Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Dubrovnik | 11. 4. 2013.

Daul: Čekamo vas širom raširenih ruku kao partnere

Središnji odbor Kluba zastupnika EPP-a sastaje se u Dubrovniku 11. i 12. 4. 2013. da obilježi pristupanje Hrvatske Europskoj uniji. Glavna je tema sastanka »Doprinos Hrvatske europskoj budućnosti«

vijesti19 s

Sastankom je predsjedao zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik ‘europskih pučana’ Joseph Daul. Pred europskim i saborskim zastupnicima govore su održali predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i kandidati HDZ-a za Europski parlament Dubravka Šuica, Andrej Plenković i Davor Stier, a nazočnima su se obratili i šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj Paul Vandoren, i promatrač u hrvatskom izaslanstvu u Klubu zastupnika EPP-a Davor Božinović. Na sastanku su prisustvovali i promatrač u Europskom parlamentu Frano Matušić, te župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

“Klub europskih pučana je dao potporu hrvatskoj ambiciji za ulazak u Europsku uniju jer vjerujemo da podržavamo iste vrijednosti i zato vas čekamo širom otvorenih ruku kao partnere. Svjesni smo da je tranzicija ponekad teška, ali uspjeh u tom procesu je garancija za budućnost”, rekao je Daul i dodao kako ulazak u Europsku uniju ne znači prestanak reformi, nego početak zajedničkog puta prema ostvarenju većih interesa u globalnom kontekstu.

Tomislav Karamarko je rekao kako su Dubrovnik i Hrvatska uvijek civilizacijski i kulturološki pripadali Europi i zbog toga je Europska unija od samih početaka dio programa HDZ-a. “Mi smo srednjoeuropsk i mediteranski narod i stoga se radujemo ostvarenju sna i činjenicu da Hrvatska postaje 28. članice Europske unije. Građani Hrvatske imat će priliku 14. travnja birati jedan novi smjer u Hrvatskoj koji će predvoditi HDZ. Naši kandidati su vrh struke, iskustva i domoljublja. Spoj su znanja, kompetencije i mladosti. Oni su već danas Europljani koje krasi domoljublje”, rekao je Karamarko i istaknuo kako je Europa puno više od zajedničkog tržišta. “Ulazimo u zajednicu slobodnih država među kojima će Hrvatska dati svoj doprinos”, zaključio je.

Dubravka Šuica je rekla kako nije važno samo stavljanje financijskih sredstava na raspolaganje, nego je mnogo značajnije da politika hrvatskim građanima, posebno mlađem naraštaju, učvrsti svijest da država potiče svoje građane u njihovim namjerama i da će svaki napor i angažiranost kojom se zauzima za bolju budućnost biti nagrađena uspjehom. ” Biti članica Europske unije nije svrha samo za sebe. To je izazov i šansa da se hrvatskom građaninu omogući da svoju budućnost preuzme u svoje ruke i djeluje za sebe, za dobrobit svoga naroda, a time i za dobrobit velike europske obitelji”, naglasila je Šuica.

“Činjenica da je suradnja HDZ-a i Europske pučke stranke tijesna, kontinuirana i angažirana, omogućuje nam da prepoznamo ona pitanja koja su ključna za razvoj Hrvatske: izlazak iz krize i rješavanje pitanje nezaposlenosti, i da svojim djelovanjem kao budući europski zastupnici približimo europske institucije hrvatskim građanima, ali i da Hrvatskoj olakšamo sudjelovanje u svim politikama”, rekao je Plenković i istaknuo kako je to razlog zašto je HDZ u svoj programski fokus stavio konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Davor Ivo Stier je naglasio kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju trajni podsjetnik kako je to Unija zajednica mira i projekt koji je zamijenio logiku sukoba s politikom tolerancije i suradnje. “Naš ulazak u Uniju ima jednu snažnu stratešku dimenziju. Naše članstvo će imati pozitivne odjeke na širenje europskih vrijednosti, mira i stabilnosti na cijelom jugoistoku Europe”, zaključio je Stier.

Paul Vandoren je rekao kako je punopravno članstvo u unutarnjem tržištu Europske unije zlatna prilika za hrvatske poduzetnike. ” Vidim da postoji volja da se reforme nastave, što je jako bitno jer taj posao nije nikada završen. Mogu samo pozvati poduzetnike da pojačaju svoje napore i nadam se da će to pridonijeti atmosferi stranih ulaganja u Hrvatsku. Razina povlačenja sredstava iz europskih fondova povećat će se desetak puta. Projekte treba pripremiti jer bez njih nema financiranja”, istaknuo je Vandoren i dodao kako je Europska komisija svjesna pitanja Pelješkog mosta te da će studija izvedivosti biti dovršena do ljeta.

Teme Pelješkog mosta dotaknuo se i Davor Božinović. ” Mi ovdje djelujemo prema maksimi europskog jedinstva, a to je da gradimo mostove, a ne zidove”, rekao je i naglasio kako je Hrvatska zemlja koja se prije dva desetljeća borila za svoju opstojnost, a danas je, uz pomoć Europske pučke stranke, nadomak ostvarenja sna”.

Promatrač Frano Matušić naglasio je važnost Pelješkog mosta za uspostavljanje državnog kontinuiteta Republike Hrvatske te se založio za nastavak projekta Jadransko-jonske autoceste.

Nazočnima se obratila i Doris Pack, zastupnica Europske pučke stranke koja dala veliki doprinos u lobiranju za ulazak Hrvatske u Europsku uniju. “Apeliram da preko stručnih kadrova predate projekte i iskoristite sredstva 100 posto. Ovu priliku treba iskoristiti s ciljem razvoja gospodarstva i sigurna sam da ćete ojačati Europsku uniju svojim članstvom”, naglasila je Pack.

“Dolazak u Dubrovnik me podsjetio da je ovo Europa. Ovo danas je veliki povijesni događaj, a ne događa se često da se povijest mijenja pred našim očima. Budućnost je neizvjesna, ali ono što znamo je da će se temeljiti na našim zajedničkim vrijednostima. Hrvatska se vraća doma”, riječi su kojima je potpredsjednik Kluba zastupnika u Europskom parlamentu Gunnar Hökmark zaključio sastanak Središnjeg odbora na temu "Doprinos Hrvatske europskoj budućnosti".