Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Gospić | 23. 5. 2022.

Hrvatske će regije do 2030. dosegnuti prosjek razvijenosti u Europskoj uniji

Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću uručena je u Gospiću povelja počasnog građanina Ličko-senjske županije

U govorui na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Ličko-senjske županije o razvojnim iskoracima te županije, Plenković je rekao da je ona u procesu decentralizacije u zadnje tri godine postala funkcionalno snažnija, svoj je fiskalni kapacitet osnažila sa 78 posto, a, kako je rekao, snažna je i projektna suradnja županije i vlade.

Istaknuo je, između ostaloga, da je sredstvima državnog proračuna u pandemijskoj krizu u toj županiji spašeno 5.000 radnih mjesta kod 1.144 poslodavaca.

Premijer je nabrojao i strateške uspjehe ove Vlade, poput približavanja Šengenu i Eurozoni, te je istaknuo da je "danas Hrvatska u potpunosti izašla iz makroekonomskih neravnoteža", što je nazvao "izuzetnim postignućem".

"Opstali smo i izdržali u vremenu neviđenih kriza s kojima smo se susreli i sada nalazimo rješenja zajednički ili samostalno za ublažavanja posljedica ove energetske krize", kazao je Plenković.

Plenković je izrazio i suosjećanje s ukrajinskim narodom i poštovanje i simpatije prema Ukrajini, te se nakon svečane sjednice fotografirao s nekoliko desetaka ukrajinskih izbjeglica smještenih u Korenici, a koji su se u program uključili glazbenom točkom iz svoje kulturne baštine.

Veleposlanik Ukrajine u RH Vasyl Kirilič zahvalio se Hrvatskoj i Ličko- senjskoj županiji što su ovdje Ukrajinci koji su morali napustiti svoju domovinu primljeni "na domaćinski način"

Za podizanje digniteta hrvatskih branitelja županijsko javno priznanja dobio je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved. On je u govoru zahvale Dan županije čestitao svim stanovnicima.

"Ovo priznanje doživljavam i kao zahvalu za podršku projektima, uz potporu Vlade RH. Nastavit ćemo ih, kako izgradnju memorijalnih centara Domovinskog rata i veteranskih centara, a u perspektivi su i ustanove za stalni boravak hrvatskih branitelja koji su u potrebi", rekao je Medved i najavio gradnju takve ustanove i u Ličko-senjskoj županiji.

Župan Ernest Petry rekao je da je svima u županiji zadatak izdignuti je na razinu koju zaslužuje, da postane prepoznatljiva i konkurentna, a za to je potreban optimizam i zajedništvo županije s Vladom i s drugim županijama.

"To je taj novi hrvatski suverenizam, koji sve okuplja, koji svakoga uvažava i sa svima surađuje, koji nije isključiv i koji je do kraja posvećen ostvarenju današnjih nacionalnih ciljeva", rekao je župan Petry.

Izvor: Hina/Vlada