Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 11. 6. 2022.

Nastavljamo zajedno i odvažno raditi za boljitak Hrvatske

U Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održan je XIX. Opći sabor HDZ-a, na kojemu su izabrani novi članovi predsjedništva i nacionalnog odbora HDZ-a te su usvojene izmjene statuta

HDZ je u četvrtom desetljeću najsnažnija stranka

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u subotu je na 19. općem saboru HDZ-a poručio kako je HDZ, 33 godine od osnivanja, i dalje najsnažnija i najveća politička snaga u Hrvatskoj, na što svi članovi stranke mogu biti ponosni.

Podnoseći izvješće o radu od posljednjeg sabora stranke, Plenković je pred oko 2 000 okupljenih u KD "Vatroslava Lisinskog" rekao kako su protekle četiri godine bile izrazito izazovne za hrvatsku državu, hrvatski narod, sve građane, Europu, cijeli svijet, referirajući se na razdoblje "najveće zdravstvene krize", pandemije koronavirusa.

Hrvatska je, dodao je, uz to doživjela i dva velika potresa – u Zagrebu i na Banovini, s enormnim materijalnim štetama, a uslijedio je i "globalni tektonski poremećaj", brutalna ruska agresija i invazija na Ukrajinu.

"Sve je to dovelo do niza povezanih paralelnih i povezanih kriza – energetske, prehrambene i sigurnosne i humanitarne. Stoga je današnji opći sabor, kad sagledamo globalni, europski i nacionalni trenutak vrlo bitan za formiranje stajališta HDZ-a o svim ključnim pitanjima za budućnost u naše stranke i naše domovine", rekao je.

Danas je prigoda da se osvrnemo na naša postignuća, predstavimo novi Program, usvojimo izmjene Statuta i jasno artikuliramo prioritete u razdoblju pred nama, dodao je predsjednik HDZ-a.

"Danas s ponosom možemo utvrditi da je HDZ, za koji dan 33 godine od osnivanja, i dalje, zahvaljujući vama, i zahvaljujući kontinuiranoj potpori hrvatskog naroda najsnažnija i najveća politička snaga u Hrvatskoj. Na to možemo i trebamo biti ponosni", poručio je.

Uporište za ovu potporu su naši rezultati i program, ali i svježi smjer stranke, dodao je, koji će odgovoriti na još odvažniji, angažiraniji i djelotvorniji način kako riješiti krize i izazove s kojima se Hrvatska susreće u četvrtom desetljeću samostalnosti.

Hrvatska stoji uz svoje heroje

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je da "Hrvatska stoji uz svoje heroje" pa neće prihvatiti da Srbija procesuira hrvatske branitelje, referirajući se na optužnice iz Srbije protiv četiri vojna pilota.

S obzirom na određene inicijative i zahtjeve koji prema Hrvatskoj dolaze, prošle godine vezano uz operaciju Bljesak, a ove godine vezano uz operaciju Oluja, rekao je Plenković, Hrvatska ne prihvaća da Srbija, koja sama sebi daje tzv. kvazi-univerzalnu nadležnost, procesuira ljude koji nisu njezini državljani za navodna kaznena djela koja nisu počinjena na njezinom teritoriju.

"Hrvatska se branila u Domovinskom ratu, branila se od agresije velikosrpskog Miloševićevog režima pa sigurno Vlada i HDZ neće dopustiti da 27 godina nakon pobjede u Domovinskom ratu tužiteljstvo, bilo da je riječ o BiH ili Srbiji, diže optužnice protiv hrvatskih zapovjednika, generala ili pilota. Hrvatska država i svi mi stojimo uz naše heroje", poručio je Plenković uz pljesak i povike okupljenih.

Posebna zahvala Tuđmanu

U govoru je posebnu zahvalu uputio prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu "na viziji, snazi, mudrosti, odlučnosti i umješnosti" da predvodeći hrvatski narod uz hrvatske branitelje ostvari samostalnu Hrvatsku, u čemu je HDZ imao ključnu ulogu.

