Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 11–12. 4. 2013.

Andrej Plenković na Središnjem odboru Kluba zastupnika EPP-a

Prethodni sastanak Središnjeg odbora Kluba zastupnika EPP-a koji je održan u Zagrebu 2011. bio je ključan za dovršetak pregovora. Glavna je tema sastanka u Dubrovniku, na kojemu sudjeluje predsjednik Kluba zastupnika EPP-a u Europkom parlamentu Joseph Daul i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, politička, gospodarska i socijalna situacija u Hrvatskoj uoči ulaska u EU i doprinos Hrvatske ujedinjenoj Europi. 

vijesti16 s

Središnji odbor Kluba zastupnika Europske pučke stranke sastaje se u Dubrovniku da obilježi pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Hrvatska će postati država članica EU-a 1. srpnja 2013. Klub zastupnika EPP-a stalno je podržavao Hrvatsku na njezinom europskom putu, osobito od početka pristupnih pregovora 2005. Hrvatske Vlade kojima je na čelu bio HDZ, članica Europske pučke stranke, vodile su cjelokupni proces pristupnih pregovora i uspješno ga okončale u lipnju 2011. 

Prethodni sastanak Središnjeg odbora Kluba zastupnika EPP-a koji se održao u Zagrebu 3.-4. ožujka 2011. bio je ključan za pravovremeni završetak pregovora. Neposredno prije sastanka Europska komisija objavila je privremeno izvješće o napretku u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava s nizom kritičkih primjedbi. Rasprava na sastanku i sudjelovanje potpredsjednice Europske komisije zadužene za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding bili su ključni za uspješnu reakciju hrvatskih vlasti i stvaran završetak pregovora u lipnju 2011.

Glavna tema sastanka u Dubrovniku je politička, gospodarska i socijalna situacija u Hrvatskoj uoči ulaska u EU i doprinos koji će Hrvatska dati ujedinjenoj Europi.  Joseph Daul, zastupnik u Europskom parlamentu, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a i Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, obratit će se sudionicima 11. travnja ujutro. Zastupnici u Europskom parlamentu, zastupnici u Hrvatskom saboru i hrvatski promatrači u Klubu zastupnika EPP-a sudjelovat će u raspravi.

Održivi rast i zapošljavanje u EU-u druga je tema sastanka. Raspravljat će se o davanju novog zamaha konkurentnosti gospodarstva EU-a i o doprinosu proračuna EU-a gospodarskom rastu i zapošljavanju, a glavni govornici bit će povjerenik Jan Lewandowski zadužen za proračun i financijsko programiranje i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding. Hrvatska se smatra dijelom Europske unije u okviru ove teme. Tema održivog rasta i zapošljavanja uključuje niz posebnih tema: iskorištavanje potencijala jedinstvenog tržista, potpora malim i srednjim poduzećima (Akcijski plan "Poduzetništvo 2020."), jačanje istraživanja i razvoja - program "Horizon 2020." i razvoj prometa i turizma.