Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 21. 11. 2022.

Članstvo u schengenskom području zahtjevna je diplomatska operacija

U razgovoru s novinarima premijer Plenković je najavio sastanak Vijeća za euro, posjet austrijskog kancelara Karla Nehammera, od kojega očekuje potporu za ulazak u schengensko područje, te predstavljanje proračuna za iduću godinu u Saboru

U svezi s austrijskom zabrinutošću oko Schengena i migracijske politike Plenković je razgovor s austrijskim kancelarom Nehammerom najavio u srijedu, za njegova službenog posjeta Zagrebu.

Razgovarat ćemo o austrijskim zabrinutostima i hrvatskim očekivanjima

"Razgovarat ćemo o tim zabrinutostima koje Austrija ima, ne toliko u vezi Hrvatske, nego općenito oko funkcioniranja Schengena i migracijske politike. Mi, naravno, razumijemo njihovu poziciju s obzirom na to da povećan broj tražitelja azila u Austriji", rekao je Plenković uvodno, dodavši da Hrvatska istodobno očekuje i potporu za sve što je napravila.

Podsjetio je na uložen trud u ispunjavanju 281 preporuke iz osam područja Schengenskog zakonodavstva kao i na izrazitu potporu u Europskom parlamentu te komunikaciju Europske komisije koja je podržala hrvatsko članstvo.

"Nastavljamo sofisticirane i detaljne razgovore sa svim partnerima. Ovo dokazuje koliko je članstvo europodručju i Schengenskom prostoru zahtjevna politička i diplomatska operacija. Uvjeren sam da ćemo prema planu, 8. prosinca, privoljeti sve države članice da donesu odluku o članstvu Hrvatske u Schengenskom prostoru".

Dodao je i da je Vlada u razgovorima s češkim predsjedništvom te da će biti posebna odluka za Hrvatsku, a posebna za Rumunjsku i Bugarsku.

Nastavljamo pratiti situaciju i štititi građane i gospodarstvo od poskupljenjâ

U vezai s cijenama goriva, koje su limitirane u idućih dva tjedna na 11,48 kuna po litri benzina i 12,50 kuna po litri dizela, Plenković je ponovio kako državnom intervencijom Vlada štiti građane i gospodarstvo od udara rasta cijena te da će i nadalje pratiti situaciju i reagirati.

"Tendencije kažu da bi išlo gorivo prema dolje, što je dobro. Jeftiniji su benzin i dizel, ostali smo na fiksiranoj cijeni plavog dizela. Naši građani i gospodarstva plaćaju jeftiniju cijenu struje, plina i goriva i to je ogroman doprinos države da cijene energenata budu jeftinije. Pratimo dalje situaciju i onda ćemo reagirati i mislim da smo s tom politikom koja traje više od godinu dana učinili jako puno dobra hrvatskim građanima i gospodarstvu", kazao je Plenković.

Neprihvatljivim je danas ocijenio privatiziranje vojske te evidentno marginaliziranje, šikaniranja i vrijeđanje ministra Banožića sa strane predsjednika Republike Milanovića.

Pritisci na DORH i privatiziranje Hrvatske vojske neprihvatljivi su

"Ta vrst privatizacije i pretvaranje događaja s pripadnicima Hrvatske vojske u mjesto na kojem će vrijeđati ministra i raditi enorman, neprihvatljiv i zastrašujući pritisaka na DORH jednostavno su neprihvatljivi i treba ih osuditi", istaknuo je.

Poručio je i kako ne dolazi u obzir da ministar Banožić izostaje s važnih događaja zato što bi to htio predsjednik Republike. "Ministar s punim pravom ima sav naslov da se s vojnicima pozdravi i s te strane će on raditi svoj posao".

Upitan o imenovanju ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije odgovorio je kako se raspravlja o nekoliko koja će se predložiti kad dođe vrijeme.

Plenković je komentirao i uhićenje muškarca koji je zbog covid-mjera planirao atentate na dužnosnike, suce i novinare.

"Rijetko je da to budu samotnjaci i da se to događa slučajno, nitko od tih mladih ljudi ne donosi odluke u dokolici igrajući se na PlayStationu FIFE 23, oni to rade jer ih netko kontinuirano servira i brifira i uvjerava ih u nešto što bi eventualno trebali učiniti", kazao je, poručivši da te teme ne treba podcjenjivati.

O gledanju utakmica hrvatske nogometne reprezentacije u školama Plenković je poručio da to nije nikakav organizirani "raspašoj" te da oni koji to žele i koji se tako dogovore mogu  ta dva sata nadoknaditi u drugom terminu.

"Hrvati vole nogomet i ne treba biti veliki politički analitičar da znate da je ljudima bitno kako će Hrvatska igrati", kazao je Plenković. Otkrio je i kako je dobio službeni poziv da dođe u Katar te da će rado otići ako bude moguće.

Izvor: Vlada / Hina