Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 30. 3. 2022.

Europsko vijeće snažno potiče dogovor o Izbornom zakonu BiH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragana Čovića

Sastanak je, pored ostaloga, obuhvatio teme stanja u regiji, aktualne situacije u Bosni i Hercegovini kao i važnost usvajanja Strateškog kompasa EU-a i zaključaka Europskog vijeća o BiH nakon rasprave na inicijativu Hrvatske.

Plenković i Čović ocijenili su relevantne dokumente usvojene na razini EU-a proteklog tjedna važnim političkim porukama kojima je potvrđena ustavna arhitektura BiH, uz ravnopravnost tri konstitutivna naroda. Ujedno, riječ je o snažnoj podršci čitavoj BiH kao i poticaju EU-a za postizanje dogovora o izbornom zakonu BiH. To je ključan element za stabilnost i funkcionalnost BiH, koja treba nastaviti svoj put prema članstvu u EU i NATO-u.

U svjetlu usvajanja Strateškog kompasa koji je potvrdio stajalište EU-a o ustroju BiH kao zemlje s tri konstitutivna naroda, dr. Čović iskazao je zahvalnost premijeru Plenkoviću na ustrajnom i predanom zalaganju za BiH i hrvatski narod na europskoj i međunarodnoj razini.

Plenković je pozvao sve političke aktere u BiH na nastavak pregovora i poduzimanje dodatnih napora za postizanje dogovora, koji je iznimno važan za budućnost BiH. Istaknuo je da će hrvatska Vlada i diplomacija nastaviti razgovore na svim razinama kako bi u ovoj završnoj fazi pomogli da se postigne politički konsenzus o ograničenoj ustavnoj reformi i o reformi izbornoga zakona u BiH.