Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 7. 5. 2022.

Povjerenje kreditnih agencija potvrđuje da smo na dobrom putu

Najnovija ocjena kreditne agencije Fitch potvrdila je investicijski kreditni rejting Hrvatske razine BBB s pozitivnim izgledima za rast, što je poruka gospodarske stabilnosti Hrvatske u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu

Za vrijeme aktualne vlade preokrenut je trend, te je u siječnju 2018. agencija Fitch vratila Hrvatskoj kreditni rejting na BB+, te potom u lipnju 2019. na BBB-. U ocjeni agencije Fitch, od 13. studenog 2021. investicijski rejting je podignut za još jednu stepenicu više, na BBB, i to s pozitivnim izgledima za rast.

"Povjerenje međunarodnih agencija za dodjelu kreditnog rejtinga pokazuje da je Hrvatska nakon snažnog gospodarskog oporavka u 2021. i dalje na dobrom putu. Provedbom strukturnih reformi kao i daljnjim korištenjem europskih sredstava, nastavljamo poticati gospodarski rast. Usto, kao i u svim krizama s kojima smo se suočili, Vlada snažno stoji iza građana i paketom mjerama nastoji pomoći u ublažavanju rasta cijena energenata i inflatornih pritisaka. Članstvo u europodručju iduće godine donijet će brojne koristi hrvatskim građanima i gospodarstvu, a ujedno će Hrvatskoj pomoći da bude otpornija na krize", izjavio je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Pozitivni izgledi budućeg kretanja rejtinga temelje se i na uvjerenju da će Hrvatska biti u poziciji da 1. siječnja 2023. preuzme euro kao valutu, s obzirom na to da ispunjava kriterije i reformske mjere u okviru ERM II mehanizma. Fitch drži vrlo izglednim pozitivan ishod procjene ispunjenja kriterija za članstvo Hrvatske u europodručju u ovoj godini.

Fitch stopu rasta BDP-a u 2022. procjenjuje na 3,3% (što je više od prognoze Ministarstva financija od 3%) te očekuje ubrzavanje rasta BDP-a na 3,7% u 2023., na što bi utjecao i rast investicija uslijed korištenja EU sredstava.