"Danas i mi djelujemo na temelju njegove političke doktrine", istaknuo je Plenković u svom govoru.

Obraćajući se članovima stranke naglasio je kako je HDZ jak onoliko koliko je jak svatko od njih, sukladno odgovornosti, stručnosti i poduzetnosti.

"Zato svim našim članovima želim zahvaliti na svakodnevnom požrtvovnom radu na dobrobiti Hrvatske u svakoj općini, gradu i županiji. Svaki vaš napor jednako je vrijedan bez obzira na kojoj razini odgovornosti i upravljanja u Hrvatskoj netko radi", rekao je.

To pokazuje snagu HDZ-a, koji je jedina politička stranka koja je prisutna i dobiva povjerenje u svim krajevima Hrvatske, kaže Plenković.

Posebno je zahvalio utemeljiteljima stranke, obiteljima onih čiji su članovi poginuli ili stradali u Domovinskom ratu te hrvatskim braniteljima, vojnicima, policajcima, dragovoljcima, "svima koji su dali život za našu slobodu".

Čvrsto na desnom centru

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković poručio je HDZ politički pozicioniran na desnom centru i ne da se ucjenjivati te naglasio važnost političke stabilnosti i nastavka provođenja uključive, tolerantne, proeuropske orijentirane Hrvatske.

Podnoseći izvješće o radu HDZ-a od posljednjeg sabora, održanog prije četiri godine, Plenković je istaknuo da je stranka programski usidrena na političkom prostoru desnog centra, a to je, rekao je, upravo ono mjesto na političkom spektru gdje je HDZ postavio njezin utemeljitelj, prvi predsjednik Franjo Tuđman.

U govoru se posebno referirao na predsjedničke izbore 2019. godine kada njihova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović nije obnovila svoj predsjednički mandat.

Bilo je pokušaja da se HDZ destabilizira

Ključni razlog za to, istaknuo je, leži u činjenici da su u političkom smislu protiv Grabar-Kitarović radile dvije struje – ujedinjena ljevica, ali i stranke koje su desnije na političkom spektru te naglasio da o njemu treba voditi računa pri sklapanju koalicija na lokalnoj razini.

"Upravo s ciljem da baš ona ne bude izabrana, a tada su naši navodni prijatelji po svjetonazoru doveli na vlast kandidata ljevice za kojeg danas mnogi ljevičari žale što su za njega glasali", rekao je.

To su važni politički fenomeni, o njima moramo voditi računa i razumjeti da je i to bio dio pokušaja da se destabilizira HDZ, da se ti rezultati kasnije preliju i na parlamentarne izbore, naglasio je.

No, to im nije uspjelo, istaknuo je rekavši kako je razlog tome pobjeda tima "Odvažno za Hrvatsku" na unutarstranačkim izborima 2020., a nakon toga i pobjeda na parlamentarnim izborima na kojima je HDZ osvojio 66 mandata – rezultat kakav do tada HDZ nije ostvario.

"Bilo je boljih rezultata u vrijeme predsjednika Tuđmana, ali tada je bio drugi izborni sustav", rekao je Plenković te zahvalio svima u stranci koji su dali doprinos toj velikoj pobjedi.

Trebao nam je tada samo jedan dan, podsjetio je, da nakon izbora formiramo stabilnu parlamentarnu većinu te rekao da se ne smije zaboraviti da HDZ u koaliciju nije išao s onima koji su ga pokušali ucjenjivati.

"HDZ se ne da ucjenjivati", poručio je te dodao da je HDZ nakon toga nastavio s politikom koja je sigurna, samopouzdana, uključiva, tolerantna, politika proeuropski orijentirane Hrvatske, koja omogućuje da Hrvatska napreduje.

