Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice
Zagreb | 26. 4. 2014.

Motivacijski skup HDZ-a u Zagrebu

Zastupnik Plenković sudjelovao je na stranačkom motivacijskom skupu organiziranom za Grad Zagreb, Zagrebačku, Krapinsko-zagorsku, Sisačko-moslavačku i Karlovačku županiju

Zajedno s kolegicama Dubravkom Šuicom i Ivanom Maletić te kolegom Ivanom Sablićem zastupnik Andrej Plenković bio je jedan od govornika na motivacijskom skupu u Zagrebu pred više od 600 sudionika.

akt247

Okupljenim članovima uvodno su se obratili predsjednik HDZ-a Grada Zagreba i član predsjedništva stranke Andrija Mikulić, predsjednik HDZ-a Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, predsjednik HDZ-a Krapinsko-zagorske županije Žarko Tušek, predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković te predsjednik HDZ-a Karlovačke županije i župan Ivan Vučić.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u svom segovoru osvrnuo na aktualne gospodarske probleme i istaknuo rješenja HDZ-a koja se temelje na platformi programa Europske pučke stranke, a tiču se pokretanja reformi i razvojnih projekata, porezne stabilnosti, fiskalnih rasterećenja za male i srednje poduzetnike te olakšavanje administrativnih procedura za investitore. 

U svom izlaganju Plenković je naglasio važnost europskih izbora za HDZ jer će pobjeda na njima biti uvod u političke promjene na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Naglasio je presudnu ulogu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u procesu europeizacije Hrvatske i doprinos HDZ-a u vođenju i završetku pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Poručio je da se aktualna Vlada nije identificirala s tim postignućima HDZ-a u pretpristupnom razdoblju. Izigravanjem dogovorenih pravila u vezi tzv. lex Perković osramotili su Hrvatsku među partnerima u EU.

Kao član Odbora za proračun Plenković je zamjerio Vladi što nije prepoznala da je redistribucija sredstava iz europskog proračuna glavni mehnizam manifestiranja europskih načela solidarnosti i razvoja. Nedopustivim smatra da zbog spore pripreme dokumentacije i projekata Hrvatska propušta priliku da pravodobno koristi sredstva iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, koja trebaju biti pravi zamašnjak razvoju zemlje.

Predstavljajući kandidate HDZ-a za europske izbore, Plenković je istaknuo da je HDZ, za razliku od liste Kukuriku koalicije, izborom kandidata na svojoj listi pokazao povjerenje u dosadašnji rad svojih zastupnika u Europskom parlamentu. Dodao je i da samo HDZ-ova koalicijska lista okuplja predstavnike branitelja, Hrvata iz BiH, iseljene Hrvatske i umirovljenika.

Na kraju je pozvao stranačke kolege da izađu u što većem broju na europske izbore kako bi ostvarili tri izborna cilja HDZ-a. Prvi je pobjeda kandidata Europske pučke stranke Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije. Drugi je da HDZ-ova lista ostvari najbolji rezultat. Treći je cilj da HDZ pojedinačno osvoji najveći broj mandata.