Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
New York | 24. 9. 2022.

Hrvati u BiH zaslužuju ravnopravnost, zalažemo se za stabilnu, europsku BiH

Izrazili smo solidarnost s Ukrajinom, načeli globalne teme, podržali zemlje u našem susjedstvu na putu prema EU-u i pozvali visokog predstavnika Schmidta da osigura ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH, rezimirao je predsjednik Vlade Plenković svoj govor na sjednici Opće skupštine UN-a

U izjavi novinarima premijer je kazao da su se glavne poruke njegova govora odnosile na nekoliko važnih tema. Prva je bila vezana za promjene međunarodnih okolnosti izazvanih ruskom agresijom na Ukrajinu pri čemu smo iskazali snažnu solidarnost Hrvatske prema Ukrajini u različitim oblicima pomoći.

"To činimo upravo zato što znamo kako je to biti žrtva agresije i kako je to boriti se za vrijednosti slobode, vrijednost demokracije", kazao je, dodavši da je važno da najveći broj država svijeta, a prije svega Europa, ostane ujedinjena i jedinstvena u potporu Ukrajini i osudi Rusije.

Naglasio je da su se dotakli i ključnih globalnih tema, stalnih tema međunarodne zajednice, a osobito UN-ovoga sustava. "To je pitanje klimatskih promjena, pitanje održivosti, razvojne politike", rekao je te poručio da su to teme koje utječu na naše živote, na ono što moramo zajednički činiti kako bismo generacijama koje dolaze osigurali kvalitetan život na zemlji.

Potpora zemljama u okruženju u ispunjavanju uvjeta za članstvo u EU

Posebna poruka odnosila se na zemlje u hrvatskom okruženju kojima pružamo potporu u ispunjavanju odgovarajućih uvjeta na njihovom putu prema Europskoj uniji.

S obzirom na skorašnje parlamentarne izbore u Bosni i Hercegovini predsjednik Vlade Plenković posebno je pozvao visokoga predstavnika Christiana Schmidta da iskoristi svoje ovlasti kao visoki predstavnik i da popravi ono što se nije dogodilo u razgovorima političkih stranaka u protekle više od dvije i pol godine te na taj način osigura ravnopravnost svih konstitutivnih naroda, osobito Hrvata.

"Moja poruka je bila jasna. Hrvati ne žele ništa ekstra, Hrvati u Bosni i Hercegovini žele i zaslužuju ravnopravnost. To je politika Vlade RH za koju se zalažemo kontinuirano", istaknuo je Plenković.

Hrvatska je prijatelj Bosne i Hercegovine

Dodao je da se Hrvatska više puta dokazala za prijatelj Bosne i Hercegovine, od početka 90-ih i vremena agresije na Hrvatsku i na BiH do današnjih dana i zalaganja za dobivanje kandidatskog statusa za ulazak u EU.

Upitan očekuje li reakcije iz Sarajeva na svoju poruku, premijer je kazao da je naša pozicija vrlo jasna. "Podupirali smo razgovore, očekivali smo da se dogovore da ovaj izborni ciklus ide prema pravednijim pravilima", pojasnivši sadašnju situaciju kada se za člana Predsjedništva bira čovjek koji je Hrvat, ali za kojeg uglavnom ne glasaju Hrvati. Smatra da to nije dobro te dodaje da bi do nezadovoljstva došlo da je bilo tko drugi na našem mjestu.

Uvjeren je da se to može popraviti. "Godinama govorim jedno te isto i zalažem se za dogovor, za obnovu partnerstva, povjerenja, naročito između Bošnjaka i Hrvata to je ključ za funkcioniranje zemlje, osobito na područjima Federacije BiH", istaknuo je.

Ponovio je vrlo jasnu poziciju Hrvatske, prijateljske zemlje koja Bosni i Hercegovini želi dobro. "Želimo ravnopravnost u BiH, reforme te bržu i ekonomičniju integraciju zemlje u EU", poručio je Plenković te još jednom ponovio da to govori kao prijatelj.

"To nije miješanje u unutarnje poslove", naglasio je.

Upitan hoće li Schmidt poslušati njegov poziv i što ako do toga ne dođe, Plenković je kazao da je visoki predstavnik u zadnje vrijeme više puta intervenirao i time pokazao da to nije neki presedan. "To je do njega, zato on postoji tamo", zaključio je premijer.

S Guterresom i Kőrösijem o globalnim krizama i privrženosti multilateralizmu

Prije obraćanja na sjednici Opće skupštine, predsjednik Vlade Plenković susreo se u New Yorku s glavnim tajnikom Antoniom Guterresom i Csabom Kőrösijem, predsjednikom 77. Opće skupštine. Razgovarali su o ulozi organizacije UN-a u globalnim krizama i važnosti privrženosti multilateralizmu.

Hrvatska 2023. preuzima predsjedanje Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust

Ranije tijekom dana premijer je posjetio Svjetski židovski kongres i susreo se s njihovim predsjednikom Ronaldom Lauderom. Razgovarali su o kvalitetnoj suradnji sa židovskim zajednicama u Hrvatskoj i u svijetu, provedbi nacionalne strategije za suzbijanje antisemitizma, borbi protiv iskrivljavanja holokausta te o hrvatskom predsjedanju Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust koje ćemo preuzeti sljedeće godine.