Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 18. 3. 2022.

Potpisan Okvirni sporazum o suradnji Vlade i pravnih fakulteta

Provedba ovog sporazuma značit će otvorenu suradnju na kvalitetnoj osnovi i biti dobar oslonac Vladi u pripremi što boljih zakonskih tekstova i drugih akata", poručio je premijer Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je danas u svečanom potpisivanju Okvirnog sporazuma o suradnji Vlade Republike Hrvatske i pravnih fakulteta u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu te Akademije pravnih znanosti Hrvatske.

U toj je prigodi poručio da je Okvirni sporazum nastao temeljem intenzivnog dijaloga Vlade i pravnih stručnjaka te profesora pravnih fakulteta.

Dodao je kako brojni resori, u pripremi odluka koje dolaze na sjednice Vlade, konzultiraju pravne stručnjake kako bi tekstovi bili što kvalitetniji.

"Poučeni tom dobrom praksom, ali možda nedovoljno strukturiranim sustavom, odlučili smo izraditi ovakav Okvirni sporazum o suradnji, kako bismo na jednom mjestu popisali sve što smo u mnogim slučajevima i dosada radili, a i ono što ćemo raditi u budućnosti", istaknuo je.

Premijer smatra da će se na taj način dobiti izbalansiranu ekspertizu pravnih stručnjaka diljem Hrvatske, poboljšati kvaliteta zakonskih tekstova, a da će profesori, koji su upoznati sa sličnim rješenjima u drugim zemljama, sugerirati najkvalitetnija rješenja u najrazličitijim resorima i oblicima djelatnosti.

Dodao je da će provedba ovoga Sporazuma značiti otvorenu suradnju na kvalitetnoj osnovi i biti dobar oslonac Vladi u pripremi što boljih zakonskih tekstova i drugih akata.

Uz predsjednika Vlade bili su ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.