Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 6. 2022.

Odajemo priznanje hrvatskim antifašistima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je Dan antifašističke borbe i odao priznanje antifašistima koji su Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugoga svjetskog rata

"Odajemo priznanje hrvatskim antifašistima koji su se hrabro suprotstavili nacizmu i fašizmu te Hrvatskoj osigurali mjesto među pobjednicima Drugog svjetskog rata. Svima čestitam Dan antifašističke borbe", napisao je premijer na twitteru.

Polaganjem cvijeća i vijenaca u Spomen-parku Brezovica kod Siska obilježen je Dan antifašističke borbe, 22. lipnja, u spomen na dan kada je prije 81 godinu osnovan Prvi partizanski odred i prva antifašistička postrojba u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je na obilježavanju sudjelovao kao izaslanik predsjednika Vlade, naglasio je da je antifašizam dio identiteta i povijesti hrvatskog naroda, utkan u hrvatsku državnost te da je prihvaćenje vlastite povijesti- i dobrih i loših strana- znak zrelosti jednog naroda društva i države.

"Povijesna je istina da je hrvatski narod stao među pobjednike Drugog svjetskog rata, među pripadnike antifašističke koalicije", rekao je Malenica.

Izvor: Vlada / Hina