Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 27. 5. 2022.

Domovinski rat temelj je naše države, iz njega je izrasla snažna vojska

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u Svečanoj akademiji povodom Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 31. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske

Govor predsjednika Vlade u toj prigodi, nakon uvodnih pozdrava, donosimo u cijelosti:

Dame i gospodo,

nalazimo se u izrazito turbulentnom trenutku za sigurnost, ne samo Hrvatske, Europe, nego i svijeta.  Brutalna ruska agresija na Ukrajinu prekršila je sve norme međunarodnoga prava, porušila sve vrijednosti međunarodnog poretka koje Hrvatska dijeli.

Ona nas upozorava da je pitanje sigurnosti, pitanje jačanja obrambenih sposobnosti i dalje ključno, premda smo sada, više od 27 godina od okončanja Domovinskog rata, i više od 70-ak godina od kraja Drugog svjetskog rata.

U ovakvim globalnim okolnostima Hrvatska pokazuje solidarnost s prijateljskim ukrajinskim narodom, narodom koji u ovom trenutku brani svoju slobodu, ali brani i demokratske europske i univerzalne vrijednosti iza kojih svi stojimo.

I upravo u ovakvim okolnostima važno je prisjetiti se značaja i uloge Hrvatske vojske u proteklih nešto više od 30 godina hrvatske samostalnosti.

Domovinski rat temelj je hrvatske države i slobode

Iznikla iz Zbora narodne garde, iz hrvatske policije, dragovoljaca Domovinskog rata, Hrvatska vojska, predvođena u tim presudnim godinama za hrvatski narod, kada smo ostvarili stoljetni san o svojoj državi, samostalnosti i slobodi, prvim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom, uz podršku hrvatskoga naroda i herojsku hrabrost hrvatskih branitelja, je ne samo oslobodila privremeno okupirana područja, nego i izrasla u snažnu, ozbiljnu vojsku koja je danas dio i Sjevernoatlantskoga saveza, i to Hrvatske kao pouzdane saveznice, i vojsku koja je dio Europske unije u kojoj surađujemo s našim partnerima.

Upravo su ta postignuća Hrvatske vojske u jedinstvenim, neponovljivim i unikatnim '90-im godinama ključ za brojne mlade hrvatske vojnike i vojnikinje koji odlučuju obavljati svoj životni izbor i profesionalni poziv vojnikinja i vojnika.

I stoga jutros, kada smo krenuli obilježavati ovaj važan dan, kada smo bili na Mirogoju i odavali počast poginulim hrvatskim braniteljima uvijek mislimo na njihov snažan doprinos današnjoj slobodi. I stoga i jesmo zahvalni, ne samo deklarativno, nego to činimo u pogledu politika koje vodimo, zakona koje donosimo, proračunskih sredstava koje osiguravamo i mjera koje poduzimamo.

Domovinski rat temelj je hrvatske države, temelj je naša slobode, temelj je svega onoga što danas uživamo.

Hrvatska država i Vlada bit će uvijek uz svoje heroje

To govorim i danas, u okolnostima kada smo se susreli i s pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz vremena oslobodilačke operacija Oluja.

S pilotima koji su, kako možemo čitati u medijima, predmetom potencijalnih optužnica koje bi Tužilaštvo u Srbiji željelo podići protiv njih.

Mi smo im danas vrlo jasno, uime hrvatske Vlade, kazali kako imamo mehanizme da zaštitimo, ne samo njih, kao jedne od ključnih aktera u tim oslobodilačkim operacijama u vremenu Domovinskog rata, nego da kroz poduzimanje i pravnih, ali i političkih čvrstih i snažnih koraka zaštitimo i dignitet Domovinskog rata.

To je politika hrvatske Vlade, to će biti temelj onoga što ćemo činiti, kao što smo učinili i prošle godine, kada su slične zamolbe i zahtjevi za pravnom pomoći došle u vezi generala i zapovjednika oslobodilačke vojno-redarstvene operacije Bljesak.

Hrvatska država i hrvatska Vlada bit će uvijek uz svoje heroje.

Stavili smo u fokus hrvatskoga vojnika, vratili vojsku u gradove u kojima je nije bilo

Dame i gospodo,

mi smo u proteklim godinama radili ozbiljne iskorake na snaženju sposobnosti Hrvatske vojske. Stavili smo u fokus hrvatskoga vojnika, osigurali da njegova materijalna prava, uvjeti života i rada budu bolji i kvalitetniji nego što je to bilo ranije.

To smo činili svjesni da je dostojanstvo hrvatskoga vojnika ključ, ključ koji se reflektira u ovoj rečenici koju su nagrađeni danas, kojima iskreno čestitam, tako ponosno i glasno artikulirali - domovini vjerni!

