Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 8. 9. 2022.

Razgovor s Erdoğanom o bilateralnoj suradnji, energetskoj krizi i BiH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je turskog  predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj

Razgovarali su također o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu i o energetskoj krizi. U tom kontekstu premijer Plenković ponovio je jasan stav Hrvatske, koja osuđuje rusku agresiju, te se osvrnuo na ekonomske i energetske poremećaje u Europi i globalno koje su s njom povezane. Istaknuo je pritom ulogu Turske u posredovanju oko izvoza žita iz Ukrajine. Predsjednika Erdoğana upoznao je nadalje s danas donesenim sveobuhvatnim paketom Vladinih mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna.

Predsjednik Erdoğan izrazio je zadovoljstvo zbog otvaranja Islamskog kulturnog centra u Sisku, čiju je izgradnju sufinancirala hrvatska Vlada, kao i zbog potpisivanja triju novih memoranduma o suradnji, koji će dodatno poboljšati bilateralne odnose dviju zemalja.

Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je Turskoj na brzoj reakciji i humanitarnoj pomoći nakon dvaju potresa u Hrvatskoj te istaknuo pomoć koju je Hrvatska pružila Turskoj pri suzbijanju šumskih požara. Predsjednik Erdoğan istaknuo je uspješnu međudržavnu suradnju u odgovoru na zajedničke sigurnosne izazove.

U vezi s političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, premijer Plenković naglasio je strateški interes Hrvatske kada je posrijedi očuvanje konstitutivnosti i ravnopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini. Istaknuo je očekivanja Hrvatske da će se uoči predstojećih izbora aktivnom ulogom visokog međunarodnog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta osigurati nužne izmjene izbornog zakona kao preduvjeta za ponovnu uspostavu političke stabilnosti i međusobnog povjerenja te boljitka cijele Bosne i Hercegovine.