Povjerenje partnera u parlamentarnoj većini

Istaknuo je i da je HDZ demonstrirao snagu i na prošlogodišnjim lokalnim izborima, a istovremeno je radio i na međunarodnoj afirmaciji HDZ-a o čemu, rekao je, svjedoče bitne funkcije koje članovi HDZ-a imaju na najvišim i najodgovornijim dužnostima u europskim institucijama.

U govoru je posebno naglasio važnost političke stabilnosti te rekao kako stalno postoje napori da HDZ "netko dovede u šah, škare, kontradikciju, retoričku destabilizaciju".

"Ali u tome ne uspijevaju i neće uspjeti", poručio je. Jer, kako je rekao, s našim partnerima u parlamentarnoj većini imaju ključnu pretpostavku – povjerenje.

"Oni vjeruju nama, a mi smo poklonili povjerenje njima. Bez toga nema političke suradnje s drugim strankama koje nekad imaju i drukčije svjetonazore i politički pristup i filozofiju. Ali, nalazimo zajedničko rješenje iza kojeg smo stali u programu Vlade i zajednički rješavamo temeljna pitanja. I upravo stoga realiziramo brojne strateške ciljeve", rekao je.

Bez političke stabilnosti ne bi bilo LNG-a, Pelješkog mosta, rafala, europskih sredstava

Istaknuo je pritom, uz stalo, skori završetak Pelješkog mosta, ulazak u europsko područje, ulazak u schengenski prostor, nabavu višenamjenskih borbenih aviona.

"Da nema političke stabilnosti ne bismo danas imali plutajući terminal za ukapljeni prirodni plin i time osigurali opskrbu plinom na način da ne ovisimo o ruskim energentima", istaknuo je.

Sve to osiguravamo zato jer provodimo naš program "Sigurna Hrvatska" koji jamči socijalnu i razvijenu, zdravu, solidarnu i pravednu Hrvatsku.

Stoga, istaknuo je, u vrijeme pandemije nije došlo ni do ugroze egzistencije hrvatskih obitelji, ni vala otpuštanja ni vala stečaja.

"To se nije dogodilo slučajno. Dogodilo se političkim odabirom naše vlade, našim mjerama, pravovremenim aktivnostima za svakog hrvatskog čovjeka i svako radno mjesto", rekao je.

HDZ neće dopustiti da mu lijepe etiketu izdajica Hrvata u Bosni i Hercegovini

U izvješću koje je podnio pred izaslanicima sabora, Plenković je naglasio da će HDZ nastaviti ideološki djelovati kao domoljubna, demokršćanska, državotvorna stranka bez obzira na to što im drugi lijepe etikete.

"Gledam kako su uspjeli iz jedne sasvim normalne rečenice u programu stvoriti gotovo pa neki problem. Nema tu problema, mi dobro znamo koje su kršćanske vrijednosti koje dijelimo i živimo", rekao je.

Ali, dodao je, isto tako smo moderna, suvremena stranka - stranka koja poštuje druge.

"Nerijetko smo žrtva brutalnih i agresivnih etiketa", kazao je - za dio agresivnih i ne uvijek pristojnih na ljevici članovi HDZ-a bit će "korumpirani lopovi", a na desnici će reći "da su izdajnici npr. prema Hrvatima u BiH".

Optužbe da je HDZ izdajnik prema Hrvatima u BiH pokazuju "namjere da prije svega našteti Hrvatima u BiH, da se našteti HDZ-u u BiH, da se našteti Hrvatskom narodnom saboru u BiH i da našteti HDZ-u u Hrvatskoj", dodao je.

Poručio je da HDZ neće dopustiti da mu lijepe etikete i pozvao stranačke kolege da odbijaju etikete jer one ostaju i stigmatiziraju, naročito kod mladih ljudi.

"Mladi ne čitaju izvore, čitaju rezimee s interneta. Prisiljeni su slušati ono što im nekakav program i algoritam šalju na mobilni telefon, to nije dobro" , upozorio je.