Domovini vjerni podrazumijeva da je i država tu uz hrvatske vojnike, da se osjećaju dobro, da imaju mogućnosti razvoja, da je njihov život, da je njihov dom i da je njihova obitelj također u fokusu naše politike.

Stoga smo u proteklim godinama i vratili Hrvatsku vojsku među hrvatski narod, vratili je u one gradove u kojima je nije bilo.

Sve su to bile promišljene odluke, odluke s ciljem i smislom da olakšamo život hrvatskim vojnikinjama i vojnicima.

Ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju Hrvatske vojske

A to ćemo činiti i dalje. Ulagat ćemo kroz povećana proračunska sredstva, ne samo u infrastrukturu naših obrambenih sposobnosti, nego i u njenu modernizaciju.

Uoči razgovora s admiralom Bauerom, a i uoči kontakata koje sam imao u Davosu ovoga tjedna, gledao sam postotke i brojeve našeg ulaganja u Hrvatsku vojsku.

Proračun Ministarstva obrane je sada na 7,6 milijardi kuna - milijardu eura. To je najveći proračun Ministarstva obrane nakon dugo, dugo vremena. On pokazuje da smo uložili velika sredstva upravo u onaj dio koji se zove modernizacija.

Naravno da je tu najveći i najsnažniji projekt ulaganja u nabavu višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Na taj način osnažit ćemo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo najmodernijim suvremenim zrakoplovima koji su u ovom trenutku ono što i francusko ratno zrakoplovstvo ima i koristi kao zadnje i najbolje što je njihova tehnologija dala.

Nastavljamo snažiti obrambene sposobnosti

Ta činjenica da ćemo kroz manje od dvije godine imati sposobnost i obrazovanje hrvatskih pilota i svih drugih dijelova Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji će proći odgovarajuću obuku, osnažit će našu sigurnost, djelovati će odvraćajuće, a ujedno omogućit će nam da dajemo snažniji doprinos nego sada u različitim međunarodnim misijama u kojima mnogi od vas sudjeluju ili su sudjelovali u godinama koje su iza nas.

I ovoga tjedna vidjeli ste da su Sjedinjene Američke Države, kroz okvir naše postojane, ozbiljne, partnerske suradnje, dostavile i dva nova helikoptera Black Hawk, uz dva koja već imamo. I to je još jedan doprinos jačanju naše sposobnosti.

Mi smo do sada realizirali i nabavu besposadnih zrakoplovnih sustava. Također, donijeli smo odluke o nabavi, opremanju i aktivnostima u hrvatskoj tvornici Đuro Đaković, vezane za modernizaciju 89 borbenih vozila Bradley.

Naši planovi za snaženje Hrvatske ratne mornarice i obalnih ophodnih brodova dio su ulaganja u Hrvatsku vojsku i u naše sposobnosti.

Naravno da ćemo u vremenima promijenjenih tehnoloških okolnosti, ratovanja, prijetnji, korištenja cyber prostora za sve ono što se danas događa kada netko odluči kršiti međunarodno pravo, snažiti i te aspekte sposobnosti Hrvatske vojske.

Cijenimo doprinos Hrvatske vojske u zadaćama koje nisu vojne

Siguran sam da će svatko od vas u domeni svoje nadležnosti, svojih odgovornosti davati snažan doprinos da Hrvatska bude sigurnija, da bude snažnija nego što je to bila prije, a inspirirana postignućima onih koji su dali najviše za Hrvatsku – branitelja u Domovinskom ratu.

Na tom tragu, zahvaljujem vam na svemu što radite. Budite uvjereni da je hrvatska Vlada uz Hrvatsku vojsku, uz jačanje naših sposobnosti.

Ono što smo činili do sada potvrđuje naše opredijeljene kroz strateške dokumente koje smo usvajali.

Cijenimo vaš doprinos i u drugim zadaćama koje nisu samo vojne, poput participiranja u širim naporima hrvatskih vatrogasaca, primjerice u protupožarnoj zaštiti, ali i u drugim okolnostima kada Hrvatska vojska pridonosi boljitku hrvatskih građana podržavajući civilnu zaštitu, podržavajući policiju, podržavajući druge službe poput prirodnih nepogoda i katastrofa koje smo, nažalost, u proteklom vremenu imali puno.

Hrvatska će i dalje biti pouzdana članica Sjevernoatlantskog saveza, odgovorna partnerica u Europskoj uniji, jačat će bilateralne odnose, vodit će računa o svojoj sigurnosti, vodit će računa o sigurnosti u nama susjednim zemljama, a to ćemo činiti upravo stoga što smo odgovorni i što se možemo pouzdati u hrvatske vojnikinje i vojnike.

Čestitam vam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske i hvala vam što smo danas sa vama ovdje u Ministarstvu obrane.