Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb 4. 3. 2022.

Želimo omogućiti što primjereniji život ukrajinskim izbjeglicama

Premijer Plenković poručio je da su izbjeglice i prognanici iz Ukrajine, koji su morali napustiti svoje domove zbog brutalne ruske agresije, dobrodošli u Hrvatskoj

Predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je izbjeglice iz Ukrajine smještene u Motelu Plitvice. Uz predsjednika Vlade bili su ministar zdravstva Vili Beroš, ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilj Kirilič.

Izvijestio je da je prema podacima civilne zaštite u Hrvatskoj trenutno 1217 ukrajinskih izbjeglica iz različitih krajeva Ukrajine, dok je u Motelu Plitvice nešto više od 70 ljudi, a uglavnom se radi o ženama i djeci.

Većina Ukrajinaca koji su dosada došli u Hrvatsku, dodao je premijer Plenković, borave ili u vlastitim kućama koje ovdje imaju ili su smješteni kod prijatelja ili poznanika.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović trenutno boravi u Mađarskoj kako bi vidio kako Hrvatska može pomoći, olakšati i ubrzati transfer ljudi koji iz Ukrajine žele kroz Mađarsku doći u Hrvatsku.

"Radimo sve moguće pripreme za prihvat naših prijatelja, prognanika i izbjeglica iz Ukrajine, koji su se uslijed ove brutalne ruske agresije našli u situaciji da moraju napuštati svoje domove", poručio je premijer. Dodao je da cijeli proces koordinira civilna zaštita.

Radimo na daljnjem razmještaju ukrajinskih izbjeglica, a zatim i na njihovoj integraciji

Zahvalio je osoblju Motela Plitvice, Hrvatskom crvenom križu, medicinskom osoblju i ostalim službama koje su na raspolaganju ukrajinskim izbjeglicama. Kazao je da su svi Ukrajinci koji borave u Motelu Plitvice u dobrom zdravstvenom stanju, a zabilježeno je samo nekoliko slučajeva Covida 19 i te su osobe izolirane.

Sada će se raditi na daljnjem razmještaju prognanika i izbjeglica po Hrvatskoj, a onda i na njihovoj integraciji, ukoliko boravak bude dulji.

Premijer Plenković naglasio je kako ukrajinska djeca koja borave u Hrvatskoj trebaju imati mogućnost školovanja.

"Učinit ćemo maksimalne napore da osiguramo tu integraciju i, koliko je moguće, što normalniji i primjereniji život u svim aspektima ljudima koji će doći u Hrvatsku", rekao je.

Na kraju je kazao kako se, nažalost, čini da je ovo tek početak i da će ukrajinskih izbjeglica biti još, naglasivši da su u Hrvatskoj dobrodošli.

Kirilič: Hrvati znaju što je rat, obranili su svoju državu, a mi smo sigurni da ćemo obraniti svoju

Veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj Vasilj Kirilič istaknuo je da se brutalni rat i agresija Rusije na Ukrajinu nastavlja, pri čemu se granatiraju veliki i mali gradovi i civili.

Radi se, dodao je, o načinu zastrašivanja Ukrajinaca, ali i istaknuo kako su Ukrajinci vrlo snažni duhom jer brane svoju zemlju i svoje obitelji.

Sinoć je došlo do tragičnog pokušaja granatiranja najveće nuklearne elektrane u Europi, što se nije dogodilo u povijesti čovječanstva, kazao je veleposlanik Kirilič poručivši kako bi svijet na to trebao odgovoriti snažno, jasno i jedinstveno.

Zahvalio je ovom prilikom hrvatskoj Vladi, prije svega predsjedniku Vlade kojeg je nazvao velikim prijateljem Ukrajine.

Kazao je da su Ukrajinci koji borave u Motelu Plitvice dirnuti vrlo prijateljskim prihvatom u Hrvatskoj, gdje se osjećaju kao kod kuće zbog podrške koju su ovdje dobili.

"Još jednom zahvaljujem hrvatskom narodu. Vi ste doživjeli i znate što je rat. Vi ste obranili svoju državu, a mi smo sigurni da ćemo obraniti svoju", poručio je.