Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 6. 5. 2022.

Potpisan kolektivni ugovor za javne i državne službe, osnovica raste za 4%

Predstavnici reprezentativnih sindikata zaposlenika javnih i državnih službi potpisali su s Vladom kolektivni ugovor kojim se povećava osnovica plaće, naknada za prijevoz i svota za obavljanje sistematskog pregleda

U prigodnom govoru predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasio je sve viši stupanj povjerenja između Vlade i sindikata kao najveću dobrobit pregovora.

"Bolje se razumijemo, razumijemo međusobna očekivanja i realne mogućnosti. Moramo tražiti zajedničke odgovore za suočavanje s brojnim krizama koje traju ili su tek pred nama", istaknuo je.

Osim toga, vrlo su se brzo složili da socijalni dijalog treba nastaviti, što će se dogoditi u zadnjem tjednu rujna.

"Da vidimo što još možemo učiniti za naše radnike i zaposlenike, razumijem da su očekivanja velika", kazao je Plenković.

»Tri sidra« pomogla su da se učini korak naprijed

Premijer je naglasio da su u pregovorima postojala "tri sidra" - odgovorno upravljanje javnim financijama, podignuti kreditni rejting države i reformski napori za ulazak u područje eura.

"Mislim da nam je to pomoglo da širi okvir naše politike bude dobro prepoznat i koristan za naše građane. Napravili smo korak naprijed", ocijenio je premijer.

U mandatu ove vlade osnovica plaće povećana je za ukupno 23%

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi Marin Piletić kazao je nakon potpisivanja ugovora da je u mandatu ove Vlade osnovica plaće povećana za ukupno 23 posto.

Sada će se osnovica podići za četiri posto, te će od svibnja iznositi 6286,29 kuna. Također je ugovorena visina naknade prijevoza po prijeđenom kilometru od 1,35 kuna i povećan iznos za sistematske preglede s 500 na 1200 kuna.

"Kroz ugovorena povećanja prava poboljšat će se položaj gotovo 240.000 zaposlenih u državnim i javnim službama", ustvrdio je Piletić.

Također je dogovoren dodatak na plaću od pet posto za završen poslijediplomski specijalistički studij. "To do sada naš sustav nije prepoznao, ovo je još jedan dokaz dodatnog vrednovanja obrazovanja i usavršavanja", kaže ministar.

Predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjih školama Hrvatske Nada Lovrić istaknula je važnost kolektivnog ugovora za sve zaposlene u javnim i državnim službama.

Pohvalila je što Vlada prvi put na mogući znak krize javnim i državnim službenicima nije odmah smanjivala plaće i prava, već upravo suprotno.

Izvor: Hina/Vlada