Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 25. 4. 2014.

Forum »30 dana uoči izbora za Europski parlament« na VERN-u

Nositelji koalicijskih lista HDZ-a i SDP-a, Andrej Plenković i Neven Mimica, te nositeljica liste ORAH-a Mirela Holy predstavili su izborne programe i kandidate na listama što ih predvode

U uvodnom izlaganju prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan Veleučilišta VERN, naglasio je važnost održavanja izbora za Europski parlament jer punopravno članstvo Hrvatske u EU pruža jasan okvir za gospodarski i društveni napredak.

akt245

Sudionici Foruma, zastupnik Andrej Plenković, povjerenik u Europskoj komisiji za zaštitu potrošača Neven Mimica te saborska zastupnica Mirela Holy odgovarali su na pitanja moderatora Zorana Šprajca o ulozi zastupnika u Europskom parlamentu, izbornom programu lista koje predvode, informiranosti i izlaznosti građana na izbore, aktualnoj gospodarskoj situaciji, očekivanjima na izborima 25.svibnja te na druga pitanja. 

Plenković je poručio da je HDZ izborom kandidata na svojoj listi pokazao povjerenje u dosadašnji rad svojih zastupnika u Europskom parlamentu. Istaknuo je da jedino HDZ-ova lista okuplja predstavnike branitelja, iseljene Hrvatske, Hrvata iz BiH i umirovljenika te da na toj listi nema onih kandidata koji ako osvoje povjerenje birača ne namjeravaju postati zastupnici.

Odgovarajući na pitanje kolika će biti izlaznost na izborima 25.svibnja, Plenković smatra da će građani u većem broju sudjelovati na europskim izborima nego lani jer su aktualni hrvatski zastupnici u dosadašnjem radu uspjeli emancipirati velik broj europskih tema. Dodao je da  vlast ima odgovornost objektivno informirati građane o važnosti ovih izbora, a upravo je izostanak kvalitetne informativne kampanje te odvajanje lokalnih i europskih izbora prouzročilo nisku izlaznost od 20,8 posto na prošlogodišnjim europskim izborima.

Govoreći o rješenjima za izlazak iz gospodarske krize, Plenković se osvrnuo na zaključke s nedavne HDZ-ove konferenije o investicijskim potencijalima Hrvatske koji ukazuju na dugoročne mjere usmjerene na rast i zapošljavanje poput reforme državne uprave, fiskalnih rasterećenja, poticanja srednjih i malih poduzetnika te kreiranja boljeg poslovnog okruženja.

Istaknuo je da će u sedmogodišnjem europskom proračunu Hrvatskoj na raspolaganju biti čak 13 milijardi eura, što iznosi 2/3 jednogodišnjeg hrvatskog proračuna. Upravo ta sredstva mogu biti prava dodatna vrijednost proračunu u trenucima deficita i kontinuiranog pada rasta BDP-a, ali samo ukoliko Vlada intenzivira rad na pripremama i provedbi odgovarajućih projekata.

Nositelji izbornih lista na okruglom su stolu također razgovarali o uvođenju prava veta za sve članice, slobodi kretanja radne snage, liberalizaciji tržišta zdravstvenih usluga, intervenciji države u gospodarstvo, liberalizaciji tržišta rada, monetizaciji autocesta, poreznoj politici i ljudskim pravima.

Predviđajući rezultate izbora 25.svibnja, Plenković je izrazio uvjerenje u ponovnu pobjedu HDZ-a i partnera. Istaknuo je tri izborna cilja. Prvi je pobjeda kandidata Europske pučke stranke Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije. Drugi je da HDZ-ova lista ostvari najbolji rezultat. Treći je cilj da HDZ pojedinačno osvoji najveći broj mandata.