Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 22. 4. 2014.

Tribina »Naš program za europske izbore« u Trnju

Zastupnik Plenković govorio je o učincima članstva Hrvatske u EU, ključnim temama i HDZ-ovom programu uoči europskih izbora 25. svibnja 2014.

Na poziv predsjednika Područnog odbora HDZ-a Trnje Jakova Sivrića zastupnik Plenković sudjelovao je zajedno s kolegicama Zdravkom Bušić i Ivanom Maletić na tribini o ključnim programskim načelima HDZ-a za europske izbore koja je u prostorijama Hrvatskog slova okupila više od stotinu sudionika.

akt237

U svom izlaganju Plenković je istaknuo da se Vlada nije identificirala s velikim postignućem članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Prvo je u slučaju »lex Perković« zakonodavnim manevrima pokušala izigrati pravila dogovorena tijekom pregovora o pristupanju Hrvatske EU. Time je podcijenila Europsku uniju kao zajednicu prava. Nije ponudila adekvatne mjere za izlazak iz procedure prekomjernog deficita, u kojoj se Hrvatska trenutno nalazi zbog prevelikog proračunskog manjka. Odgovorna je i za sporo povlačenje sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, koja su trebala biti prava dodana vrijednost za rast i razvoj zemlje u trenucima krize i proračunskog deficita.

Plenković smatra da je HDZ izborom kandidata na listi za europske izbore pokazao visok stupanj povjerenja u svoje zastupnike. Program koalicijske liste HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-HDS-ZDS konstruktivan je jer se temelji na programskoj platformi Europske pučke stranke koja je usmjerena na rast i zapošljavanje, poticanje malih i srednjih poduzetnika, inovacije, istraživanje, izgradnju infrastrukture i mobilnost.

Dodao je da se birači trebaju koncentrirati na kandidate onih stranaka koje će u Europskom parlamentu  pripadati većim političkim grupacijama, a ne onim strankama koji nemaju partnere na europskoj razini, jer one ne mogu upravljati europskim procesima.

Na kraju je pozvao okupljene da izađu na europske izbore 25. svibnja i time ojačaju legitimitet budućih 11 hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu.