao i dosad pravodobno reagirati i adekvatnim mjerama zaštititi hrvatsko gospodarstvo i građane, što je i najavljeno prigodom predstavljanja paketa mjera u vrijednosti od 4,8 milijarda kuna.

Znatan utjecaj na prošlogodišnji porast BDP-a imali su izvoz usluga i roba, izvrsna turistička sezona, rast industrijske proizvodnje, osobna potrošnja i investicije.

U zadnjem prošlogodišnjem kvartalu nastavio se snažan rast BDP-a na godišnjoj razini od 9,7%, dvostruko veći od stope porasta na razini EU-a (4,8%). BDP za 2021. premašio je realnu razinu iz 2019. za 1,5%, što je potvrda dobrih trendova u gospodarstvu i potpunog oporavka nakon covid-krize.