Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Karlovac | 29. 4. 2022.

Nastavljamo podupirati razvoj Karlovačke županije

Premijer Plenković sudjelovao je u svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom obilježavanja Dana Karlovačke županije te je potom posjetio novoizgrađen most u Gornjem Pokupju

Čestitavši dobitnicima godišnjih priznanja Karlovačke županije, premijer Plenković se osvrnuo na suradnju Vlade s jedincima lokalne i područne samouprave.

Podsjetio je na redovne sastanke Vlade sa županima koji se odvijaju već pet i pol godina, najavivši da će idući sastanak biti upravo u Karlovcu.

Rekao je kako je prijašnja komunikacija sa županima bila rijetka i tematski nepovezana. "Smatram da je višerazinsko upravljanje Hrvatskom trebalo dobiti određenu formu, ustvrdio je premijer, dodavši da su redoviti sastanci sa županima, članovima Vlade približili određene krajeve Hrvatske, ali i šire otvorila vrata resora i institucija jedinicama lokalne i područne samouprave.

Podsjetio je da se Vladina politika regionalnog razvoja Hrvatske temelji na četiri stupa – redoviti dijalog, funkcionalna decentralizacija, fiskalna decentralizacija i projektna suradnja, dodavši da se rezultati takve politike već sada vide u unaprjeđenju ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske.

Karlovačka županija ugovorila je 440 milijuna eura iz europskih fondova

U tom kontekstu, premijer je pohvalio Karlovačku županiju koja je u proteklih nekoliko godina iz europskih fondova ugovorila 440 milijuna eura za brojne projekte, izdvojivši novoizgrađeni most preko rijeke Kupe koji spaja Karlovac i Ozalj u vrijednosti 53 milijuna kuna i koji, kazao je Plenković, omogućava kvalitetniji teretni promet između Hrvatske i Slovenije.

Rekao je i da je završen odabir izvođača radova za ključni željeznički projekt Hrvatski Leskovac-Karlovac koji treba unaprijediti željezničku infrastrukturu i koji će omogućiti Karlovcu da bude još bolje povezan sa Zagrebom i uopće cijelom mrežom željezničke infrastrukture.

U kontekstu Vladinih ulaganja, premijer je spomenuo i investicije u sustav zaštite Karlovca od poplava, u projekt gospodarenja otpadom te u cestovnu i vodnokomunalnu infrastrukturu.

"Vi ste osjetili da smo uz vas i tako će biti i u budućnosti. Ministri će napraviti velike napore da svi naši prijatelji u Karlovačkoj županiji žive kvalitetnije i bolje", poručio je Plenković.