Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 23. 3. 2022.

Dobrodošlica, solidarnost i prihvat ukrajinskih izbjeglica s dignitetom

Hrvatska želi pomoći ukrajinskom narodu te Vlada poduzima niz djelatnosti, od civilne zaštite do tehničke, humanitarne, vojne i diplomatske pomoći, koje će nastaviti svim sredstvima kojima raspolaže, osobito u humanitarnom smislu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković održao je danas sastanak sa županima, predstavnicima Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i Hrvatske zajednice općina te predstavnicima Međuresorne radne skupine na temu provedbe aktivnosti prihvata i zbrinjavanja izbjeglog stanovništva iz Ukrajine.

Izvijestio je da je, prema posljednjim podacima, u Hrvatsku ušlo 9.357 raseljenih osoba iz Ukrajine, od čega je 4.556 žena, odnosno 48,7%, zatim 1.172 muškaraca, odnosno 12,5%, te 3.629 djece, odnosno 38,8%.

"Sve ovo zahtijeva dobru pripremu i organizaciju. Hrvatska je prije 30-ak godina brinula ne samo o vlastitim prognanicima iz tada okupiranih područja, nakon Miloševićeve velikosrpske agresije na Hrvatsku, nego i o brojnim izbjeglicama iz Bosne i Hercegovine, kao i Hrvatima koji su napuštali Srbiju", rekao je.

Sada, dodao je, djelujemo na temelju tih iskustava, kada smo pokazali veliku solidarnost, a ona se očituje i danas i u potpori javnosti i u političkim stavovima prema ukrajinskom narodu i Ukrajini koja je žrtva agresije.

"To je prijateljski narod koji izrazito pati u ovom trenutku i mi mu želimo pomoći", poručio je.

Otvorena web-stranica na ukrajinskom jeziku »Hrvatska za Ukrajinu« i besplatna telefonska linija 114

Dodao je kako je Vlada u tom kontekstu poduzela niz akcija – od potpore u segmentima civilne zaštite, do tehničke, humanitarne, vojne i diplomatske pomoći te istaknuo da će nastaviti pomagati svim mogućim sredstvima daljnju opstojnost Ukrajine, pogotovo u humanitarnom smislu.

"Hrvatska je bila na pravoj strani i povijesti i međunarodnoga prava i onih vrijednosti koje su utemeljene u našem Ustavu i koje su univerzalne vrijednosti koje dijelimo", poručio je. 

Što se tiče današnjega sastanka, premijer Plenković kazao je kako je njegov cilj rasprava o tome što se može poboljšati u postojećoj strukturi.

Dodao je da je uspostavljena i web stranica Hrvatska za Ukrajinu na hrvatskom i ukrajinskom jeziku koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine, a otvorena je i besplatna telefonska linija – 114.

"Koordinacija kroz civilnu zaštitu, Crveni križ, jedinice lokalne i područne samouprave, osiguravanje zdravstvene skrbi, socijalne skrbi, a kroz institut privremene zaštite govorimo o što lakšoj integraciji Ukrajinaca na hrvatsko tržište rada, o predškolskom odgoju za djecu, o uključivanju u školski sustav", naveo je.

Svi su ti elementi, smatra premijer Plenković, dobro postavljeni i sada se trebaju samo perfektuirati na razini koordinacije središnje vlasti, županija, gradova i općina te svih nadležnih tijela i institucija.

Posebno je važno, istaknuo je, pitanje smještaja te najavio da će se odluka o pokrivanju troškova toga smještaja naći i na današnjoj sjednici Vlade.

"Cijelo vrijeme vodimo cjelovitu, zaokruženu politiku dobrodošlice, solidarnosti i prihvata ukrajinskih izbjeglica s dignitetom jer to je ono što smo dužni napraviti i što želimo učiniti", poručio je.