Drži kako se stvaraju generacije koje su u riziku poremećaju pažnje zbog mobitela, nemaju dovoljno "filtera" i temelja, a onda nastupaju manipulanti.

"Tu onda moramo mi nastupiti, političkom pedagogijom i tumačenjem, objašnjavanjem, radom i zalaganjem. Na tome moramo puno raditi jer o tome ovisi budućnost hrvatskog identiteta, kulture, tradicije, privrženosti vjeri".

Slava Ukrajini!

Osvrnuo se u govoru i na rusku agresiju na Ukrajinu, koja je promijenila način na koji svijet funkcionira.

"Vidjeli smo kako jedna velika sila može napraviti poteze suprotne međunarodnom pravu, suprotne svim načelima globalnog upravljanja, izvršiti agresiju, invaziju na susjednu joj zemlju, suverenu članicu UN-a", rekao je Plenković.

A HDZ je stranka, naglasio je, koja razumije bitne procese, razlikuje dobro od zla i dobro vidi što se zbiva i temeljem teškog hrvatskog iskustva u Domovinskom ratu ima brz refleks solidarnosti.

Potpora koju smo dali Ukrajini nije sračunata nego principijelna, u humanitarnom, političkom, diplomatskom, financijskom i vojnom pogledu i takva će i ostati, kazao je i poručio: Slava Ukrajini.

"Lijepe nam i etiketu "izdajnika" prema Hrvatima u BiH. Zajedno, odbijmo te laži i napade! Naše zajedništvo bit će najbolji odgovor i na sve buduće nasrtaje, kojih će biti sve više i više kako se približava "superizborna" 2024. godina. Tada ćemo s ponosom reći što smo u osam godina učinili za Hrvatsku i tražiti povjerenje za novi mandat - povijesni treći za HDZ i Hrvatsku. Ove krize su nas ojačale, pokazale su što je na cijeni. Cijene se vodstvo, pouzdanost i rješenja, što smo kao najjača stranka i ponudili te ostvarili uspjehe. I još ćemo ih puno ostvariti do 2024. godine - što će naši sugrađani, kao i do sada, znati prepoznati. Živjela nam Hrvatska demokratska zajednica! Živjela nam jedina i vječna Hrvatska!", zaključio je Plenković.

Novoizabrano vodstvo stranke

U Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izaslanice i izaslanici iz svi dijelova Hrvatske, izabrali su Desetero, redom novih, članica i članova Predsjedništva HDZ-a.

To su: Krešimir Ačkar (Zagrebačka županija), Igor Andrović (Virovitičko-podravska), Blaženko Boban (Splitsko-dalmatinska), Ivan Celjak (Sisačko-moslavačka), Šime Erlić (Zadarska), Antonija Jozić (Požeško-slavonska), Marko Marušić (Bjelovarsko-bilogorska), Nina Obuljen Koržinek (Grad Zagreb), Ernest Petry (Ličko-senjska županija) i Anđelko Stričak (Varaždinska).

Na Općem saboru HDZ-a izabrano je i 40 članica i članova Nacionalnog odbora, čime je dovršen proces unutarstranačkih izbora.

Uz zahvalu svim izaslanicama i izaslanicima na dolasku i angažmanu, predsjednik Vlade i HDZ-a u završnom je govoru istaknuo je da je na Općem saboru iskazano puno suglasje o smjeru kojim i dalje trebamo unaprjeđivati rad naše stranke te o odgovornoj politici kojom vodimo zemlju:

"Uz dokazane ljude, nošeni domoljubljem i demokršćanskim vrijednostima, nastavljamo zajedno, podjednako odlučno i odvažno, predano raditi na dobrobit svih građana, hrvatskog naroda i Hrvata izvan RH. Čestitam od srca novoizabranim članicama i članovima nacionalnog vodstva HDZ-a, a zahvaljujem na doprinosu svima koji su dosad obnašali te visoke dužnosti", zaključio je Andrej Plenković.

Teme