Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Solun | 10. 6. 2022.

Snažna podrška brzom proširenju EU-a na jugoistok Europe

Predsjednik Vlade Plenković sudjelovao je u solunskom sastanku na vrhu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi, u čijem je žarištu bila osuda ruske agresije i podrška Ukrajini

Hrvatska želi investirati u plinovode i naftovode kako bi iskoristila svoj geostrateški položaj u novim okolnostima, izjavio je danas premijer Andrej Plenković u Solunu, gdje sudjeluje u susretu Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP).

Čelnici trinaest država članica SEECP-a – Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Kosova, Moldavije, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije i Turske – okupili su se danas u Solunu, na kraju grčkog predsjedanja tom organizacijom koje će preuzeti Crna Gora.

Sastanku se pridružio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a u večeri koju je nakon sastanka  priredio grčki premijer Kiriakos Micotakis sudjelovao je i njemački kancelar Olaf Scholz, koji je na turneji po glavnim gradovima Balkana.

Članice SEECP-a Solunskom su deklaracijom ponovno izrazile potporu europskoj perspektivi država jugoistoka Europe, naglasivši pritom važnost reformi i europskih vrijednosti te jačanja međusobne ekonomske, infrastrukturne, političke i obrazovne povezanosti. Osuđena je ruska invazija na Ukrajinu, a velik dio deklaracije posvećen je energetskoj krizi koju je potaknuo taj čin Moskve.

Modernizirat ćemo i proširiti LNG-terminal

"Hrvatska je u dobroj poziciji s obzirom na činjenicu da je investirala u LNG-terminal na Krku, otvoren prije godinu i pol, koji je funkcionalan i koji ćemo sada dodatno modernizirati i povećati mu kapacitet", rekao je Plenković.

"Želimo također investirati u naše plinovode i naftovode kako bi Hrvatska iskoristila svoj geostrateški položaj u novim okolnostima na najbolji mogući način, osigurala dovoljno plina i nafte za svoje potrebe, ali isto tako i za niz država dosad potpuno ovisnih o ruskim fosilnim gorivima", dodao je hrvatski premijer.

Trinaest članica rezolucijom je pozvalo na ubrzanje tranzicije na održive izvore energije, no i zaključilo da je prirodni plin "ključan izvor energije u dogledno vrijeme", dok se ne razvije "zelena tehnologija", te da LNG-terminali i povezanost plinovodâ stoga imaju ključnu važnost.

"Južni plinski koridor, istočni Mediteran, rezerve iz Crnog mora i izvedive rute transporta rješenje su za energetske potrebe jugoistoka Europe, zajedno s ukapljenim plinom raznih međunarodnih dobavljača", stoji u rezoluciji.

Dokument se time između ostalog referira na sustav plinovoda koji iz Azerbajdžana doprema plin do Italije preko Gruzije, Turske, Grčke i Albanije. Na njega bi se, kao i na nalazišta plina u dva mora, trebale priključiti zemlje zapadnog Balkana i Hrvatska.  Zemlje jugoistoka Europe smatraju da Europska unija može pomoći jačanju energetske stabilnosti tog dijela kontinenta financiranjem infrastrukture.

Podrška proširenju Europske unije

Kao i na svakom skupu SEECP-a, formata osnovanog 1996. godine koji se smatra najvažnijim forumom za poboljšanje suradnje na jugoistoku Europe, jedna od glavnih tema bio je proces brže integracije i proširenja Europske unije na države zapadnog Balkana.

"Želimo da taj proces bude strukturiran, kvalitetan i dobar, ali da se na tom putu svi drže postavljenih kriterija. Dobro je što je ovdje danas predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i njemački kancelar Olaf Scholz", što predstavlja podršku jugoistoku kontinenta s vrha europske politike, rekao je hrvatski premijer.

Razgovor s Michelom o izbornoj reformi u Bosni i Hercegovini

Plenković se na rubu susreta kratko sastao s predsjednikom Europskog vijeća Michelom uoči posjeta čelnika političkih stranaka Bosne i Hercegovine Bruxellesu u nastavku na njegov posjet Sarajevu.

Premijer Plenković naglasio je pritom da se samo izbornom reformom može uspostaviti puna ravnopravnost triju konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini. "To je pitanje koje se mora riješiti. Mi smo zemlja koja je prijatelj, susjed BiH, prva koja želi da ona ide naprijed", rekao je premijer. "Upućeni smo jedni na druge i normalno da takav odnos zahtijeva jednu iskrenu, kvalitetnu, partnersku suradnju i rješavanje temeljnih pitanja", dodao je Plenković.

Izvor: Hina / Vlada