Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Rotterdam | 1. 6. 2022.

Ukrajina zaslužuje status kandidata za članstvo u Europskoj uniji

Premijer Andrej Plenković poručio je na kongresu Europske pučke stranke da EPP treba biti vodeća politička snaga u osudi i sankcioniraju Rusije

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u 27. kongresu Europske pučke stranke u Rotterdamu.

Zahvalio je bivšem predsjedniku EPP-a Donaldu Tusku na svemu što je učinio za EPP i Europsku uniju, podržao njegove težnje na domaćem planu te čestitao Manfredu Weberu na izboru za novog predsjednika EPP-a.

Od zadnjeg Kongresa EPP-a u Zagrebu prije dvije i pol, istaknuo je, ništa više nije isto, s obzirom da se svijet suočio s izazovima i globalnim krizama bez presedana.

Pandemija Covida-19, zdravstvena kriza koja je prouzročila ekonomsku i financijsku krizu, promijenila je naš način života, kazao je, ugrozila radna mjesta, poslove i egzistenciju.

Ali, na tu je krizu Europska unija odgovorila čvrsto – imali smo veliki problem i stvorili veliki odgovor.

Instrument EU iduće generacije pomogao je građanima, zemljama članicama i njihovim vladama da riješe veliki problem s kojim su bile suočene.

Sinergija europske razine i razine država članica pokazala je nezaobilaznu i nezamjenjivu ulogu države u krizama takve magnitude.

"Pokazali smo jedinstvo i brzu i učinkovitu reakciju", poručio je.

Solidarnost s Ukrajinom, osuda ruske agresije

I čim je ta kriza riješena, istaknuo je, dogodila se brutalna ruska agresija na Ukrajinu, koja nije samo vojna,  koja krši sve principe međunarodnog prava, nego je i agresija i negacija ukrajinske nacije i identiteta.  

"Mi, kao EPP, pokazujemo našu solidarnost, podršku i suosjećanje s ukrajinskim narodom koje se bori za slobodu i za europske vrijednosti za sve nas. Hvala im na tome", poručio je.

Smatra da EPP treba biti vodeća politička snaga u osudi ruskih akcija, nametanju sankcija, netoleriranju politika kojima se krši sve za što se zalažemo.

Pozvao je da se Ukrajinu nastavi podržavati politički, diplomatski, financijski, ekonomski, humanitarno i vojno.

Hrvatska podržava europske težnje susjednih zemalja

Premijer Plenković smatra da Ukrajina zaslužuje kandidacijski status u Europskoj uniji koji bi uskoro mogla i dobiti te ističe da bi ta gesta bila još jedan ispravan moralni izbor u ovoj krizi. 

"Podržat ćemo da se Ukrajini da kandidacijski status za članstvo u EU u lipnju na Europskom vijeću. Ukrajinci to očekuju, Ukrajinci to zaslužuju i ta simbolička gesta EU-a bit će još jedan ispravan i moralan izbor u ovoj krizi bez presedana", istaknuo je.

Ponovio je da Hrvatska podržava europske težnje drugih zemalja, spomenuvši Gruziju, Moldaviju, Kosovo te susjednu Bosnu i Hercegovinu.

"Voljeli bismo da se u tom procesu riješi pitanje ustavne i izborne reforme u Bosni i Hercegovini kako bi sva tri konstitutivna naroda bila jednako tretirana i osjećala se dobro i ugodno", istaknuo je.

Govoreći o Hrvatskoj, istaknuo je da se nalazi u procesu dublje integracije u Europsku uniju – članstva u eurozoni i schengenskom prostoru – koja bi se trebala ostvariti ove godine.

Naglasio je da je na ispunjenju tih ciljeva njegova Vlada naporno radila tijekom zadnjih šest godina kako bi ispunila sve potrebne kriterije te očekuje od partnera u Europskoj uniji da odluke o hrvatskom članstvu donesu u sljedećih nekoliko mjeseci.

Jačanje europske obrane

Premijer je pozvao kolege najveće grupacije u Europskom parlamentu da EPP do europskih izbora 2024. postane lider demografske revitalizacije, borbe protiv klimatskih promjena i digitalne revolucije.

Apelirao je i na jačanje europske obrane. "Nema sumnje da komplementarnost NATO-a i EU-a treba biti naš prioritet", poručio je.

Na kraju je poručio da na idućim europskim izborima stranke EPP-a trebaju pokazati svojim biračima da su pouzdane, da na njih mogu računati u najvećim izazovima, jer politička obitelj koja je, kako je kazao, izgradila Europsku uniju, to treba biti i u budućnosti.

"Trebamo dobiti povjerenje, pokazati smjelost, odlučnost i odvažnost kako bi EPP na izborima 2024. ponovno osvojila većinsku potporu europskih birača", zaključio je.